Protaseviča so beloruske oblasti po več javnih nastopih, kjer je kritiziral opozicijo, spustile iz zapora."/>

Protaseviča premestili v hišni pripor

Romana Protaseviča so beloruske oblasti po več javnih nastopih, kjer je kritiziral opozicijo, spustile iz zapora.
Fotografija: Roman Protasevič na protestnem shodu v Minsku leta 2012. FOTO: Str/Afp
Odpri galerijo
Roman Protasevič na protestnem shodu v Minsku leta 2012. FOTO: Str/Afp

Beloruskega opozicijskega novinarja in aktivista Romana Protaseviča, ki so ga aretirali maja na letališču v Minsku, so premestili v hišni pripor, je danes sporočila beloruska opozicija. V hišnem priporu je tudi njegova partnerka Sofia Sapega.

»Ravnokar sem govoril s starši Romana Protaseviča. Premeščen je bil v hišni pripor. Vendar to ni svoboda. To je drugačne vrste zapor,« je danes na Twitterju zapisal svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka.
Dodal je, da agenti beloruske obveščevalne službe KGB živijo v isti sobi kot on. Starši nimajo stika z njim, bojijo pa se, da ga bo beloruski režim izkoristil za barantanje z Zahodom, je sporočil.

image_alt
Geopolitični konflikti v eni osebi


Novinarjeva mati Natalija Protasevič je potrdila, da so za premestitev izvedeli prek zasebnih kanalov. Beloruske oblasti o tem niso obvestile ne njih ne njegovih odvetnikov, je dejala mati, ki živi v izgnanstvu na Poljskem. Njena hči, ki živi v Minsku, se je v četrtek srečala z bratom ter mu predala hrano in oblačila, je še povedala Protasevičeva po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V hišnem priporu je tudi Protasevičeva partnerka Sapega, ki so jo maja skupaj z novinarjem aretirali na letališču, kamor so beloruske oblasti prisilno preusmerile Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo.

image_alt
Cilj Lukašenkovega terorističnega napada


Da so Sapego premestili v hišni pripor, je prek družbenega omrežja Telegram potrdil tudi njen odvetnik Aleksander Filanovič. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo njen primer »v bližnji prihodnosti rešen pozitivno,« navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tihanovska pa je na Twitterju zapisala, da ima režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protaseviča in Sapego še vedno za talca. "Ključno je, da se ne dovoli trgovanja s političnimi zaporniki - to je edini način za dosego svobode vseh Belorusov, ki so zaprti iz političnih razlogov," je poudarila.

Belorusko državno tožilstvo je medtem danes sporočilo, da so aretirano opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo in Maksima Znaka, odvetnika aretiranega predstavnika opozicije Viktorja Babarika, obtožili »zarote za prevzem oblasti«.

Preberite še:

Komentarji: