Približevanje točki, s katere ni vrnitve

Stopnjevanje napetosti med jedrskima državama ima dolgo zgodovino.
Fotografija: Po napadih so v Pakistanu zažigali indijske zastave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Po napadih so v Pakistanu zažigali indijske zastave. FOTO: Reuters

Indijsko vojaško letalstvo je približno osem kilometrov znotraj pakistanskega ozemlja danes ob zori napadlo postojanko skrajne islamistične skupine Džaiš e Mohamed, ki je pred 12 dnevi prevzela odgovornost za samomorilski napad na konvoj indijskih vojakov v Kašmirju, v katerem je bilo ubitih 40 pripadnikov indijskih oboroženih sil.

Napad indijske vojske znotraj pakistanskih meja (Balakot) je bil prvi tovrstni po letu 1971, ko sta bili državi v krvavi vojni. Prve novice o napadu, katerega cilj je bilo (takih primerov je v Pakistanu vsaj ducat) vadbeno središče skrajne islamistične skupine, so prišle v javnost s pakistanske strani. Tiskovni predstavnik pakistanske vojske, generalmajor Asif Gafur, je prek twitterja sporočil, da v indijskem napadu ni bilo žrtev in da so indijska vojaška letala odvrgla vojni tovor v nenaseljenem gozdu.

V Indiji, na drugi strani ene od najobčutljivejših svetovnih meja, so se hitro razširile novice, da je bil napad »izjemno uspešen« – indijski mediji, ki so po samomorilskem napadu 14. februarja pozivali k povračilnim ukrepom, torej k vojni, so danes tekmovali v številu žrtev med »pakistanskimi teroristi« (od 40 do 300), nihče pa tega ni podkrepil z dokazi. V času vladavine lokalnega in globalnega populizma in lažnih novic je možno še veliko hitreje zanetiti strasti. Na jedrski in – dobesedno – eksplozivni meji v Kašmirju bi to lahko imelo strahovite posledice. »Zaradi grožnje je bil preventivni napad nujen,« je danes na tiskovni konferenci v New Delhiju povedal indijski zunanji minister Vijay Gokhale in dodal, da je imela Indija trdne dokaze, da je skupina Džaiš e Mohamed v Pakistanu pripravljala nove napade na cilje v Indiji, kjer so družabna omrežja danes gorela, kot da bi se vojna med jedrskima sila že začela.
 

»Pripravite se na presenečenje«


Pakistanska vojska je napovedala, da se bo odzvala na indijski poseg na njenem ozemlju. »Zdaj ste vi na vrsti, da čakate in se pripravite na presenečenje,« je (so)razgretim glavam prek meje provokativno sporočil Asif Gafur. Nekoliko bolj umirjeno se je odzval predsednik pakistanske vlade Imran Han, ki je operacijo indijskega vojaškega letalstva označil za predvolilno potezo – v Indiji bodo čez dva meseca volitve. »Ta akcija se je zgodila zaradi domače uporabe – v predvolilnem okolju. Indijske navedbe, da so zadele vadbišče teroristov, so namenjene same sebi; so neodgovorne in fiktivne,« je v prvem odzivu povedal Han, ki nima ravno velikega vpliva na delovanje pakistanske vojske, države v državi.

Razmere v Kašmirju, geostrateško enem izmed najobčutljivejših območij na Zemlji, ki leži v nedrju Himalaje, že vrsto let niso bile tako napete. Na obeh straneh razmejitvene črte – meja je še vedno vprašljiva – se kopičijo sile.

Komentarji: