Ministrica za šolstvo: Delež okuženih osnovnošolcev relativno majhen

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Šole in fakultete za zdaj ostajajo odprte. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Šole in fakultete za zdaj ostajajo odprte. FOTO: Jure Eržen/Delo



19.30 Vodja WHO poudaril nujnost ukrepov zoper virus

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes posvaril pred neukrepanjem proti novemu koronavirusu z namenom, da bi razvili čredno imunost. Takšno ravnanje je po njegovem mnenju neetično. Tedros je na rednem virtualnem brifingu za medije dejal, da je čredna imunost koncept, ki se ga uporablja za cepljenje, pri katerem je prebivalstvo možno zaščititi pred določenim virusom, če je precepljenost dosežena. 

18.35 V Italiji se obetajo novi ukrepi zoper širjenje virusa

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili 4619 novih okužb, dan prej pa 5456. Italijanska vlada namerava predvidoma še nocoj sprejeti odlok o strožjih ukrepih za preprečitev širjenja okužb. Med drugim naj bi prepovedali zbiranje skupin pred bari in restavracijami ter omejili število oseb na zasebnih druženjih. V lokalih naj bi stregli samo za mizami, ki naj bi bile postavljena na ustrezni razdalji. Prepovedali naj bi tudi kontaktne športe.

Testiranje na novi virus v eni od bolnišnic v Rimu. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Testiranje na novi virus v eni od bolnišnic v Rimu. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


18.25 V ljubljanskem UKC delovanje še naprej nespremenjeno

Razmeram se sproti prilagajajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Kot predvideva današnja odločitev strokovnega sveta zavoda, režim v naši največji bolnišnici za zdaj ostaja nespremenjen. Tudi nenujne dejavnosti bodo še naprej izvajali, bodo pa po potrebi zapirali posamezne oddelke, če bodo na njih zaznali okužbo z novim koronavirusom.

16.55 Na ministrstvu za zdravje prihaja do zamud pri podpisovanju odrejenih karanten

NIJZ je v preteklem tednu dal predlog za 5731 odreditev karanten, so pojasnili za STA. A so na ministrstvu za zdravje, ki podpišejo odreditev karantene, tako obremenjeni, da prihaja do zaostankov. To bi sicer lahko reševali z določbo v predlogu novega protikoronskega paketa, da se karantena na domu odredi ustno in je izvršljiva takoj.

16.50 Spremenjen potek transplantacijske dejavnosti

Epidemija covida-19 je vplivala tudi na transplantacijsko dejavnost. Trenutno na presaditev organov v Sloveniji čaka 212 bolnikov. Na čakalni listi je 118 bolnikov za presaditev ledvice, 54 jih čaka na srce, 34 na jetra, sedem na pljuča in štirje na trebušno slinavko. Ekipa za transplantacijo so bile tudi med epidemijo nenehno v pripravljenosti. Ko se je število okuženih in hospitaliziranih začelo višati, so ustavili presajanje ledvic in trebušnih slinavk živih darovalcev, pri ostalih pa so se dogovarjali od primera do primera. »V drugem valu bomo verjetno počeli enako. Bojimo se predvsem, da bi zaradi bolnikov s covidom-19 zmanjkalo intenzivnih postelj, tudi zaradi pomanjkanja osebja,« je navedel vodja centra za transplantacijsko dejavnost Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Ivan Kneževič.

Na presaditev organov trenutno čaka 212 bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na presaditev organov trenutno čaka 212 bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


16.20 V Avstriji skoraj tisoč okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 979 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Še naprej narašča število aktivno okuženih ljudi, ki trenutno znaša 11.378. Največ okužb so znova potrdili na Dunaju, in sicer 327. Sledita deželi Spodnja Avstrija s 170 in Zgornja Avstrija s 130 novimi primeri. Na avstrijskem Štajerskem so jih potrdili 49, na Koroškem pa 30.

16.15 Pristojno ministrico skrbijo okužbe med zaposlenimi v osnovnih šolah

Delež okuženih na področju vzgoje in izobraževanja je trenutno 0,06-odstoten, posledično je v karanteni 0,9 odstotka zaposlenih in otrok, je danes povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Skrbi jo zlasti povečevanje okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah in med dijaki, delež okuženih med osnovnošolci in otroki v vrtcu pa ostaja »relativno majhen in stabilen«. Kljub naraščanju okužb ministrica zagotavlja, da vrtci, šole in fakultete za zdaj ostajajo odprti. Če bi se število okužb v šolah dramatično povečalo, bi jih lahko po besedah ministrice po potrebi zaprli, tudi še preden bi za državo začel veljati tako imenovani rdeči scenarij: »A ta trenutek smo daleč od tega.«

Ministrica Simona Kustec se je danes sestala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V Svizu si želijo, da ministrstvo prioritetno pristopi k reševanju kadrovskih težav v vzgoji in izobraževanju, ki nastajajo, ker sta tehnični in strokovni kader v karanteni ali na bolniški. Opozarjajo predvsem na preobremenjenost računalničarjev in zaposlenih, ki imajo različne kronične bolezni. V sindikatu si prav tako želijo, da bi DZ v peti protikoronski paket vključil določbo, po kateri bi država zagotovila sredstva za zaščitne maske za učence, dijake in študente. 

14.21 V Belgiji ta teden pričakujejo po 10.000 novih okužb na dan

V Belgiji bi lahko ta teden glede na trend naraščanja okužb z novim koronavirusom v prejšnjem tednu imeli po več kot 10.000 novih primerov na dan, so danes opozorile tamkajšnje pristojne službe. Močno narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v belgijskih bolnišnicah, vključno s tistimi na intenzivni negi. V zadnjem dnevu so potrdili 5327 novih okužb. Virolog Steven Van Gucht je na današnji novinarski konferenci belgijskega inštituta za javno zdravje dejal, da so v tednu od 2. do 8. oktobra v Belgiji v povprečju potrdili 4154 novih okužb z novim koronavirusom na dan. V primerjavi s tednom pred tem gre za 89-odstotno povečanje, poročajo belgijski mediji.

»V sredo, 7. oktobra, smo potrdili 6505 primerov okužbe. Ob takšnem trendu bodo ta teden dnevi, ko bomo imeli po več kot 10.000 okužb,« je povedal Van Gucht. Od začetka epidemije covida-19 so v Belgiji potrdili 162.258 okužb z novim koronavirusom, 10.191 bolnikov s covidom-19 je umrlo. Med ljudmi, ki so jih testirali med 5. in 11. oktobrom, je bilo pozitivnih 10,4 odstotka testiranih.

14.12 Vse več okužb v bolnišnicah in domovih za starejše

O okužbah z novim koronavirusom sicer poročajo iz številnih domov za starejše iz vse države, v nekaterih pa število okužb tudi narašča. V preddvorskem domu je tako po zadnjih testiranjih okuženih že sedem stanovalcev in dva zaposlena. V nedeljo pa so o prvi okužbi poročali tudi iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov.

Okužbo so potrdili tudi pri eni zaposleni v Domu ob Savinji Celje. Kot je za STA povedala direktorica doma Bojana Mazil Šolinc, so imeli vse pripravljeno za takšen primer. Testirali so že 35 zaposlenih in pri vseh so bili testi negativni, testirajo pa tudi stanovalce, pri katerih zaznajo kakšne simptome. Medtem narašča tudi število okuženih v bolnišnicah. V Splošni bolnišnici Jesenice so v zadnjih tednih potrdili vrsto okužb zlasti med zaposlenimi. V zadnjih dneh število ni več bistveno naraščalo. Tako je trenutno okuženih 28 zaposlenih, štirje pa so v karanteni. V bolnišnici se zdravi tudi osem bolnikov s covidom-19, na oddelku pa imajo prostora za še dva.

Bolnišnice in domove za starejše pesti velika kadrovska stiska. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Bolnišnice in domove za starejše pesti velika kadrovska stiska. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer trenutno zdravijo 16 bolnikov, je covid oddelek polno zaseden. Narašča pa število okužb pri bolnikih, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi drugih vzrokov. Take primere obravnavajo kot vdor v belo cono. Zaradi velikih potreb so oddelek danes razširili, kar pa že prinaša krčenje ostalega programa, sporočajo iz bolnišnice.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo vse več bolnikov s covidom-19. Od 15 postelj, namenjenih obravnavi akutnih bolnikov, jih je zasedenih devet, zaradi naraščanja števila obolelih pa bodo ta teden zagotovili še dodatnih pet postelj. Zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer bodo morali zmanjšati dejavnosti razvojne ambulante, fizioterapije in posameznih internističnih ambulant.

14.07 V Škofji Loki iščejo prostor za okužene zunaj doma za starejše

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka imajo zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom vse večjo prostorsko stisko. Skupaj z občino iščejo prostor zunaj centra, kamor bi premestili okužene in s tem preprečili nadaljnje širjenje. Z okužbami se soočajo tudi v številnih drugih domovih po državi. Kot je za STA povedala direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, imajo okuženih 18 stanovalcev, pri čemer se en zdravi v novomeški bolnišnici. Preostali so zaradi pomanjkanja prostora v bolnišnicah nameščeni znotraj samega centra, kjer pa jim v rdeči coni že zmanjkuje prostora.

Center so morali povsem reorganizirati, hkrati pa morajo še naprej širiti bolniški oddelek oziroma rdečo cono. Tudi regijska koordinacijska skupina kot najboljšo rešitev predlaga selitev rdeče cone iz samega centra, v neke vrste zunanjo enoto v ločeni stavbi ali dvorani. Oboleli so namreč lahko skupaj v enem prostoru in ne potrebujejo medsebojne izolacije v nasprotju s tistimi v sivi coni. Kot je povedala Košnjekova, se s predstavniki občine in koordinacijske skupine že od sobote pogovarjajo o tej možnosti, s katero bi lažje obvladovali situacijo. Košnjekova se namreč boji, da bo število okužb še večje. To bi povzročilo tudi kadrovske težave, ki ob trenutno petih okuženih zaposlenih še niso tako pereče.

image_alt
NIJZ nima več kapacitet za iskanje vseh stikov okuženih


Košnjekova je spomnila, da so se v njihovem centru uspešno branili pred okužbami, dokler se ni konec septembra k njim vrnila stanovalka, ki se je okužila v jeseniški bolnišnici. Kot je poudarila direktorica, jih bolnišnica o stiku z drugimi okuženimi ni niti opozorila, zato se je po njihovem centru svobodno gibala in se družila s stanovalci. V jeseniški bolnišnici na drugi strani zagotavljajo, da za okužbo ali za sum nanjo niso vedeli, saj so bolnico odpustili, še preden so pri drugem bolniku potrdili prvo okužbo. Kot so za STA zagotovili v bolnišnici, odkar vedo za okužbe, domovom ob vračanju bolnikov svetujejo namestitev v sivo cono.

14.04 Brazilski otok sprejema le turiste, ki so preboleli covid-19

Čeprav je Brazilija ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, je otoku Fernando de Noronha doslej uspelo, da niso potrdili še niti ene okužbe. Obisk otoka tako zdaj preventivno dovolijo le obiskovalcem, ki so covid-19 že preboleli.
Rajski otok je sanjska destinacija številnih turistov, ki pa je bil zaradi pandemije covida-19 zaprt skoraj pol leta. Od septembra lahko zdaj otok obiščejo le tisti, ki pred vkrcanjem na letalo predložijo dokazilo, da so razvili protitelesa na novi koronavirus oziroma preboleli bolezen, poroča portal nemškega dnevnika Tagesschau. Otok sredi Atlantskega oceana je bil mesece izoliran.

Prebivalci so bili ta čas solidarni med seboj, saj niso imeli možnosti služenja na račun turizma. Med drugim so ribiči vsak dan razdelili ulov med okoli tisoč otočanov, v zameno pa so jim oblasti dale na voljo brezplačno gorivo. Ker so pandemijo preživeli brez okužb, želijo ta trend nadaljevati tudi v času odpiranja. Fernando de Noronha ni večje od običajnega mesta in velja za eno najbolje varovanih naravnih območij Brazilije. Ker želijo obraniti biser narave pred množičnim turizmom, ga lahko na leto obišče do 100.000 ljudi.

13.54 Na Hrvaškem obvezno nošenje mask v vseh zaprtih prostorih

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu poudaril, da danes objavljene številke o novih okužbah v zadnjih 24 urah niso realna slika epidemiološkega stanja. Poudaril je, da bo stanje bolj jasno sredi tedna, ko bodo vsi medicinski laboratoriji delali s polno zmogljivostjo. Božinović je napovedal, da bodo z današnjim dnem poostrili protiepidemiološke ukrepe v državi. Med drugim bo obvezno nošenje mask na obrazu v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni možno zagotoviti najmanj dva metra razdalje med ljudmi. Med drugim to pomeni, da bodo maske obvezne tudi v gostinskih lokalih, razen za goste, ki sedijo za mizami ter uživajo hrano in pijačo.



Določili so tudi nove ukrepe za vse družabne dogodke, na katerih je pričakovati več kot 50 ljudi. Božinović je pojasnil, da gre za dogodke, za katere epidemiologi doslej niso objavili posebnih priporočil, kot so to, recimo, storili glede različnih kulturnih in športnih dogodkov ali porok in pogrebov. Organizatorji preostalih družabnih dogodkov bodo zdaj morali najmanj pet dni pred začetkom dogodka zahtevati soglasje od lokalnih štabov civilne zaščite, je dejal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Šef hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je dodal, da so priporočili uporabo mask tudi na prostem, ko ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Pojasnil je, da gre za vrste pri bankomatih ali pri vstopu v avtobuse in tramvaje. Capak je tudi napovedal, da bodo v torek objavili nove ukrepe, ki bodo veljali za obratovanje gostinskih lokalov. Kmalu naj bi odločali tudi o možnosti, da bi skrajšali čas samoizolacije s 14 na deset dni. »Storili bomo vse, da popolnega zapiranja gospodarstva ne bo nikoli več,« je poudaril Capak.

12.34 Južna Koreja rahlja ukrepe za zajezitev novega koronavirusa

Pristojne službe v Južni Koreji so zaradi zmanjševanja števila okužb z novim koronavirusom omilile ukrepe. V Južni Koreji so danes vrata odprle ustanove, ki so doslej veljale za bolj rizične. Od danes so med drugim lahko odprti nočni klubi in fitnesi, če obiskovalci nosijo maske in lastniki vodijo seznam gostov. Ljudje se bodo lahko spet udeležili obredov v cerkvah ali tekem na stadionih. V tem primeru lahko organizatorji zapolnijo do 30 odstotkov svojih kapacitet. Pristojni so sicer danes potrdili rahel porast števila okužb, saj so potrdili skoraj sto novih primerov koronavirusa. Kljub rahljanju ukrepov pa so pozvali državljane, naj bodo še naprej oprezni. V Južni Koreji so doslej skupno potrdili 24.703 okužbe, od tega je umrlo 433 ljudi.

12.25 V nedeljo okužbe v 65 občinah, 34 primerov v Ljubljani

Okužbe z novim koronavirusom so v nedeljo potrdili v 65 občinah. Največ primerov je bilo v Ljubljani (34), kjer je trenutno okuženih 0,197 odstotka občanov, v preostalih občinah je bilo po manj kot deset okužb. Najvišji delež aktivnih okužb je še naprej v Črni na Koroškem (1,097 odstotka), sledijo Mežica (0,674 odstotka), Šentjernej (0,629 odstotka) in Prevalje (0,573 odstotka).

11.54 V poslanski skupini SD okužba z novim koronavirusom

V poslanski skupini SD so se srečali z okužbo z novim koronavirusom, okužil se je njihov poslanec Gregor Židan, je pojasnil vodja poslanske skupine Matjaž Han. Kot je dejal, Židan nima tipičnih simptomov za covid-19, prejšnji teden pa je bil na dopustu in ga ni bilo v DZ, zato drugi poslanci in strokovni delavci poslanske skupine niso v karanteni. Han, ki je Židanu zaželel čimprejšnje okrevanje, je v izjavi za medije pojasnil, da se prejšnji teden nihče od njihovih poslancev ali strokovnih sodelavcev ni srečal z Židanom. Poudaril pa je, da bodo kljub temu delovali odgovorno, da bodo nekatere strokovne delavce napotili na delo od doma in da bodo tudi poslanci previdni. »Ta bolezen ne izbira,« je ob novici še posvaril Han.

11.40 ZDA vložile pol milijarde dolarjev v zdravilo za covid-19

Ameriška vlada je vložila skoraj pol milijarde ameriških dolarjev v razvoj in distribucijo zdravila za covid-19, ki ga razvija britansko podjetje AstraZeneca. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh dolgo delujočih protiteles proti novemu koronavirusu, pridobljenih od ozdravljenih bolnikov s covidom-19. Z investicijo v višini 486 milijonov dolarjev (okoli 411 milijonov evrov) bodo ZDA prispevale k razvoju in distribuciji 100.000 odmerkov zdravila, kar bodo začeli do konca leta. ZDA pa bi si lahko prihodnje leto zagotovile še dodaten milijon odmerkov zdravila, piše na spletni strani farmacevtskega podjetja. »Ta dogovor z ameriško vlado bo pomagal pospešiti razvoj naše kombinacije dolgo delujočih protiteles, ki ima potencial za zagotavljanje takojšnjega in dolgotrajnega učinka tako pri preprečevanju kot zdravljenju covida-19,« je pri tem povedal izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot.

V prihodnjih tednih se bo začela tretja faza preizkušanja zdravila AZD7442, pri katerem gre za kombinacijo dveh dolgo delujočih protiteles proti novemu koronavirusu, pridobljenih od ozdravljenih bolnikov s covidom-19. Na več kot 6000 odraslih bodo preizkušali preprečevanje bolezni s tem zdravilom, na okoli 4000 ljudeh pa zdravljenje. ZDA so razvoj zdravila AstraZenece, ki sicer razvija tudi cepivo proti covidu-19, financirale že pred tem v višini 25 milijonov dolarjev (okoli 21 milijonov evrov).

11.22 V nedeljo v Sloveniji potrjenih 169 okužb z novim koronavirusom

Ob 1404 testih so v nedeljo v Sloveniji potrdili 169 okuženih z novim koronavirusom, dve osebi sta umrli. Hospitaliziranih je 149 ljudi, 26 jih je na intenzivni negi.



Preberite še: V bolnišnici vse več obolelih, a za zdaj sprejemi niso ogroženi​

11.16 Francoski premier svari pred novimi omejitvami zaradi pandemije

Francoska oblast bi bila lahko primorana uvesti nove omejitvene ukrepe, da bi upočasnila naraščanje števila okužb z novim koronavirusom in razbremenila bolnišnice, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes posvaril francoski premier Jean Castex. »Če se bodo epidemiološki kazalniki v prihodnjih dveh tednih poslabšali, če se bodo postelje v bolnišnicah zapolnile bolj, kot pričakujemo, bomo seveda sprejeli dodatne ukrepe,« je dejal Castex v pogovoru za radio France Info.
Na vprašanje, ali je možno tudi ponovno zaprtje podjetij, je francoski premier odvrnil, da glede na trenutne razmere v francoskih bolnišnicah ni možno ničesar izključiti. Je pa poudaril, da »bi moralo biti mogoče« izogniti se karanteni za vso državo, kakršno so v Franciji za dva meseca uvedli spomladi na vrhuncu pandemije.

Zaradi naraščanja števila novih okužb so v nedeljo zvečer najvišjo stopnjo ogroženosti razglasili za še dve francoski mesti – Toulouse in Montpellier. V soboto so v Franciji s 67 milijoni prebivalcev potrdili rekordnih skoraj 27.000 novih okužb z novim koronavirusom, v nedeljo pa več kot 16.000. V tej državi se je doslej skupno okužilo več kot 775.000 ljudi, 32.730 jih je zaradi covida-19 izgubilo življenje.

10.54 Okužba s koronavirusom tudi v poslanski skupini SD

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han bo danes ob 11.30 dal izjavo za medije glede okužbe s covidom-19 v poslanski skupini SD, so sporočili iz omenjene poslanske skupine.

10.48 Na Hrvaškem 181 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 2461 opravljenih testih potrdili 181 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli trije bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najnižje dnevno število okužb od prejšnjega ponedeljka, ko je bilo 138 okuženih. Prejšnji teden so na Hrvaškem potrdili skupno 2763 novih okužb. Današnje številke so nekoliko nižje, a so včeraj opravili približno polovico manj testov kot med delovniki. Največ novih okužb je bilo v Zagrebu, kjer so jih potrdili 116. V vukovarsko-sremski županiji so našteli 17 novih primerov, v osiješko-baranjski 14 ter splitsko-dalmatinski županiji deset. Iz istrske županije so poročali o enem novem primeru, medtem ko v primorsko-goranski županiji niso potrdili novih okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 2712 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravijo 404 bolniki s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 19.621 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 327 bolnikov, okrevalo jih je 17.582. Doslej so izvedli nekaj manj kot 361.000 testov. Hrvaški štab civilne zaščite je za danes napovedal novinarsko konferenco, na kateri naj bi objavili tudi ostrejše epidemiološke ukrepe zaradi naraščanja števila okuženih, posebej v Zagrebu.

image_alt
Predsednica zdravniške zbornice je pozitivna


10.33 Novi koronavirus lahko v laboratorijskih pogojih na površinah preživi 28 dni

Novi koronavirus lahko pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah, kot so bankovci ali telefoni, kužen do 28 dni, so opozorili znanstveniki. S tem so ugotovili, da je virus lahko kužen dlje, kot so doslej domnevali, poroča britanski BBC. Avstralska nacionalna znanstvena agencija je pojasnila, da so eksperiment opravili v temi, saj je znano, da lahko UV-svetloba ubije virus.

Nekateri strokovnjaki so v preteklosti podvomili o grožnji, ki jo predstavlja prenos virusa prek površin. Novi koronavirus se namreč najpogosteje prenaša, ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo. Obstajajo pa dokazi, da se lahko širi prek delcev, ki ostanejo v zraku, ali prek onesnaženih površin iz kovine ali plastike. V preteklih laboratorijskih testiranjih so ugotovili, da lahko sars-cov-2 na površinah, kot so bankovci ali steklo, preživi dva ali tri dni ter do šest dni na plastiki in nerjavečem jeklu. Rezultati so se sicer med seboj razlikovali.



Avstralski raziskovalci pa so zdaj opozorili, da je virus zelo robusten in da lahko na gladkih površinah preživi do 28 dni, če se te ohranja pri okoli 20 stopinjah Celzija in na temnem. Za primerjavo, virus, ki povzroča gripo, v enakih pogojih preživi 17 dni.
Študija, ki so jo objavili v znanstveni reviji Virology Journal, še opozarja, da novi koronavirus preživi manj časa na višjih temperaturah kot na nižjih. Pri 40 stopinjah Celzija je nehal biti kužen po 24 urah.

Profesor Ron Eccles je za BBC kritiziral študijo, češ da po nepotrebnem širi paniko. Med drugim je opozoril, da zanjo niso uporabili virusa, ki se je nahajal v človeški sluzi. To je namreč sovražno okolje za viruse, v katerem virusi hitreje umrejo. »Po mojem lahko ostanejo virusi v sluzi na površinah nalezljivi le nekaj ur, in ne dni,« je povedal.

Tudi nekatere druge študije so opozorile, da je v resničnem življenju verjetnost prenosa virusa prek površin majhna. Novi koronavirus se prenaša predvsem po zraku. Študije so pokazale, da lahko ostane virus v zraku kužen tudi več kot tri ure.

8.12 Kitajska bo zaradi pojava koronavirusa testirala celotno mesto

Kitajska namerava v prihodnjih petih dneh testirati več kot devet milijonov prebivalcev pristaniškega mesta Qingdao, potem ko so v mestu v nedeljo potrdili šest okužb z novim koronavirusom, izvor imajo v tamkajšnji bolnišnici. Gre za prvo obsežno testiranje v nekaj mesecih. V prihodnjih treh dneh bodo testirali pet mestnih četrti, celotno mesto pa v roku petih dni. Pri tem niso navedli točnega števila ljudi, ki jih nameravajo testirati. Doslej so sicer testirali že več kot 140.000 zdravstvenih uslužbencev in bolnikov.

Nazadnje so obširneje testirali v juniju, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico.
Kitajska, kjer se je konec lanskega leta prvič pojavil novi koronavirus, se je po strogih karantenskih ukrepih spet postavila na noge. Uspelo se jim je izogniti tudi večjim izbruhom, kar pa gre zasluga predvsem hitrim karantenskim ukrepom in obširnemu testiranju.

image_alt
Kako iz labirinta duševnih motenj


8.07 Predlog petega protikoronskega zakona pred odborom za delo

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu predlog novega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19, saj se razmere ne umirjajo, pač pa število okužb še kar raste. Ukrepi segajo na številna področja, poudarek pa je tokrat na zagotavljanju delovanja zdravstvenega sistema. 

7.58 Na Slovaškem ob porastu okužb obvezne maske na prostem

Na Slovaškem bodo zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrili ukrepe za zajezitev pandemije, je v nedeljo sporočil premier Igor Matovič. Od četrtka bo tako obvezno nošenje mask tudi na prostem. Restavracije bodo lahko nudile le osebni prevzem jedi in pijač, od četrtka pa bodo zaprti bazeni, savne in fitnesi. Trgovine in lekarne bodo sicer ostale odprte, ampak bodo morale nameniti del odpiralnega časa le za upokojence. Večji dogodki bodo prepovedani, profesionalni športni dogodki pa bodo potekali brez gledalcev. Na Slovaškem, kjer živi 5,5 milijona ljudi, so doslej potrdili 19.850 okužb, od tega je umrlo 61 ljudi.

7.19 Pričakovati je dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in rekordnih 158 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal, da »le malo manjka do sprejetja omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere«. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je tudi ta konec tedna oblikovala predloge ukrepov. Po besedah vodje skupine Bojane Beović se rdeči fazi ne bomo izognili. Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko odrečemo za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne.

7.22 Veljati je začel nov zeleni seznam držav

Veljati je začel odlok, po katerem na zelenem seznamu držav oziroma regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oziroma schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Na rdečem seznamu je manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija pa v celoti ostaja na oranžnem seznamu. Za Avstrijo rdeči seznam velja za prihod iz administrativne enote Dunaj. S Hrvaške so na rdečem seznamu enote brodsko-posavska, dubrovniško-neretvanska, liško-senjska, požeško-slavonska, splitsko-dalmatinska in virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad - Csanad, Gyor - Moson - Sopron, Pest in Vas.

image_alt
Bruseljski semafor za pot čez meje


Omejitev velja za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Združenega kraljestva. Vlada je z današnjim dnem na rdeči seznam držav, za katere za ljudi ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim testom ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo.

Preberite še:

Komentarji: