Predlagan datum za referendume o priključitvi ukrajinskih ozemelj

Moskva je neodvisnost ukrajinskih vzhodnih regij Doneck in Lugansk, ki tvorita širše območje Donbas, priznala tik pred začetkom invazije 24. februarja.
Fotografija: V Donbasu potekajo hudi boji. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
V Donbasu potekajo hudi boji. FOTO: Stringer Reuters

Ruska vladajoča stranka Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina je danes predlagala 4. november kot datum za izvedbo referendumov za priključitev ozemelj na jugu in vzhodu Ukrajine, ki so jih zasedle ruske sile.

»Pravilno in simbolično bi bilo, da bi glasovanje v Donbasu in na osvobojenih ozemljih potekalo 4. novembra,« na dan narodne enotnosti Rusije, je na spletni strani sporočil generalni sekretar stranke Enotna Rusija, Andrej Turčak.

Po glasovanju se bodo »Doneck, Lugansk in mnoga druga ruska mesta končno vrnila v domače pristanišče. In ruski svet, ki je zdaj razdeljen s formalnimi mejami, bo ponovno pridobil svojo celovitost,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

image_alt
Doneck in Lugansk prosita Rusijo za vojaško pomoč

Proruske oblasti na nekaterih zasedenih ukrajinskih območjih so v preteklih mesecih izrazile namero, da jeseni izvedejo referendum o priključitvi Rusiji, med drugim v regiji Zaporožje in Herson na jugovzhodu Ukrajine. Obe regiji sta pod ruskim nadzorom že od prvih tednov vojne v Ukrajini.

Ob Turčaku se je danes oglasil tudi namestnik vodje proruske vojaško-civilne uprave Kiril Stremusov, ki je za rusko tiskovno agencijo Tass zatrdil, da bodo v Hersonu 4. novembra izvedli referendum o pridružitvi Rusiji.

image_alt
V eksploziji avtomobila ubit vodja ruske uprave v Berdjansku

Stremusov je sicer pred tem v ponedeljek sporočil, da so bili načrti za izvedbo referenduma o pridružitvi regije Rusiji zaradi varnostnih razmer začasno ustavljeni. Ukrajinske sile so namreč na tem območju nedavno začele protiofenzivo.

Moskva je neodvisnost ukrajinskih vzhodnih regij Doneck in Lugansk, ki tvorita širše območje Donbas, priznala tik pred začetkom invazije 24. februarja. Ruska stran tudi pospešeno izvaja kampanjo za zbližanje zasedenih ozemelj z Rusijo, denimo s podeljevanjem ruskih potnih listov lokalnemu prebivalstvu, še navaja AFP.

Preberite še:

Komentarji: