Poslanci že tretjič zavrnili izstopni dogovor, Tusk že sklical izredni vrh EU

Premierka Theresa May je po glasovanju izrazila obžalovanje, da so poslanci zavrnili sporazum.
Fotografija: Premierka Theresa May med današnjim nagovorom FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Premierka Theresa May med današnjim nagovorom FOTO: Reuters

Britanski parlament je še v tretje zavrnil ratifikacijo ločitvenega sporazuma o brexitu. Na današnjem glasovanju se je proti potrditvi dogovora izreklo 344 poslancev, 286 pa je glasovalo zanj.

Načrt britanske premierke Therese May, da z ločenim glasovanjem o pravno zavezujočem delu ločitvenega sporazuma izpolni pogoje EU za tehničen odlog datuma brexita do 22. maja, in se tako izogne potrebi po daljši odložitvi izstopa države iz EU oziroma neurejenemu izstopu, je s tem padel v vodo.

V prvem odzivu na vnovičen poraz je premierka parlament opozorila na resne posledice vnovične zavrnitve sporazuma in možnosti, da bi Združeno kraljestvo iz EU izstopilo na urejen način. Poudarila je, da se bo članstvo države v Uniji izteklo 12. aprila. »Do takrat ni dovolj časa, da bi se dogovorili o novem dogovoru in ga ratificirali, a parlament hkrati vztraja, da ne bo dovolil izstopa brez dogovora.«

Britanska politika se mora po besedah premierke dogovoriti o alternativi. »Ta vlada bo še vedno zagovarjala urejen brexit, v skladu z izidom referenduma,« je napovedala Theresa May, hkrati pa opozorila, da je proces sprejemanja odločitev v zvezi z brexitom v parlamentu približal skrajnosti. »Parlament je zavrnil scenarij brez dogovora, zavrnil je razveljavitev brexita. V sredo je zavrnil vse različice dogovora, ki je na mizi. Danes pa je zavrnil pravno zavezujoč del dogovora in nadaljnje pogovore o prihodnjih odnosih.«

Kot je v svojem nagovoru povedala premierka, je današnje glasovanje zadnja priložnost za zagotovitev brexita. FOTO: AFP
Kot je v svojem nagovoru povedala premierka, je današnje glasovanje zadnja priložnost za zagotovitev brexita. FOTO: AFP


Njene izjave bi lahko razumeli kot potrditev, da vlada ne izključuje možnosti razpisa predčasnih volitev, na izid katerih bi lahko vezala usodo brexita. K razpisu predčasnih volitev so premierko po tretji zavrnitvi ločitvenega sporazuma v parlamentu pozvale tudi opozicijske stranke.
 

Tusk že sklical izredni vrh EU


Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da je parlament že tretjič zavrnil dogovor, ki ga je z EU sklenila premierka. Vprašal jo je, ali zdaj končno sprejema dejstvo, da poslanci ne podpirajo njenega sporazuma.

V ponedeljek, ko bodo znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, bodo imeli poslanci po njegovih besedah priložnost, da se odločijo o »boljšem dogovoru za prihodnost te države«, je dejal. »Dogovor se mora spremeniti. In če premierka tega ne more sprejeti, mora iti, izvesti pa je treba splošne volitve,« je še poudaril.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je za 10. april že sklical izredni vrh EU o brexitu. Pričakovano je, da bo britanska premierka Theresa May pripravila kakšen nov načrt. Eden od scenarijev bi bilo daljše podaljšanje brexita, denimo do konca leta, ki bi vključevalo britansko udeležbo na evropskih volitvah konec maja. Če ne bo nobene druge rešitve, utegne Združeno kraljestvo 12. aprila – ko se izteče odobreni odlog ločitve - izstopiti iz EU s kaotičnim »no deal« brexitom. Evropska komisija je na začetku tedna sporočila, da je končala priprave na takšno obliko ločitve.

»Scenarij 'no deal' 12. aprila je zdaj verjeten scenarij,« je po glasovanju v britanskem parlamentu sporočila evropska komisija in naznanila, da »bo EU ostala enotna«. Opozorila je, da ugodnosti iz ločitvenega sporazuma, vključno s prehodnim obdobjem, v nobenih okoliščinah ne bodo v scenariju ločitve brez dogovora. Tudi »mini dogovori« po sektorjih po mnenju Bruslja niso opcija.

Komentarji: