Pravoslavna cerkev z glavo skozi virus

Vrh države je preprečil odstop glavnega epidemiologa, naslednji izziv so prazniki.
Fotografija: Glavna dilema za srbsko vlado so zdaj velikonočni prazniki, ki jih bo pravoslavni svet praznoval ta konec tedna. Foto: REUTERS/Marko Djurica
Odpri galerijo
Glavna dilema za srbsko vlado so zdaj velikonočni prazniki, ki jih bo pravoslavni svet praznoval ta konec tedna. Foto: REUTERS/Marko Djurica

Predrag Kon, glavni epidemiolog v Srbiji, je včeraj napovedal odstop. Vzrok? Napadi nanj in na krizni štab na družbenih omrežjih, ki so v tej državi zelo vplivna.

»Kot vidim na facebooku, sem glavni krivec za okužbo v gerontološkem centru v Nišu. Čas je, da grem,« je sporočil 64-letni epidemiolog, a se po sestanku z vodstvom države odločil, da bo vendarle ostal vodja strokovnega tima.

Ukrepi za zajezitev epidemije, o katerih odločata strokovna skupina epidemiologov in krizni štab, javnosti pa jih sporoča predsednik države Aleksandar Vučić, so nepriljubljeni. A v bistvu niso nič drugačni kot v drugih evropskih državah, kjer si prizadevajo omejiti širjenje okužb. Na točkah, na katerih na primer Slovenci dosledno ali skoraj dosledno upoštevamo navodila vlade in se ne družimo, je v Srbiji drugače.
 

Kako preprečiti druženje


Kako omejiti stike, je v vsaki državi poseben izziv, odvisen od navad prebivalcev. Veseljaškim Srbom niti 60-urna policijska ura minuli konec tedna ni preprečila druženja. Prepoved gibanja na prostem je bila absolutna, a je policija kljub temu »ujela« 800 takih, ki so bili zunaj neupravičeno.

Srbski epidemiolog <strong>Predrag Kon</strong> je napovedal odstop zaradi napadov nanj na družbenih omrežjih. Foto: Youtube/N1
Srbski epidemiolog Predrag Kon je napovedal odstop zaradi napadov nanj na družbenih omrežjih. Foto: Youtube/N1


Minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je pozval državljane, naj pokličejo policijo, če opazijo zabave, četudi v uradno zaprtih hotelih ali po domovih.

Vsi tudi ne nosijo zaščitne maske, ko gredo po nakupih, nekatere trgovine jih niti ne zahtevajo. Te veljajo med uporabniki facebooka za najprijaznejše.

Poseben eksces se je zgodil v niškem gerontološkem centru, kjer so kljub prepovedi obiskov v domovih za starejše, ki velja za celotno državo, dovolili obiske, tudi zdomcem, ki so se vrnili z dela v tujini in bi morali biti v samoizolaciji. Rezultat: 156 okuženih, zaradi česar so aretirali direktorja. Zaradi ogrožanja zdravja prebivalcev mu grozi 12 let zapora. Kako naprej?


Cerkev zahtevala obrede z verniki


Glavna dilema so zdaj velikonočni prazniki, ki jih bo pravoslavni svet praznoval ta konec tedna. V Grčiji so se odločili, da bodo obredi potekali brez prisotnosti vernikov.

Enako sta se dogovorila srbski predsednik Aleksandar Vučić in patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej, a je cerkvena sinoda odločitev spremenila. V javnost je poslala sporočilo, da »se bori za bogoslužje z verniki« tako kot ruska pravoslavna cerkev, na vlado pa naslovila poziv in prošnjo za dovoljenje druženja v nedeljo od 5. do 10. ure. Pričakovati je, da bo poziv zavrnjen, a bo zanesljivo vznemiril prebivalce.

...
...


Oglasila se je srbska akademija znanosti in umetnosti s pozivom k racionalnosti v skladu s spoznanji svetovne medicinske stroke, domači zdravniki pa so jasno in glasno odsvetovali vsakršno zbiranje. Med veliko nočjo je omenjena možnost štiridnevne policijske ure, torej 84 ur, kar je predvsem v mestih težko zdržati. Druga možnost je širjenje okužbe, med drugim z verskimi obredi in tam s poljubljanjem roke cerkvenim dostojanstvenikom.

V zadnjih dveh dneh so v Srbiji našteli veliko okuženih, kar 835 več, tudi zaradi več opravljenih testov. Okuženih je že 533 zdravnikov in sester, včeraj je umrl kirurg iz Niša Miodrag Lazić. Umrlih glede na število prebivalcev ni veliko: 94 ali 13 na milijon prebivalcev. Za primerjavo: v Sloveniji imamo 56 mrtvih, kar je 27 na milijon prebivalcev.

Saša Verbič, predsednik nacionalnega sveta za Slovence v Srbiji. Foto Milena Zupanič
Saša Verbič, predsednik nacionalnega sveta za Slovence v Srbiji. Foto Milena Zupanič


Preberite še:

Komentarji: