Madžarski Fidesz zapustil poslansko skupino EPP

Evropski poslanci madžarskega Fidesza so sprejeli prelomno odločitev. »Ne bomo utišani ali omejeni pri našem predstavljanju volivcev,« sporočajo.
Fotografija: Če bo Viktor Orbán dosleden, bo njegov Fidesz zapustil skupino EPP. FOTO: John Thys/Reuters
Odpri galerijo
Če bo Viktor Orbán dosleden, bo njegov Fidesz zapustil skupino EPP. FOTO: John Thys/Reuters

Evropski poslanci Fidesza zapuščajo poslansko skupino EPP v evropskem parlamentu. To je sporočila Katalin Novák iz njihovih vrst. »Ne bomo utišani ali omejeni pri našem predstavljanju volivcev,« je pojasnila. To odločitev je vodji skupine Manfredu Webru sporočil madžarski premier in predsednik Fidesza Viktor Orbán.Evropski poslanci iz vrst danes EPP so pred tem potrdili spremembe poslovnika delovanja svoje skupine. Spremembe urejajo vprašanje izključitve poslancev ali njihovo suspendiranje. Med drugim bi omogočile, da bi suspendirali celotno delegacijo ene od strank, ki je članica te skupine.  

V skupini EPP je bilo na glasovanju 148 poslancev za spremembe poslovnika, ki utirajo pot do suspendiranja Fidesza. To je 84,1 odstotka. Proti jih je bilo 28, štirje pa so bili vzdržani. Glasovalo je 180 poslancev. Oba poslanca SDS (Romana Tomc in Milan Zver), pa tudi Franc Bogovič (SLS) so bili proti, Ljudmila Novak (NSi) pa za.

Spremembe so bile pripravljene v kontekstu zapletov s članstvom Fidesza v tej desnosredinski politični družini, ki je najmočnejša v EU in je v svoji zgodovini postavljala temelje EU. Velik del skupine je prepričan, da madžarski premier Orbán s svojim delovanjem krši temeljna načela Unije.

image_alt
Viktorju Orbánu spet gori pod nogami


Orbán je že v nedeljo v pismu vodji skupine v evropskem parlamentu  Manfredu Webru zapisal, da bo Fidesz odšel sam, če bodo spremembe poslovnika sprejete. Suspendiranje delovanja poslancev v skupini, ki, denimo, ne bi več mogli prevzemati vloge poročevalcev za posamezne dosjeje, bi bilo v njegovih očeh zanikanje volje madžarskih volivcev. EPP ima v evropskem parlamentu 187 poslancev, med njimi jih je 12 iz Fidesza. Slovenska vladajoča stranka SDS je sicer tesno povezana s Fideszem.

V evropskem parlamentu ima dva poslanca, Romano Tomc in Milana Zvera. Na listi s SDS je bil izvoljen še Franc Bogovič, ki sicer prihaja iz SLS. Četrta slovenska članica skupine EPP je Ljudmila Novak. Znamenj, da bi kdo od njih sledil Fideszu, ni.  

Kot je sporočila Romana Tomc, skupaj Milanom Zverom »menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije, ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika«. Poleg tega imata poslanca velike pomisleke, da politična skupina v okviru širše družine EPP na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi lahko bile sporne z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev. »Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pomeni izogibanje odgovornosti,« je še zapisala Tomčeva. 

Preberite še:

Komentarji: