Protesti rumenih jopičev znova prerasli v nasilje

Policija je uporabila solzivec in vodni top, aretirala pa je 31 ljudi.
Fotografija: Rumeni jopiči znova divjajo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rumeni jopiči znova divjajo. FOTO: Reuters

Protestniki gibanja rumenih jopičev so se danes že 18. soboto zapored zbrali na pariških ulicah, kjer so kmalu izbruhnili spopadi s policijo. Ta je uporabila solzivec in vodni top, aretirala pa je 31 ljudi. Notranji minister Christophe Castaner je pariško policijo pozval k odločnemu odzivu.



Na pariški aveniji Elizejske poljane se že od jutra zbirajo protestniki, ki jih je doslej prišlo več tisoč. Več pohodov ljudi, ki so prišli iz drugih delov Francije, je proti Elizejskim poljanam krenilo z različnih železniških postaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že kmalu je izbruhnilo nasilje. Med drugim so skušali napasti policijski tovornjak, podirati pa so začeli tudi zaščitne ograje. Poleg tega so začeli ropati trgovine na Elizejskih poljanah. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi. Doslej so aretirali 31 ljudi, je sporočila pariška policija, ki je na ulice poslala 5000 mož.

Protestirali so že 18. soboto zapored. FOTO: Reuters
Protestirali so že 18. soboto zapored. FOTO: Reuters


Castaner je na Twitterju zapisal, da organizatorji protestov pozivajo k nasilju in želijo povzročiti kaos v prestolnici. »Odgovorite kar se da odločno na te nesprejemljive napade,« je svetoval tamkajšnji policiji.

Organizatorji so, potem ko je po štirih mesecih število udeležencev protestov v zadnjem času močno upadlo, napovedali ponovno okrepitev. V prestolnico so povabili tudi ljudi iz drugih delov države in podpornike iz drugih držav. Današnji protest so označili za »ultimat« francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, proti kateremu so protesti tudi usmerjeni.

Uničujejo tudi tujo lastnino. FOTO: Reuters
Uničujejo tudi tujo lastnino. FOTO: Reuters


Pripadniki rumenih jopičev so se sicer zbrali tudi v drugih delih Francije, med drugim v Bordeauxu na jugozahodu, Lyonu na vzhodu in Montpellieru na jugu države.

Protesti se nadaljujejo kljub številnim posvetom v okviru javne razprave, ki jo je Macron sredi januarja sprožil za pomiritev protestnikov. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam.

Več iz te teme:

Komentarji: