Prva ladja s pomočjo po koridorju od Cipra do Gaze, pomoč tudi iz zraka

Agencija ZN za podporo palestinskim beguncem svari, da Izrael širi omejitve pri dobavah pomoči za Gazo. Open Arms končno odplula proti Gazi.
Fotografija: Lakota v Rafi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lakota v Rafi. FOTO: AFP

Izrael širi omejitve pri dobavah pomoči za Gazo; prihaja je zelo malo in omejitve se povečujejo, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Kot zadnji tak primer je navedel izraelsko zavrnitev tovornjaka s pomočjo, ker je ta vključevala medicinske škarje.

Kot je na omrežju X zapisal Lazzarini, so škarje, ki se koristijo pri oskrbi otrok, del dolgega seznama, ki jih izraelske oblasti prepovedujejo z utemeljitvijo, da gre za blago z dvojno rabo.

Na tem seznamu so tudi številni drugi medicinski pripomočki, kot so anestetiki, solarne luči, kisikove jeklenke, tablete za čiščenje vode, zdravila proti raku itd.

V luči vse hujše humanitarne krize v Gazi Lazzarini poziva k pospešeni dobavi pomoči, saj da je od nje odvisnih dva milijona življenj.

image_alt
Stradanje v času ramazana

Iz mesta Gaza na severu palestinske enklave katarska televizija Al Džazira medtem danes poroča o domnevnem četrtem napadu izraelskih sil na civiliste, ki so čakali na razdeljevanje pomoči. V streljanju naj bi izraelski vojaki ubili devet ljudi, še 20 pa ranili.

Ladja Open Arms s pomočjo za Gazo zapustila Ciper

Open Arms FOTO: Iakovos Hatzistavrou/AFP
Open Arms FOTO: Iakovos Hatzistavrou/AFP

Ladja Open Arms z okoli 200 tonami humanitarne pomoči za prebivalce Gaze je davi izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica španske dobrodelne organizacije Open Arms.

Predelani vlačilec s približno 200 tonami pitne vode, hrane in zdravil na krovu bi moral prvotno iz Larnake izpluti v nedeljo, vendar so pristojni odhod preložili. Do nerazkrite lokacije ob obali Gaze naj bi potreboval dva do tri dni. Na cilju bo pomoč predvidoma raztovorila ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen.

Gre za prvo pošiljko pomoči v okviru pomorskega humanitarnega koridorja za Gazo. Pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in po morju so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v Gazi lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane.

Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem. Izrael, ki je tarča obtožb o oviranju dobav pomoči, zato pozivajo, naj z odprtjem dodatnih poti in prehodov omogoči večji dotok pomoči na območje.

Z umiranjem otrok od lakote je Gaza dosegla točko preloma

Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja, je danes v Evropskem parlamentu dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. V razpravi pred vrhom EU, ki bo prihodnji teden, je sporočila, da je EU aktivirala mehanizem civilne zaščite, da bi še okrepili podporo Palestincem.

 Ursula von der Leyen. FOTO: Liesa Johannssen/Reuters
 Ursula von der Leyen. FOTO: Liesa Johannssen/Reuters

»Seveda ima Izrael pravico, da se brani in bori proti Hamasu. Vendar pa je treba ves čas zagotavljati varnost civilistov v skladu z mednarodnim pravom. Trenutno obstaja zgolj en način za zagotovitev zadostne humanitarne pomoči. Prebivalci Gaze potrebujejo takojšen humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja. Potrebujejo ga zdaj,« je povedala von der Leynova.

Razmere v Gazi so po njenih besedah dosegle točko preloma, pri čemer je opozorila, da otroci umirajo od lakote. »Tega ne smemo dovoliti. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi to ustavili,« je poudarila.

Predsednica komisije je povedala, da je treba izkoristiti vse možne poti za dobavo pomoči, tudi v zadnjih dneh vzpostavljeni pomorski koridor od Cipra do Gaze, ki je rezultat »mednarodnega sodelovanja brez primere«. Koridor, po katerem se je danes odpravila prva ladja s humanitarno pomočjo, lahko močno prispeva k povečanju pomoči za prebivalce severnega dela območja Gaze, je dejala.

Aktivirali civilno zaščito

Poleg tega je več držav, tudi nekatere članice EU, humanitarno pomoč začelo dobavljati iz zraka, je še povedala. EU je tako aktivirala tudi mehanizem civilne zaščite, da bi še okrepili podporo. Vse članice je pozvala, naj v okviru mehanizma prispevajo po svojih zmogljivostih.

Spomnila je na dramatične prizore med razdeljevanjem humanitarne pomoči v Gazi, zaradi česar je po njenem mnenju ključno sodelovanje z agencijami, ki so na terenu. Med temi je agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ki se je znašla pod plazom obtožb zaradi domnevnega sodelovanja nekaterih uslužbencev v oktobrskih napadih palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael.

UNRWA in ZN so sprejeli ustrezne ukrepe, zaradi česar bo evropska komisija agenciji izplačala 50 milijonov evrov finančne podpore, je von der Leynova povedala v razpravi z evropskimi poslanci o pripravah na vrh EU prihodnji teden.

Vstop kandidatk je v interesu EU

V ospredju zasedanja voditeljev članic EU, ki bo 21. in 22. marca, bodo zunanjepolitične teme in varnost, je v razpravi v imenu sveta EU povedala belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Na dnevnem redu imajo poleg dogajanja na Bližnjem vzhodu nadaljnjo podporo Ukrajini in širitev. Med drugim bodo odločali o začetku pristopnih pogajanj z BiH.

Poslanec Siegfried Muresan (EPP) je ocenil, da morajo evropske institucije EU poslati sporočilo kandidatkam, da jih bodo podpirale pri izpolnjevanju kriterijev in da takoj, ko jih bodo izpolnile, lahko vstopijo. Njihov vstop je tudi v interesu EU, je dejal. Bolj ko bodo one varne, varnejši bomo tudi mi v EU, je dodal.

Rafa. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Rafa. FOTO: Mohammed Abed/AFP

Več evropskih poslancev, med njimi vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, je v razpravi omenilo širši vidik varnosti, in sicer so poudarjali, da mora EU poskrbeti tudi za prehransko in energetsko varnost ter za varnost preskrbe s surovinami. Podpredsednik evropske komisije Maroš Šefčovič je ob koncu razprave napovedal, da bo komisija predstavila svoj predlog tudi glede podnebne varnosti.

Vodja skupine socialistov (S&D) Iratxe Garcia Perez je poudarila, da ni varnosti, če ni miru, kar velja tako za Ukrajino kot Bližnji vzhod. Več poslancev je omenilo, da je nujno ves čas zagotavljati zaščito civilistov v Gazi.

Belgijska ministrica Lahbib je poudarila, da potrebujemo takojšnje premirje na območju Gaze in uresničitev rešitve dveh držav kot edine poti do trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

Nekaj poslancev je bilo v razpravi kritičnih tudi do izbire von der Leynove za vodilno kandidatko EPP na evropskih volitvah. Nimate podpore Ircev, je von der Leynovi sporočil poslanec Chris Macmanus (Levica) in kot eno od spornih točk omenil njen predlog za vzpostavitev evropskega komisarja za obrambo v časih krize visokih življenjskih stroškov.

Preberite še:

Komentarji: