WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Izredni odbor je državam priporočil, naj za potovanja teh potrdil ne zahtevajo, saj cepivo ni povsod enako dostopno. FOTO: Arun Sankar/AFP
Odpri galerijo
Izredni odbor je državam priporočil, naj za potovanja teh potrdil ne zahtevajo, saj cepivo ni povsod enako dostopno. FOTO: Arun Sankar/AFP19.30 Odbor WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

Izredni odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je danes izrekel proti temu, da bi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 postalo del pogojev, ki jih morajo ljudje izpolnjevati za mednarodna potovanja. Državam je priporočil, naj za potovanja teh potrdil ne zahtevajo, saj cepivo ni povsod enako dostopno.

Premalo je znanega o tem, ali in kako bi lahko cepljenje preprečilo širjenje novega koronavirusa, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočil neodvisni odbor strokovnjakov, ki WHO svetuje pri odzivanju na pandemijo.

Kot je opozoril, so takšne zahteve nepoštene zaradi neenake porazdelitve cepiv in bi poglobile razlike med ljudmi iz različnih držav. Izrazil je tudi globoko zaskrbljenost zaradi neenakomerne porazdelitve cepiv proti covidu-19 po svetu.

Države je še pozval, naj podprejo mednarodni mehanizem Covax, katerega namen je pravična razdelitev cepiv proti covidu-19.

18.30 Ravnatelji osnovnih šol predlagali samotestiranje učencev v domačem okolju

Ravnatelji osnovnih šol so na današnji predstavitvi poteka samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja predlagali, da bi se učenci testirali v domačem okolju in ne v šoli, je za STA povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Začetek samotestiranja sicer še ni znan.

Po Pečanovih besedah so ravnatelji danes opozorili na neustreznost izvajanja testiranja v šolah in predlagali, da bi se učenci testirali doma, tudi zato, ker je do zdaj izražen interes za samotestiranje nizek, okoli petine. Kot je opozoril, to prinaša številne težave, med drugim tudi stigmatizacijo tistih, ki se bodo testirali, kot tudi tistih, ki se ne bodo.

Ravnatelji so opozorili tudi na to, da bo veliko izvedbenih problemov, ti pa se po šolah iz različnih okolij tudi precej razlikujejo. Sprašujejo se tudi, ali bo testiranje posegalo v pouk in kako bo organizirano delo, medtem ko se bodo eni testirali in drugi ne.

Pečan je še opomnil, da je pred začetkom samotestiranja v šolah treba zbrati poimenska soglasja, časa za to pa da bo zelo malo. V osnovnih šolah namreč še čakajo na okrožnico ministrstva z navodili in terminom začetka testiranja. Kdaj se bo to začelo, za zdaj še ni jasno.

15.20 Na Portugalskem znova odprti šole, gledališča in nakupovalni centri

Na Portugalskem, kjer se število okužb z novim koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes prvič po treh mesecih znova odprli nakupovalne centre, kinodvorane, gledališča, srednje šole in univerze. Novo sproščanje ukrepov je »znak upanja in zaupanja v prihodnost«, je dejal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Od danes lahko gostinski obrati, kot so gostilne, kavarne in restavracije, pod določenimi pogoji v zaprtih prostorih znova gostijo goste. Medtem ko v številnih drugih evropskih državah zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom razpravljajo o zaostrovanju omejitev, je portugalska vlada ob izboljševanju epidemiološke slike v petek odobrila nadaljnje sproščanje ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gre za tretjo fazo postopnega sproščanja ukrepov. Prva faza se je začela sredi marca, in sicer po dveh mesecih strogega zaprtja države, s katerim jim je na Portugalskem, ki je bila januarja ena najbolj prizadetih držav zaradi koronavirusa na svetu, uspelo zajeziti tretji val pandemije. Sproščanje ukrepov sicer ne velja le za deset občin s slabšo epidemiološko sliko, kot jo ima preostali del države.

15.10 NIJZ prejel naročilo za 2625 odmerkov cepiva za maturante in zaposlene, ki sodelujejo pri izvedbi mature

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ) so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let, so na NIJZ pojasnili za STA.

Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. Možnost za prijavo so maturanti imeli danes do 12. ure, cepljenje maturantov pa so pristojni napovedali za petek.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili. Maturante bodo cepili s cepivom AstraZenece, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in Biontech.

13.47 Srbija želi z novo kampanjo spodbuditi ljudi k cepljenju

Medtem ko se večina držav na Zahodnem Balkanu sooča s pomanjkanjem cepiv proti covidu-19, se Srbija sooča z vse manjšim interesom državljanov za cepljenje. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zato zagnal novo kampanjo, s katero želi državljane spodbuditi k cepljenju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Vučić je danes napovedal veliki boj proti koronavirusu v prihodnjih 15 dneh. Po vsej državi nameravajo cepiti okoli pol milijona ljudi, je sporočil prek instagrama.

Doslej so v okoli sedemmilijonski Srbiji s prvim odmerkom cepili okoli 1,8 milijona ljudi, od tega jih je 1,2 milijona prejelo tudi drugi odmerek. Med cepljenimi je tudi okoli 39.000 tujcev. Najmanj cepljenih imajo trenutno na jugozahodu Srbije v regiji Sandžak, kjer živijo pretežno muslimani. Tudi med mladimi ni veliko navdušenja nad cepljenjem, je poročal časnik Danas.
V zadnjih dneh so v Srbiji sicer zaznali upad števila okužb, v nedeljo so potrdili 2062 novih okužb, umrlo je 37 ljudi. Od marca lani so skupno potrdili več kot 662.000 okužb.

12.51 Grčija odpravila karanteno za cepljenje potnike iz EU

Grčija je odpravila karanteno za potnike iz držav članic EU in še petih držav, ki so cepljeni proti covidu-19 ali imajo negativni test na novi koronavirus. Kot so sporočile pristojne službe, negativni test ne bo smel biti starejši od treh dni, cepljene osebe pa morajo oba odmerka prejeti najmanj dva tedna pred prihodom. Grčija sedemdnevno karanteno odpravlja tudi za potnike iz Velike Britanije, Srbije, Izraela, Združenih arabskih emiratov in ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. Grška vlada močno podpira uvedbo evropskega covidnega potrdila, saj si želi ponovno zagnati turizem, ki predstavlja približno petino grškega gospodarstva, pandemija pa ga je močno prizadela.

Po načrtih naj bi bilo tako imenovano digitalno zeleno potrdilo, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje, na voljo junija, Grčija pa si želi turistično sezono začeti že 14. maja. Grčija sprošča omejitve za turiste, čeprav število okužb v državi narašča. Trenutno imajo več kot 1500 novih primerov na dan, za covidom-19 umre več deset ljudi. Prav tako v državi veljajo številne omejitve, med drugim je prepovedano gibanje med regijami, razen za nujne primere.

image_alt
Med Avstralijo in Novo Zelandijo zaživel potovalni mehurček


12.49 Na Hrvaškem doslej proti covidu-19 cepili manj kot 39 odstotkov starejših kot 65 let

Hrvaški državni načrt za cepljenje je predvideval, da bodo do sredine aprila cepili večino starejših od 65 let, a se je za cepljenje doslej odzvalo 38,6 odstotka te starostne skupine. Medtem so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili 410 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 39 covidnih bolnikov. Na Hrvaškem živi približno 853.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let. Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo nekaj manj kot 330.000 ljudi. Oba odmerka cepiva je dobilo zgolj 6,6 odstotka starejših od 65 let, je danes potrdil hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

V HZJZ niso uradno pojasnili, zakaj se iz druge prednostne skupine za cepljenje, v kateri so starejši od 65 let in kronični bolniki, cepljenja ni udeležilo 61,4 odstotka upravičenih. Neuradno naj bi množično zavračali cepljenje, ker niso želeli prejeti cepiva AstraZenece, ki ga je bilo doslej na Hrvaškem največ. Hrvaška sicer pričakuje, da bodo do konca junija prejeli 1,8 milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva, kar naj bi pospešilo cepljenje proti covidu-19. Hrvaški premier Andrej Plenković je pred kratkim poudaril, da je cilj vlade do konca junija cepiti s prvim odmerkom približno 55 odstotkov od 3,4 milijona polnoletnih državljanov. Glede na število doslej cepljenjih bodo morali v nekaj več kot dveh mesecih cepiti več kot 1,3 milijona ljudi. Na Hrvaškem so od konca decembra lani do nedelje zvečer porabili 693.530 odmerkov cepiva Pfizerja, Moderne in AstraZenece. Cepili so 553.883 ljudi, med njimi 139.647 z dvema odmerkoma. 

image_alt
»Gosta, ki je šel čez lokal, sem kar debelo pogledal«


12.31 Sklepanje zakonskih in partnerskih zvez ta teden dovoljeno ob prisotnosti največ desetih oseb

Sklepanje zakonskih in partnerskih zvez je ob pogoju, da je navzočih največ deset oseb, ter ob upoštevanju priporočil pristojnih in spoštovanju veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom dovoljeno v dneh od danes do nedelje, je določil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Minister lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez v skladu z odlokom o začasni omejitvi gibanja ljudi. Cigler Kralj je tako ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmer in za ta namen odrejenih ukrepov vse upravne enote seznanil, da od danes do 25. aprila dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, je objavilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa glede odločitve ustavnih sodnikov, ki so zadržali izvajanje dela odloka o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja, se je ustavno sodišče posebej opredelilo do shodov, ne pa tudi do prepovedi porok in slavij. Vlada bo tako v tem tednu preučila, kako urediti še preostale aktivnosti v okviru istega odloka, saj ni razloga za razlikovanje med njimi, je Hojs dejal prejšnji teden.

11.42 Poljska želi do konca avgusta cepiti vse odrasle državljane

Poljska namerava do 10. maja prijavo na cepljenje proti novemu koronavirusu omogočiti vsem odraslim državljanom, je danes dejal poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Vse odrasle državljane nameravajo cepiti do konca avgusta, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poljska že nekaj dni postopoma znižuje starost, ki je potrebna za prijavo na cepljenje proti koronavirusu. Od danes se lahko na cepljenje prijavijo vsi prebivalci Poljske, ki so bili rojeni pred letom 1968 oziroma v tem letu.
»Upamo, da bodo lahko populacijo precepili še hitreje, vendar je to odvisno od količine cepiv, ki jih prejme Poljska,« je na novinarski konferenci dejal Morawiecki. Poljska je do nedelje z enim odmerkom cepiva cepila skoraj devet milijonov prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 2,3 milijona. V državi sicer živi 38 milijonov ljudi.

11.39 V Švici odpirajo gledališča in kinodvorane

Švica kot ena redkih držav odpira številne storitve kljub trajajoči pandemiji covida-19. Od danes so v državi znova odprte terase restavracij, kinodvorane, gledališče in fitnesi. Z omejenim številom obiskovalcev so znova dovoljeni tudi koncerti na prostem in ogledi nogometnih tekem, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Švici so že dlje časa odprti muzeji in trgovine. Vlada pa se je kljub porastu števila okužb odločila za odprtje drugih sektorjev.  Kljub odprtju številnih storitev morajo obiskovalci upoštevati stroge predpise. Na terasah lahko uživajo pijačo in hrano le za mizo, za katero so lahko do štiri osebe. V kinodvoranah in gledališčih je lahko do 50 obiskovalcev, v manjših prostorih pa je lahko zasedena tretjina kapacitet. Na koncertih na prostem in tekmah je dovoljenih do sto obiskovalcev.

image_alt
Mateja Logar: Učinek zaprtja države se v bolnišnicah še ne kaže


11.34 New Delhi se zaradi porasta števila okužb za teden dni zapira

Indijska prestolnica New Delhi se zaradi skokovitega porasta števila okužb z novim koronavirusom za teden dni zapira. V metropoli so v zadnjem dnevu potrdili 25.500 novih primerov okužb, v celotni državi pa več kot 273.000. To je bil že peti dan zapored z več kot 200.000 okužbami. New Delhi je trenutno najhuje prizadeto indijsko mesto v epidemiji covida-19, v preteklem dnevu je bilo pozitivnih skoraj tretjina opravljenih testov. Za teden dni se ustavlja večina dejavnosti, gibanje v mestu z 20 milijoni prebivalcev bo omejeno na nujne stvari. Pred New Delhijem so podobne ukrepe uvedli tudi v nekaterih drugih delih Indije, ki jih je epidemija močno prizadela, med drugim v zveznih državah Maharaštra in Tamil Nadu.

11.31 Na Hrvaškem v času pandemije »novi trendi« v kriminalu

Na Hrvaškem so lani evidentirali za skoraj deset odstotkov manj kaznivih dejanj kot v letu 2019, je objavilo hrvaško notranje ministrstvo. Epidemija covida-19 je razkrila tudi nove »trende« v kriminalu. Med drugim je bilo več umorov, družinskega nasilja in ropov bencinskih postaj, manj pa prijavljenih primerov korupcije. Pandemija covida-19 predstavlja globalno krizo javnega zdravstva, a je tudi občutno vplivala na varnostno stanje in trende v kriminalu v celotnem svetu, so ocenili na hrvaškem notranjem ministrstvu v letnem poročilu z naslovom Covid in kriminal v letu 2020. Hrvaška s 1306 kaznivimi dejanji na 100.000 prebivalcev sodi med varne države, so poudarili. V državi je bilo lani 36 umorov, kar je za petino več kot v letu pred tem. Kot so pojasnili, se je število umorov med letoma 2016 in 2019 zmanjševalo, tudi lani je bilo v okviru petletnega povprečja, ki znaša 35 umorov na leto, so zapisali na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva. Za skoraj 40 odstotkov se je povečalo nasilje v družini, potem ko je bilo lani prijavljenih skoraj 1600 primerov. Kot so pojasnili, je povečanje števila novih primerov tudi posledica večjih prizadevanj policije in izobraževanja policistov za prepoznavanje vseh oblik družinskega nasilja. Obenem se je za skoraj tretjino zmanjšalo nasilje med mladimi. Za petino je bilo tudi manj kaznivih dejanj, ki so jih storili mladoletniki.

image_alt
Državljani imajo besedo o smereh razvoja


Nekoliko se je okrepil organizirani kriminal, ki ga je bilo za šest odstotkov več kot v letu 2019. Obenem je bilo 698 kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, kar je bilo za 26 odstotkov manj kot v letu 2019, so zapisali. Število ovadb zaradi korupcije pa se je lani znižalo za več kot 30 odstotkov. To je posledica znižane poslovne aktivnosti med pandemijo, ocenjuje policija. Za skoraj 60 odstotkov več je bilo primerov kibernetskega kriminala. Kot so dodali, so imeli lani najmanj prijavljenih tatvin v zadnjih dveh desetletjih ter za skoraj 18 odstotkov manj tatvin kot v letu 2019. Večina izmed 703 tatvin so bile kraje vozil, a je bilo tudi teh lani za 28 odstotkov manj kot leto pred tem. Med drugim so ocenili, da je bilo manj tatvin, tudi zaradi tega, ker so bile meje zaprte in je manj tatov prihajalo iz drugih držav.

10.45 Na cepilnih mestih še zbirajo prijave maturantov na cepljenje

Zdravstveni domovi oziroma cepilna mesta po državi danes dopoldan še zbirajo prijave maturantov na cepljenje proti covidu-19. V Zdravstvenem domu Kranj je denimo zaenkrat prijavljenih okoli 140 maturantov, v Novem mestu pa približno 200. Do 12. ure, ko se izteče rok, pričakujejo še nekaj prijav. V Zdravstvenem domu Kranj se je do današnjega jutra na cepljenje prijavilo 141 maturantov, je za STA povedala direktorica doma Lilijana Gantar Žura. Do poldneva, ko so prijave še odprte, pričakujejo, da bo številka prijavljenih narasla na okoli 200, nimajo pa podatkov, koliko maturantov živi na območju Kranja in ostalih občin, ki jih pokriva njihov zdravstveni dom. Maturante bodo, kot je načrtovano, cepili v petek, je povedala Gantar Žura. Po strategiji bodo mlajši od 18 let cepljeni s cepivom Pfizer, starejši pa s cepivom AstraZeneca. V Zdravstvenem domu Novo mesto se je zaenkrat za cepljenje prijavilo približno 200 maturantov iz Novega mesta in njegove širše okolice. Prijave sicer še prihajajo, je za STA povedala direktorica novomeškega doma Alenka Simonič.

image_alt
V domovih starejših novih okužb v tretjem valu skoraj ni


Vlada je v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 maturante uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. Na ministrstvu za zdravje zainteresirane dijake vabijo, naj se najkasneje danes do 12. ure prijavijo na cepljenje. Prijava je po njihovem pojasnilu pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. Cepljenje maturantov so sicer pristojni napovedali za petek.

9.38 V nedeljo 234 na novo okuženih, osem oseb je umrlo

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 1605 PCR-testov in 6576 hitrih antigenskih testov ter potrdili 234 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 14,6-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.883.Umrlo je osem bolnikov, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 652 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 157 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih je četrtek znašalo 785.8.55 Več kot polovica odraslih Američanov že prejelo najmanj en odmerek cepiva

Več kot polovica odraslih Američanov je do danes že prejelo najmanj en odmerek cepiva proti covidu-19. Skoraj tretjina vseh Američanov pa je že v celoti zaščitenih pred covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Do nedelje je najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 50,4 odstotka vseh odraslih, kar je okoli 130 milijonov ljudi, je razvidno iz podatkov ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Delež cepljenih med rizičnimi skupinami in starejšimi od 65 let je 81 odstotkov, okoli dve tretjini pa jih je že zaščitenih pred virusom. V ZDA v povprečju na dan cepijo več kot tri milijone ljudi. Skupno so razdelili skoraj 210 milijonov odmerkov cepiva. Prva je bila medicinska sestra v New Yorku 14. decembra lani. V državi večinoma cepijo s cepivi proizvajalcev Moderna in Pfizer, začasno pa so opustili cepljenje s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, potem ko so zaznali posamezne primere krvnih strdkov.

7.07 Pristojni danes predvidoma z ravnatelji o samotestiranju učencev, do poldneva čas za prijavo maturantov na cepljenje

Predstavniki ministrstev za izobraževanje, za zdravje ter NIJZ bodo predvidoma danes ravnateljem osnovnih šol predstavili potek samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja. Maturanti pa imajo danes do 12. ure čas, da se prijavijo na cepljenje proti covidu-19 v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Da maturanti ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit, jih je vlada v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 uvrstila med prednostne skupine. Na ministrstvu za zdravje zainteresirane dijake vabijo, naj se najkasneje danes do 12. ure prijavijo na cepljenje. Prijava je po njihovem pojasnilu pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. Cepljenje maturantov so sicer pristojni napovedali za petek.

image_alt
Turizem na vrtiljaku negotovosti


Podoben sestanek glede samotestiranja, kot bo predvidoma danes, so imeli 9. aprila odgovorni že z ravnatelji srednjih šol, saj je bilo prvotno predvideno, da bi začeli poskusno samotestiranje dijakov že v petek, 16. aprila, vendar so začetek preložili zaradi zamude pri dobavi testov. Skupno 300.000 testov kitajskega proizvajalca Joysbio (Tianjin) Biotechnology, ki so v četrtek prispeli v državni logistični center Roje in jih je Slovenija kupila iz skupnega razpisa EU, je zdaj že pri regijskih štabih civilne zaščite. Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden ocenil, da bodo samotestiranje dijakov lahko izpeljali v tem tednu. Učenci zadnjega triletja osnovnih šol naj bi po torkovih navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja samotestiranje začeli po prvomajskih praznikih. Za zdaj je znano, da naj bi se učenci in dijaki prostovoljno samotestirali zjutraj ob prihodu v šolo, da bi lahko v primeru okužbe odšli domov, še preden bi imeli tesnejše stike s sošolci. Vsak pozitiven test bo treba nato potrditi še s PCR-testom.

6.57 Odpirajo se terase gostinskih lokalov v osmih regijah

V osmih statističnih regijah se bodo lahko danes odprle terase ter vrtovi gostiln in lokalov, strežba bo dovoljena med 7. in 19. uro. V večini regij gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Strežba bo sicer morala potekati ob številnih varnostnih ukrepih, osebje restavracije oziroma lokala pa se bo moralo enkrat na teden testirati. V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji bo od danes dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Med mizami bodo morali sicer ponudniki med drugim zagotoviti razdaljo najmanj treh metrov, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oziroma lokala pa se bo moralo enkrat na teden testirati na okužbo z novim koronavirusom. Od 23. oktobra lani do danes so lahko v večini regij gostinci storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Del marca so sicer na terasah goste že lahko pozdravili gostinci v posavski regiji, jugovzhodni Sloveniji ter primorsko-notranjski regiji.

image_alt
Odpiranje teras za nabiranje kondicije


Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je na vladni novinarski konferenci prejšnji teden ocenil, da bo odpiranje gostinskih vrtov in teras vneslo nekaj dodatnega optimizma med ljudi. Je pa tako gostincem kot potrošnikom položil na srce, naj upoštevajo navodila in pogoje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). »Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ,« je poudaril. Lokalom v preostalem delu Slovenije še naprej ostaja možnost ponujanja hrane in pijače za osebni prevzem ali dostavo. Povsod po državi pa je pod določenimi pogoji dovoljeno tudi izvajanje storitev za poslovne subjekte.

6.53 Ob upoštevanju ukrepov z današnjim dnem dovoljeno zbiranje do sto oseb na shodih

Z današnjim dnem je v Sloveniji ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do sto ljudi na organiziranih shodih. Udeleženci bodo morali skrbeti za ustrezno medsebojno razdaljo, v notranjih prostorih pa bo obvezno nošenje maske. S tem je vlada sledila odločitvi ustavnih sodnikov, ki so zadržali izvajanje odloka o prepovedi zbiranja. Spremembe odloka je vlada sprejela v petek. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je še pred tem na novinarski konferenci pojasnil, da je vlada pred ustavnim sodiščem sicer zagovarjala ohranitev prepovedi shodov z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, a je to odločilo drugače. S tem je po ministrovih besedah prevzelo tudi odgovornost za to, da vladi in posvetovalni skupini posreduje predloge epidemioloških ukrepov, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi. Da takšni ukrepi obstajajo, so namreč sodniki zapisali v odločbi.

Od danes tako velja dovoljeno zbiranje do sto ljudi na organiziranih shodih. V zaprtih prostorih bo njihovo število omejeno na eno osebo oziroma gospodinjstvo na 30 kvadratnih metrov, obvezno bo nošenje mask. Tudi na prostem je zgornja dopustna meja števila udeležencev sto. Obenem bo število omejeno na eno osebo oziroma gospodinjstvo na deset kvadratnih metrov, pri čemer se bodo morali udeleženci držati medosebne razdalje 1,5 metra. Maske ob zagotavljanju ustrezne medosebne razdalje ne bodo potrebne, je povedal minister. Kot je še dejal Hojs, se je ustavno sodišče v tem primeru posebej opredelilo do shodov, ne pa tudi do prepovedi porok in slavij. Vlada bo tako po njegovi napovedi v tem tednu preučila, kako urediti še preostale aktivnosti v okviru istega odloka, saj po Hojsovih besedah ni razloga za razlikovanje med njimi.

Preberite še:

Komentarji: