Predsednik Biden o vračanju Amerike v svet in k diplomaciji

Govor v State Departmentu je začrtal obrise nove zunanje politike demokratske Bele hiše.
Fotografija: Predsednik Joe Biden v State Departmentu. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Joe Biden v State Departmentu. FOTO: Tom Brenner/Reuters

»Amerika se vrača, Amerika se vrača, diplomacija se vrača!« je zaposlenim v State Departmentu in vsemu svetu zagotovil novi ameriški predsednik Joe Biden. »Obnovili bomo naša zavezništva, spet se bomo angažirali v svetu ter se spopadli z velikimi izzivi pandemije, segrevanja ozračja ter zavzemanja za demokracijo in človekove pravice po svetu.«

V znamenje nove moralne ameriške zunanje politike je vodilni demokrat zahteval od Rusije, naj takoj osvobodi Alekseja Navalnega, ter obljubil, da se »v nasprotju z mojim predhodnikom« ne bo obračal tako, kot bo hotel ruski predsednik Vladimir Putin. Trumpa ni imenoval po imenu, a je bilo jasno, pod kom vidi izgubljeno verodostojnost in moralno avtoriteto, sam bo Moskvo poklical na odgovornost zaradi vmešavanje v volitve, kibernetskih napadov in zastrupljanja svojih državljanov.

Biden je obljubil tudi neposredno soočenje s Kitajsko, ki jo vidi kot najresnejšo tekmico ZDA. Povedal je, da se bo soočil z gospodarskimi zlorabami, agresivno prisilo ter z napadi na človekove pravice, intelektualno lastnino ter za globalni vpliv, a bo tudi pripravljen na sodelovanje. Sodelovanje je obljubil tudi Rusiji ter za primer navedel podaljšanje jedrske pogodbe Start za pet let. Ameriški  predsednik je tudi vojsko Burme pozval, naj preda oblast demokratično izvoljeni vladi ter izpusti zaprte.

Novi državni sekretar Antony Blinken je imel uvodni govor. FOTO: Saul Loeb/AFP
Novi državni sekretar Antony Blinken je imel uvodni govor. FOTO: Saul Loeb/AFP


Za Američane bodo enako zanimive domače komponente zunanjepolitičnega govora svojega predsednika. Biden bo v svojem prvem letu dovolil v državo 125.000 beguncem, med drugimi se bo zavzemal za človekove pravice ljudi LGBTQI po vsem svetu. Njegov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je že prej napovedal zamrznitev nekaterih ukrepov prejšnje administracije, med njimi tudi umikanje ameriške vojske iz Nemčije. Še posebej odločno je napovedal prenovo odnosov z zavezniki ter posvetovanje o odgovorih na zunanjepolitične in druge izzive, med te pa, kot kaže, ne šteje Savdske Arabije. Puščavski kraljevini je napovedal konec podpore za vojno v Jemnu, pa čeprav je omenil tudi napade nanjo.

Prejšnji republikanski državni sekretar Mike Pompeo je Bidnovo napoved, da se Amerika vrača, komentiral z vprašanjem, kam naj bi se vračala. V televizijskem intervjuju je izrazil upanje, da ne h kalifatu Islamske države v Siriji, velikem kot Velika Britanija, s katerim je obračunal predsednik Donald Trump.

Komentarji: