Rebelu de Sousi po pričakovanju drugi predsedniški mandat

Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je 72-letnik prejel 61 odstotkov glasov in tako dosegel drugi petletni mandat že v prvem krogu.
Fotografija: Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2016 je Marcela Rebela de Souso podprlo 52 odstotkov Portugalcev. Tokrat jih je prepričal 61 odstotkov. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Odpri galerijo
Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2016 je Marcela Rebela de Souso podprlo 52 odstotkov Portugalcev. Tokrat jih je prepričal 61 odstotkov. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP

Na včerajšnjih predsedniških volitvah na Portugalskem je v skladu s pričakovanji zmagal sedanji predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je 72-letnik iz konservativne Socialdemokratske stranke (PSD) prejel 61 odstotkov glasov in bil tako že v prvem krogu izvoljen za drugi petletni mandat.

V govoru po razglasitvi zmage je Rebelo de Sousa, sicer profesor prava in novinar, napovedal, da bo njegova prednostna naloga boj proti novemu koronavirusu. Volivcem pa se je zahvalil, ker so mu znova izrekli zaupanje v precej težjih časih, kot so bili pred petimi leti, ko je bil prvič izvoljen na položaj. Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2016 ga je podprlo 52 odstotkov Portugalcev.

image_alt
Kljub pandemiji na Portugalskem visoka udeležba na volitvah

 

Vodil že v javnomnenjskih raziskavah


Na drugo mesto se je med sedmini predsedniškimi kandidati uvrstila nekdanja evropska poslanka, socialistka Ana Gomes z 12,7 odstotka glasov, na tretje Andre Ventura iz nove desničarske populistične stranke Chega (Dovolj), ki ga je podprlo 11,9 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rebelo de Sousa iz vrst konservativne Socialdemokratske stranke (PSD) je sicer veljal za favorita in je prepričljivo vodil v vseh javnomnenjskih raziskavah. Volilna udeležba je bila rekordno nizka, 40-odstotna, predvsem zaradi pandemije covida-19, ki je povsem zasenčila volitve.

Predsednik države ima na Portugalskem relativno veliko pooblastil. Ima pravico veta na zakone, pa tudi moč razpustitve parlamenta in sklic predčasnih volitev. Izvoljen je lahko za največ dva petletna mandata. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Predsednik države ima na Portugalskem relativno veliko pooblastil. Ima pravico veta na zakone, pa tudi moč razpustitve parlamenta in sklic predčasnih volitev. Izvoljen je lahko za največ dva petletna mandata. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP


Portugalska z okoli desetimi milijoni prebivalcev se po rahljanju ukrepov za božič sooča z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega so malo več kot teden dni pred volitvami ustavili javno življenje.

Tudi Rebelo de Sousa je bil manj kot dva tedna pred volitvami pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Sicer je bil brez simptomov, a je okužba vplivala na volilno kampanjo, saj je bil v samoizolaciji v predsedniški palači v Lizboni.

Predsednik države ima na Portugalskem relativno veliko pooblastil. Ima pravico veta na zakone pa tudi moč razpustitve parlamenta in sklic predčasnih volitev. Izvoljen je lahko za največ dva petletna mandata.

Komentarji: