Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Predsednik velja za poslovodjo tovarne laži

Aleksandar Vučić je izračunal, da se v nižjih stanovanjskih zgradbah rodi bistveno več otrok kot v visokih nebotičnikih.
Analiza je pokazala, da je bilo več kot 90 odstotkov Vučićevih izjav v prvem letu predsedniškega mandata neresničnih. FOTO/Reuters
Analiza je pokazala, da je bilo več kot 90 odstotkov Vučićevih izjav v prvem letu predsedniškega mandata neresničnih. FOTO/Reuters
Vili Einspieler
13. 7. 2018 | 06:00
6:04
Rezultati analize spletnega portala Istinomer so pokazali, da je bilo več kot 90 odstotkov izjav Aleksandra Vučića v prvem letu predsedniškega mandata neresničnih. Srbski predsednik komentira vse, od vpliva dežja na rast koruze do umora Oliverja Ivanovića na Kosovu.

Kritiki pripisujejo Aleksandru Vučiću vlogo glavnega poslovodje v srbski tovarni laži. Vučić je grdo padel na izpitu, ko je navajal številke in preverljiva dejstva. Ko je zatrdil, da je rast srbskega gospodarstva višja od evropskega povprečja, se je pokazalo, da je dvakrat nižja. Za neresnično se je pokazala tudi njegova trditev, da je imela Srbija leta 2016 najvišjo gospodarsko rast na Zahodnem Balkanu. Dejansko so imele višjo rast Hrvaška, Albanija in Kosovo.


Povzročanje panike z neresnicami


Neresnične so bile tudi njegove trditve o srbskem javnem dolgu, povprečni plači, dobičku beograjskega letališča, ustavljanju trenda zmanjševanja števila prebivalcev in nataliteti. Njegov najnovejši prispevek na temo naravnega prirastka je bila ugotovitev, da se v nižjih zgradbah rodi več otrok kot v nebotičnikih. Po Vučićevih izračunih se v stolpnici s 40 nadstropji in 110 zakonskimi pari rodi največ 130 otrok, medtem ko v dvo- ali štirinadstropnih blokih isto število zakoncev »proizvede« najmanj 220 otrok. Vučić se zaveda, da se ljudem ne izplača, da bi se mu smejali, ker v Srbiji že dolgo ni nič več smešno.

Kljub omejenim predsedniškim pristojnostim se Vučiću zdi nujno o vsem izraziti svoje mnenje. Ljudem je pojasnil, kako je treba meriti temperaturo in raven sladkorja v jabolkah v Lidlu in kakšna je povezava med dežjem in rastjo koruze. Napovedal je takojšnje razkritje storilcev in naročnikov atentata na politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, ki je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ko je izginil novinar Stefan Cvetković, je brez dlake na jeziku povedal, da ga notranji minister Nebojša Stefanović in direktor varnostno-informativne agencije Bratislav Gašić vsake četrt ure seznanjata z rezultati preiskave. Vučić seveda ni pojasnil, zakaj ga sploh obveščajo o poteku iskalne akcije, ki ni v njegovi ­pristojnosti.



Po mnenju srbskega predsednika je širjenje lažnih novic pričakovano, glede na to, da Srbija v primerjavi z Evropo ali ZDA nima zakona, ki bi preprečil ljudem, da govorijo, kar hočejo. Vučić je zato pozval ljudi, naj verjamejo le stališčem uradnih organov. S temi besedami se je odzval na aretacijo dveh oseb, ki sta osumljeni, da sta povzročili paniko in nerede s širjenjem lažnih novic o metanu v pitni vodi v Beogradu in Novem Sadu.

V nasprotju z njim je namestnik beograjskega župana Goran Vesić, ki je v dokaz, da je pitna voda neoporečna, na dušek spil kozarec vode iz pipe, poudaril, da je vsako širjenje lažnih novic kaznivo dejanje. Mestna oblast je dvojico, ki je razširila lažno novico prek družbenih omrežij, prijavila policijskemu uradu za visokotehnološki kriminal, policija pa je osumljenca na podlagi uredbe višjega javnega tožilstva takoj prijela in priprla za 48 ur. Kazenska ovadba zaradi istega kaznivega dejanja na družbenih omrežjih čaka še šest oseb. Za povzročanje panike z lažnimi novicami prek medijev in na javnih zborovanjih je zagrožena kazen od pol do šest let zapora.

Osumljeni so na družbenih omrežjih objavili lažno novico, da se je metan po napaki zlil v pitno vodo, in pozvali ljudi, naj dva dni ne pijejo vode iz beograjskega vodovoda, ker je polna rakotvornih snovi. Ker so administratorji družbenih omrežij vedeli, da se metan ne more zliti v vodo in da je to neumnost, so poskusili preprečiti objavo lažne novice, vendar niso bili uspešni. Novica se je kot požar razširila prek facebooka, vibra, whatsappa in drugih aplikacij.


Zadušitev vsake kritike in upora


Posebna zgodba so objave lažnih novic v medijih, ki jih nihče ne sankcionira. Danas, Informer in BKTV so na primer objavili novico, da je nosečnica iz Topole izgubila dojenčka, ker zaradi blokade cest in protesta proti povišanju cen goriva ni pravočasno prispela v bolnišnico. Novico so začinili s podatkom, da za protestom in blokado cest stoji nekdanja Demokratska opozicija Srbije (Dos), ki je 5. oktobra 2000 organizirala državni udar, in da si je prizadeta ženska devet let zaman prizadevala, da bi zanosila po naravni poti. To ji je uspelo šele z zunajtelesno oploditvijo.

Ker se je pokazalo, da nobena nosečnica iz Topole ni bila žrtev cestne blokade, je lažna novica čez noč izginila s spletnih portalov. Pristojni organi se niso odzvali tako kot zaradi »metana v pitni vodi«, temveč so se raje zavili v molk. Ker si oblast prizadeva zadušiti sleherno kritiko in vsak najmanjši znak upora, poskušajo servilni mediji ponarejati in satanizirati srbsko oktobrsko revolucijo s prikazovanjem njenih nosilcev kot črede roparjev in tajkunov. Prednjači tabloid Informer, ki vsaj enkrat na teden na naslovnici grozi z vojno v Srbiji.

Če so navadni ljudje, ki se ne spoznajo na organsko kemijo, lahko nasedli zgodbi o metanu, to ne velja za medije, ki so razširili novico o nosečnici. Raziskave kažejo na zelo nizko raven medijske pismenosti v Srbiji, glavni krivci pa so mediji, ki se podrejajo političnim in finančnim pritiskom ter postajajo propagandna trobila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine