Potrdili obtožnico proti policistom, vpletenim v smrt Georgea Floyda

Na državnem sodišču je že bil obsojen glavni storilec Derek Chauvin. Državni sodni proces njegove tri kolege še čaka.
Fotografija: Ljudje so tudi po obsodbi Dereka Chauvina dvigali pesti in portret Georga Floyda. Njegova smrt je povzročila silovite proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, kasneje pa so se protesti razširili tudi na simbole rasizma v ZDA. FOTO: Elijah Nouvelage/AFP
Odpri galerijo
Ljudje so tudi po obsodbi Dereka Chauvina dvigali pesti in portret Georga Floyda. Njegova smrt je povzročila silovite proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, kasneje pa so se protesti razširili tudi na simbole rasizma v ZDA. FOTO: Elijah Nouvelage/AFP

Zvezna velika porota je danes v Minneapolisu potrdila obtožnico proti štirim nekdanjim policistom, ki so maja lani sodelovali pri umoru temnopoltega Georgea Floyda, zaradi katerega je bil na državnem sodišču že obsojen glavni storilec Derek Chauvin.

image_alt
Nekdanji policist kriv za smrt temnopoltega Georgea Floyda


Po razsodbi porote je kriv umora druge in tretje stopnje ter nenaklepnega uboja. Državni sodni proces njegove tri kolege še čaka.
 

Za četverico nekdanjih policistov ​različne obtožnice


Nekdanji policisti Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng in Thomas Kiernan Lane. FOTO: AFP
Nekdanji policisti Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng in Thomas Kiernan Lane. FOTO: AFP
Zvezna velika porota je sklenila, da so štirje nekdanji policisti ob aretaciji lani maja kršili Floydove ustavne pravice. Chauvin mu je zanikal pravico do prostosti pred nerazumno aretacijo in nerazumno policijsko silo.

Nekdanja policista Tou Thao in J. Alexander Kueng sta obtožena, da nista posredovala, ko je Chauvin več kot devet minut pritiskal s kolenom na vrat ležečemu Floydu. Skupaj s četrtim nekdanjim policistom Thomasom Lanom pa so vsi trije obtoženi še zavrnitve zdravstvene pomoči.

»Obtoženi so se zavedali, da Floyd potrebuje zdravniško pomoč, kar so zavestno zavrnili,« piše v obtožnici. Floydova smrt je lani povzročila silovite proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, kasneje pa so se protesti razširili tudi na simbole rasizma v ZDA.

Preberite še:

Komentarji: