Predsednik malteške vlade še ne bo odstopil

Vlada osumljenemu podjetniku Yorgenu Fenechu ne bo podelila imunitete.
Fotografija: Po aretaciji Yorgena Fenecha so ljudje na protestih zahtevali odstop predsednika vlade Muscata, ki pa hoče ostati do konca preiskave umora novinarke. FOTO: Guglielmo Mangiapane/ Reuters
Odpri galerijo
Po aretaciji Yorgena Fenecha so ljudje na protestih zahtevali odstop predsednika vlade Muscata, ki pa hoče ostati do konca preiskave umora novinarke. FOTO: Guglielmo Mangiapane/ Reuters

Po več kot šest ur trajajoči nočni izredni seji malteške vlade je njen predsednik Joseph Muscat danes zgodaj zjutraj sporočil, da so zavrnili prošnjo podjetnika Yorgena Fenecha za imuniteto v zameno za informacije o vseh, vpletenih v umor raziskovalne novinarke Daphne Carouane Galizie, danes poroča The Guardian. Muscat je na veliko nezadovoljstvo številnih protestnikov sporočil tudi, da bo ostal na položaju predsednika vlade, dokler primer ne bo raziskan do konca.

Joseph Muscat na tiskovni konferenci po nočni izredni seji vlade. FOTO: Yara Nardi/ Reuters
Joseph Muscat na tiskovni konferenci po nočni izredni seji vlade. FOTO: Yara Nardi/ Reuters

 

Bila je trn v peti malteške vlade


Kot je znano, so Fenecha prejšnji teden aretirali zaradi suma vpletenosti v umor novinarke, medtem ko je z jahto hotel zapustiti Malto. Klobčič skrivnosti okrog naročenega umora novinarke, ki je bila velik trn v peti malteške vlade in je umrla leta 2017 v avtomobilu, ki ga je raznesla daljinsko sprožena bomba, se je tako začel razpletati. V ponedeljek je že odstopil vodja kabineta predsednika vlade Keith Schembri, ki so ga nato v torek aretirali, zaslišali in izpustili. Odstopila sta tudi gospodarski minister Chris Cardona, ki sicer zatrjuje, da ni nikakor povezan z umorom novinarke in da je odstopil v nacionalnem interesu, in minister za energetiko Konrad Mizzi, ki prav tako zanika vpletenost v zadevo. 
 

Fenech ponudil informacije, vlada jih noče


Toda prav informacije o vpletenosti Schembrija, Cardone in Mizzija v umor novinarke je ponudil Yorgen Fenech v zameno za imuniteto, a ga je vlada zavrnila in tako se bo preiskava proti njemu nadaljevala. Fenech pa je sicer na malteškega predsednika Georgea Vello naslovil tudi prošnjo za pomilostitev.

Med protestniki, ki so vso noč čakali odločitev vlade, je bil tudi sin umorjene novinarke Matthew Caruana Galizia. FOTO: Yara Nardi/Reuters.
Med protestniki, ki so vso noč čakali odločitev vlade, je bil tudi sin umorjene novinarke Matthew Caruana Galizia. FOTO: Yara Nardi/Reuters.


Daphne Carouana Galizia je vsej malteški vladi stopila na žulj leta 2016, ko je v takrat objavljenih Panamskih dokumentih odkrila in objavila, da sta Mizzi in Schembri kmalu po nastopu funkcij dobila plačila od neznanih slamnatih podjetij, registriranih v Panami. Postala je tarča političnih napadov in groženj, oktobra 2017 pa tudi tarča bombnega napada. Dolgo po napadu in njeni smrti se ni zgodilo skoraj nič razen prijetja osumljencev, ki naj bi izvedli napad. O naročnikih ni bilo do prijetja Fenecha nič znanega. Zadnji pa naj bi med policijskimi zaslišanji kot organizatorja umora obremenil prav Schembrija.

Malta se zdaj sooča z velikimi pritiski evropske politike, ki jo skrbi vladavina prava v tej državi.    

Preberite še:

Komentarji: