Provladni kanal objavil posnetek s Protasevičevim priznanjem

Opozicija meni, da je bil beloruski aktivist in bloger prisiljen v priznanje, da je organiziral protivladne proteste.
Fotografija: Beloruske oblasti so ustavile prelet letala in aretirale opozicijskega blogerja in aktivista Romana Protaseviča. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Beloruske oblasti so ustavile prelet letala in aretirale opozicijskega blogerja in aktivista Romana Protaseviča. FOTO: Stringer/Reuters

Belorusija je v ponedeljek potrdila aretacijo opozicijskega aktivista in blogerja Romana Protaseviča, ki so ga prijeli po prisilnem pristanku letala v Minsku. V javnosti se je pojavil posnetek, na katerem 26-letnik priznava očitana dejanja, a je po mnenju opozicije nastal pod prisilo. Po napovedi sankcij EU so podobno napovedale tudi ZDA.

Protasevič se doma med drugim sooča z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Na posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, pravi, da se nahaja v centru za pridržanje v Minsku, in zatrjuje, da nima nikakršnih zdravstvenih težav ter da sodeluje s preiskovalci in priznava organizacijo »množičnih nemirov v Minsku«, vsebino videa povzema francoska tiskovna agencija AFP.
 

Domnevna prisila


Opozicija je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil v priznanje prisiljen, in poudarja, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja.

Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku, in zavrnilo poročila, češ da je zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje se nahaja.

image_alt
EU grozi s sankcijami, Belorusija krivi Hamas


Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Glede na poročanje več medijev je Sapega blogerjeva partnerka.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je izrazila zaskrbljenost za oba. Glede na informacije, ki so ji jih posredovali sorodniki Sapege, so jo odpeljali v zapor Okrestina v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija DPA.


Napovedi sankcij


Dvojico so beloruske oblasti prijele v nedeljo, ko so letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku. Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem.

Voditelji članic EU so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča. Sankcijam so naklonjeni tudi v ZDA. 

Združeni narodi so danes zahtevali takojšnjo izpustitev Protaseviča in njegove partnerke. Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je poleg tega ostro obsodil aretacijo beloruskega opozicijskega novinarja. »Bojimo se za njegovo varnost,« je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik urada Rupert Colville. Po poročanju AFP je še dejal, da so »pretreseni zaradi nezakonite aretacije in samovoljnega pripora«.

V Belorusiji so sicer danes na zaporno kazen od štiri do sedem let obsodili sedem aktivistov, med njimi vidnega predstavnika opozicije Pavla Sevjarinca. Na sodnem procesu, ki je potekalo za zaprtimi vrati, so jih spoznali za krive sodelovanja v množičnih neredih, kar se dejansko nanaša na proteste, ki so Belorusijo zajeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

44-letnega Sevjarinca, ki je sopredsednik neregistrirane Beloruske krščanskodemokratske stranke, so aretirali junija lani, ko je bil dejaven v podporo opozicijskim kandidatom. Sodišče ga je spoznalo za krivega organizacije množičnih neredov, čeprav je bil v zadnjih 11 mesecih v priporu in ni sodeloval v množičnih demonstracijah po volitvah. Sodišče je za izrek sodbe potrebovalo dva dneva.

Preberite še:

Komentarji: