Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pri Gibraltarju se po trčenju potaplja velik tanker

Tankerju, ki prevaža 183 ton surove nafte, 250 ton dizla in 27 ton mazivnih olj, grozi, da bo potonil v bližini obale. Obstaja nevarnost razlitja.
Nahaja se le 200 metrov od plaže Catalan Bay. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Nahaja se le 200 metrov od plaže Catalan Bay. FOTO: Jon Nazca/Reuters
STA
30. 8. 2022 | 19:20
30. 8. 2022 | 19:27
1:58

Blizu Gibraltarja sta trčila naftni tanker in tanker, ki je prevažal utekočinjen zemeljski plin. Prvemu tankerju, ki prevaža 183 ton surove nafte, 250 ton dizla in 27 ton mazivnih olj, zdaj grozi, da bo potonil v bližini obale. Oblasti Gibraltarja svarijo pred nevarnostjo razlitja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tanker, ki pluje pod zastavo Tuvaluja, se namreč nagiba, njegov premec pa je že na morskem dnu. Nahaja se le 200 metrov od plaže Catalan Bay na vzhodni strani Gibraltarja, na skrajnem jugu Španije. 24 članov posadke ostaja na plovilu in niso v nevarnosti, saj jih lahko kadarkoli evakuirajo.

Tanker se potaplja tik pred obalo Gibraltarja. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Tanker se potaplja tik pred obalo Gibraltarja. FOTO: Jon Nazca/Reuters

Radio GBS še poroča, da so potapljači na trupu 178 metrov dolge ladje pod gladino morja našli luknjo, veliko deset krat štiri metre.

Na območju med potapljajočim se plovilom in obalo so kot preventivni ukrep namestili kakih 400 metrov plavajočih pregrad.

Poškodovani tanker OS 35 je bil sicer na poti iz Gibraltarja na Nizozemsko. Skoraj 300-metrski tanker, ki je pod zastavo Marshallovega otočja prevažal utekočinjeni plin, medtem v trčenju praktično ni bil poškodovan, poroča dpa. Vzrok trčenja, do katerega je prišlo nedaleč od pristanišča, ni znan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine