Poziv k solidarnosti s Kanado

Zahodne države zaveznico puščajo na cedilu, s tem ko tolerirajo kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji.
Fotografija: Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland med nedavnim obiskom v Nemčiji. FOTO: AFP/John Macdougall
Odpri galerijo
Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland med nedavnim obiskom v Nemčiji. FOTO: AFP/John Macdougall

Več kot šestdeset evropskih poslancev, predstavnikov nacionalnih parlamentov, aktivistov in intelektualcev je v odprtem pismu pozvalo svetovne voditelje in države članice Združenih narodov, naj se odzovejo na diplomatski spor med Ottawo in Riadom, tako da stopijo na stran Kanade in javno obsodijo sistematične kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji. Njihovo ključno sporočilo je, da »sankcije in grožnje nikoli ne bi smele predstavljati ovire pri zagovarjanju humanitarnih vrednot, v katere verjamemo«.

Kanadska vlada vse od zapleta v spor poskuša prepričati zahodne države, naj obsodijo pregon in priprtje več znanih savdskih blogerk in aktivistk ter s tem pokažejo solidarnost z načelnim stališčem, ki ga je do tega vprašanja zavzela Kanada, preden jo je savdski režim zaradi »vmeševanja v notranje zadeve« kaznoval z vrsto povračilnih ukrepov, med drugim z izgonom kanadskega veleposlanika iz Riada in omejitvijo trgovanja med državama.  
 

Oglušujoča tišina


Verjetnost, da bo poziv, pod katerega so se podpisala znana imena, med njimi ameriški filozof in jezikoslovec Noam Chomsky in nekdanji belgijski premier ter vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt, padel na plodna tla, je majhna, vsaj sodeč po veliki zadržanosti, ki so jo do vmešavanja v spor v preteklih tednih pokazale tako rekoč vse zahodne vlade. Iz dosedanjih odzivov je več kot očitno, da se večina držav noče zameriti savdskemu režimu, ki ga dojema kot pomembnega igralca in partnerja na Bližnjem vzhodu. Kritiki jim medtem čedalje glasneje očitajo, da z »oglušujočo tišino« puščajo izrazito slab vtis.

Odprto pismo gre razumeti kot poskus stopnjevanja pritiska na vlade, da s simboličnimi dejanji storijo več za zaščito človekovih pravic in temeljnih demokratičnih načel.

»V Savdski Arabiji je zaradi prešuštništva še vedno mogoče obtožiti žensko na smrt s kamenjanjem. Kraljevina biča blogerje, ki si drznejo govoriti kritično o islamu, redno tudi zapira miroljubne zagovornice pravic žensk,« piše v odprtem pismu. Njegovi avtorji so prepričani, da je prišel čas, ko se mora svet »postaviti po robu Savdski Arabiji in vsem drugim vladam, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic«, ne glede na to koliko diplomatov izženejo zaradi tega.
 

Brez odstopanja


Kanadska vlada vztraja pri svojih stališčih in kritikah, pred kratkim je njeno zunanje ministrstvo znova opozorilo na kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji, ko je izrazilo zaskrbljenost zaradi usode Isre Al Komkam in še petih pridržanih savdskih aktivistk, ki jim zaradi njihove človekoljubne dejavnosti grozi smrtna kazen. Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland je v ponedeljek med obiskom v Berlinu poudarila, da bo njena država »vselej zagovarjala človekove pravice, tudi ko nam bodo govorili, naj se brigamo zase«. Pri tem je izrazila upanje, da ji bo Nemčija stala ob strani.

V Berlinu, tako kot v Washingtonu, Londonu in Bruslju, za zdaj niso zavzeli jasnega stališča do spora. Nemški odnosi s Savdsko Arabijo so po pisanju portala Euractiv napeti že vse od konca lanskega leta, ko je takratni nemški zunanji minister Sigmar Gabriel kritiziral Riad zaradi vloge, ki jo igra v vojni v Jemnu. Savdski režim je posledično izgnal nemškega veleposlanika iz države, nemškim farmacevtskim podjetjem pa prepovedal sodelovanje v javnih natečajih.

Preberite še:

Komentarji: