Protesti desničarjev so se sprevrgli v nasilje (FOTO)

Udeleženci so na protestih zahtevali, naj belgijska vlada da prednost domačinom in ne migrantom.
Fotografija: Sprva mirni protesti desničarskih skupin so se sprevrgli v nasilje. FOTO: Francois Lenoir/ Reuters
Odpri galerijo
Sprva mirni protesti desničarskih skupin so se sprevrgli v nasilje. FOTO: Francois Lenoir/ Reuters

Sprva mirni protesti desničarskih skupin proti dogovoru ZN o migracijah, ki se jih je danes v Bruslju udeležilo okoli 5500 ljudi, so se sprevrgli v nasilje. Protestnike, ki so v policiste in v poslopja evropskih institucij metali kamenje in druge predmete, so razgnali s solzivcem in vodnim topom.

Udeleženci so na protestih zahtevali, naj belgijska vlada da prednost domačinom in ne migrantom. Zavzeli so se za zaprtje meje in za odstop premierja Charlesa Michela. Protest je organiziralo več desničarskih skupin.Na drugi strani se je na protimanifestaciji zbralo okoli 1000 zagovornikov dogovora o migracijah. Shod so na drugi strani Bruslja organizirale skupine, ki se borijo proti stigmatizaciji migrantov, po zgledu francoskih protestnikov pa so nekateri udeleženci nosili rumene jopiče.

Sprva mirni protesti desničarskih skupin so se sprevrgli v nasilje. FOTO: Francois Lenoir/ Reuters
Sprva mirni protesti desničarskih skupin so se sprevrgli v nasilje. FOTO: Francois Lenoir/ Reuters


Papež pozdravil globalni dogovor o migracijah


Papež Frančišek je medtem v okviru današnje molitve na Trgu sv. Petra v Vatikanu pozdravil dogovor ZN o migracijah, ki so ga predstavniki več kot 150 držav, med njimi Slovenije, sprejeli na nedavni konferenci v Marakešu.

Kot je dejal papež, bo dogovor pomagal mednarodni skupnosti, »da bo odgovorno, solidarno in sočutno ravnala s tistimi, ki so iz različnih razlogov zapustili svoje države«. Ob tem je zbrane vernike pozval, naj molijo za to. Papež Frančišek se je že večkrat zavzel za pravice beguncev in migrantov.

V maroškem Marakešu so 10. decembra potrdili dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga bo 19. decembra z resolucijo potrdila še Generalna skupščina ZN. Več držav, med njimi tudi nekatere evropske, k sporazumu ni pristopilo, ker menijo, da dogovor izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Komentarji: