Poročilo o spolnih zlorabah znotraj Katoliške cerkve, ki bo pretreslo javnost

Luč sveta bo ugledalo poročilo na 884 straneh, ki bo pretreslo javnost. V njem so zbrani podatki o desetletja trajajočih spolnih zlorabah znotraj Katoliške cerkve. 
Fotografija: V zlorabe naj bi bilo vpletenih več kot 50 duhovnikov in škofov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V zlorabe naj bi bilo vpletenih več kot 50 duhovnikov in škofov. FOTO: Shutterstock

Rim – Mark Rozzi se še vedno spominja, kako ga je med begom iz župnišča v Pensilvaniji po golih nogah žgečkala visoka trava. Bil je prestrašen in iz sebe – nekaj trenutkov pred tem ga je v kopalnici posilil župnik Edward Graff. Ko je hitel iz cerkvenih prostorov, si je mislil, da bo grozljivo skrivnost odnesel s seboj v grob. 

Doma je mati zaslutila, da je nekaj narobe, in ga zasula z vprašanji. Zlagal se ji je in dejal, da je Graff pred fanti le po nesreči spustil brisačo na tla. Zamolčal je dogodek, saj takrat sploh ni slutil, da je bil v resnici žrtev spolne zlorabe, čutil je le, da mu je duhovnik storil nekaj hudega. Graff ga je že mesece pred tem nadlegoval, se z njim na skrivaj pogovarjal o seksu, mu ponujal alkohol in pornografijo. Nato ga je pod prho posilil. Rozzi se spominja, da ni vedel, ali naj ostane ali zbeži. Bil je le 13-letni otrok. 

Svoje skrivnosti (na srečo) ni odnesel s seboj v grob, prav tako tega niso storile številne druge žrtve. Ravno nasprotno, opogumili so se in svetu zaupali vso razsežnost spolnih zlorab, ki jih je Katoliška cerkev na vsak način hotela prikriti. Zdaj se bo ustanova očitno znova znašla pod plazom kritik, saj bo državni tožilec iz Pensilvanije še ta mesec javnosti predstavil poročilo na 884 straneh.

Vatikan zadeve še ni komentiral. FOTO: Shutterstock
Vatikan zadeve še ni komentiral. FOTO: Shutterstock


V posilstva in spolna nadlegovanja naj bi bilo vpletenih šest od osmih tamkajšnjih škofij – Allentown, Erie, Greensburg, Harrisburg, Pittsburgh in Scranton. Škofi so s poročilom že seznanjeni, eden je vpletenost v zlorabe zanikal in dejal, da mora zgodba vsekakor priti na dan. 

Primer, ki ga je preiskovala velika porota, bo zagotovo sprožil novo razpravo o napačnem obravnavanju primerov spolnih zlorab znotraj Cerkve, čeprav se je papež Frančišek poskušal na neki način spopasti s to težavo, ko je škofom v Čilu napisal pismo in jih obtožil prikrivanja in laganja glede zlorab ter selitev duhovnikov v druga župnišča, kljub trdnim dokazom, da so bili vpleteni v nečednosti. Čilski škofi so ponudili svoj odstop, a ni pričakovati, da bo imela afera kakšne dolgoročne (pozitivne) posledice, navaja Guardian

Edward Graff, ki je umrl pred kratkim, se je v času službovanja Svetemu sedežu selil iz ene škofije v drugo, pristal v enem izmed rehabilitacijskih centrov, ki delujejo znotraj Katoliške cerkve, ko pa so ga od tam izpustili, je menda še naprej zlorabljal otroke v Teksasu. 


Spolna zloraba, posilstvo, prikrivanje. Vedno znova


»To bo najhujše poročilo v zgodovini spolnih zlorab v ZDA, razsežnosti grozljive zgodbe so strašne,« je dejal Rozzi. »Vključuje tudi pričevanja številnih duhovnikov in nun o spolnih zlorabah, ki so jih nad njimi izvajali drugi duhovniki. Enake zgodbe se bodo ponavljale. Spolna zloraba, posilstvo in prikrivanje. Vedno znova,« je za Guardian povedal Rozzi. 

Vatikan zadeve še ni komentiral. Vprašanje je tudi, ali se bo odnos Katoliške cerkve do zlorab in spolnega nadlegovanja po razkritju poročila kakorkoli spremenil. »Papeža prosim, naj vendarle kaj ukrene. Želel bi se pogovoriti z njim, mu povedati, kaj se je v resnici dogajalo. Škofi v Pensilvaniji bi morali odstopiti,« je bil oster Mark Rozzi. Nekateri škofi so šli celo tako daleč, da so sodišče zaprosili, naj ustavi preiskavo oziroma prepreči, da bi poročilo prišlo v javnost. 

Rozzi je svojo zgodbo delil z družino in javnostjo, kar ni bilo niti malo lahko. »Skrajni čas je, da kleriki prevzamejo odgovornost za vse, kar so storili. Uničili so nam vero in upanje ter nas fizično in duševno mučili. S temi brazgotinami bomo morali živeti do konca. Ko postajam starejši, je vedno težje, ne pa lažje,« je še dodal. 

Komentarji: