WHO novo skrb vzbujajočo različico poimenovala omikron

Številne države omejujejo potovanja v južnoafriške države, pot na to območje odsvetujejo tudi na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.
Fotografija: Svetovna znanstvena organizacija je novo različico že razglasila za skrb vzbujajočo. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters
Odpri galerijo
Svetovna znanstvena organizacija je novo različico že razglasila za skrb vzbujajočo. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters

Nova različica koronavirusa, poimenovana B.1.1.529, ki so jo ta teden odkrili v Južni Afriki, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij hitro širi. Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko zato obšla imunost, pridobljeno s cepljenjem. Tudi Svetovna znanstvena organizacija (WHO) je novo različico že razglasila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala z grško črko omikron.

Popoldne so s slovenskega zunanjega ministratva sporočili, da spremljajo razmere in slovenskim državljanom, ki se tam nahajajo, svetujemo čimprejšnjo vrnitev. Tistim, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, svetujejo, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Članice EU so danes že dosegle dogovor za potovalne omejitve, vključno z ustavitvijo letov, ki veljajo za sedem držav južne Afrike in sicer za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je sicer v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe, doslej so po poročanju britanskega Guardiana potrdili sto primerov te različice, poleg Južne Afrike še v Bocvani, Hongkongu, tri primere so potrdili tudi v Izraelu, in sicer pri osebah, ki so se vrnile iz tujine, med njimi ena iz Malavija. Izrealski premier Naftali Bennett je o novi različici koronavirusa dejal: »Trenutno smo na robu izrednega stanja ... Naše glavno načelo je, da ukrepamo hitro, močno in zdaj.«

Danes je bil sklican mehanizem za odzivanje na krize (IPCR), kjer se bodo pogovarjali o skupnem  političnem odzivu EU na nastanek nove različice virusa. FOTO: Peter Parks/AFP
Danes je bil sklican mehanizem za odzivanje na krize (IPCR), kjer se bodo pogovarjali o skupnem  političnem odzivu EU na nastanek nove različice virusa. FOTO: Peter Parks/AFP

Novo različico pa so potrdili tudi v Belgiji, šlo naj bi za prvi primer v EU. Mlajša ženska je razvila simptome enajst ur po vrnitvi s potovanja v Egiptu. Povezav z Južno Afriko ni imela, poročajo belgijski mediji. Cepljena ni bila, prav tako pa pred tem ni zbolela za covidom-19.

Nova različica – nova grožnja?

B.1.1.529, ki naj bi jo po poročanju portala Politico preimenovali v »nu«, kar je po slovensko »ni«, WHO pa jo je poimenovala omicron, ima zelo nenavadno konstelacijo mutacij, ki so skrb vzbujajoče, saj bi lahko pomagale izogniti se imunskemu odzivu telesa in naredile virus bolj prenosljiv, menijo znanstveniki. Vsaka nova različica, ki obide imunost, doseženo s cepljenjem, ali se hitreje širi kot trenutno prevladujoča različica delta, lahko predstavlja grožnjo svetu pri obvladovanju pandemije.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k omejitvi potovanj. FOTO: AFP
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k omejitvi potovanj. FOTO: AFP

Dr. Susan Hopkins, glavna medicinska svetovalka britanske zdravstvene varnostne agencije, je, kot piše Guardian, dejala, da je vrednost R ali efektivna reprodukcijska številka različice v južnoafriški provinci Gauteng, kjer so jo prvič zasledili, zdaj 2 – to je stopnja prenosa, ki ni bila zabeležena že od začetka pandemije, preden so se začele uvajati omejitve in ukrepi. Ko je R nad 1, pandemija eksponentno raste.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da pozorno spremlja novo različico. Hkrati je  ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitve potovanj

Številne države so zaradi nove različice že začele omejevati potovanja z juga Afrike. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer posvarila pred prehitrim omejevanjem letov, rekoč da o kužnosti nove različice še ni dovolj znanega. Svetovna zdravstvena organizacija je že sporočila, da bi lahko trajalo nekaj tednov, da bi razumeli novo različico. Hkrati je WHO posvarila pred uvedbo novih omejitev potovanja. »Raziskovalci si prizadevajo, da bi bolje razumeli mutacije in kaj to morebiti pomeni glede kužnosti,« je sporočil tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. Pri organizaciji so začeli virtualno srečanje, na katerem se bodo odločili, ali bi novo koronavirusno različico uvrstili na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče.

Potovanje v EU je omejeno. FOTO: Tolga Akmen/AFP
Potovanje v EU je omejeno. FOTO: Tolga Akmen/AFP

EU ni sledila svarilom WHO temveč je ukrepala nemudoma. »Komisija bo v tesnem sodelovanju z državami članicami predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz regije Južne Afrike,« pa je tvitnila von der Leynova. Le nekaj ur kasneje so vse države članice EU so soglasno uvedle omjitev potovanj in prepoved letov iz semdih držav južne Afrike. 

Slovenski premier Janez Janša je tvitnil, da se usklajuje enotna blokada letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. Pri tem pa je opozoril na hitro širjenje nove različice in pozval k odgovornemu ravnanju in cepljenju proti covidu-19.

Južna Afrika prepoved potovanj ocenjuje za neupravičeno

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se je danes odzvalo na prepovedi potovanj z območja južne Afrike, ki so jih v strahu pred tam odkrito novo različico novega koronavirusa danes sprejele države članice EU. Tovrstno hitenje EU je ocenilo kot drakonsko in neupravičeno, saj da ni utemeljeno na znanstvenih dejstvih in je v nasprotju z nasvetom WHO.

»Verjamemo, da so bile nekatere reakcije neupravičene,« je na novinarski konferenci izjavil minister Joe Phaahla ter voditeljem, ki jih sicer ni poimensko izpostavil, očital iskanje grešnega kozla za težavo, ki je globalna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepovedi potovanj so po njegovem povsem napačen in kontraproduktiven pristop, ki je v nasprotju s stališči WHO. Priznal je, da je naraščanje okužb z novim koronavirusom v Južni Afriki zaskrbljujoče, saj so jih še pred dvema tednoma dnevno beležili okoli 300, danes pa jih je bilo že skoraj 3000. A to ni nič v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami, kjer se okužbe širijo še neprimerljivo hitreje, zato se paničen in skrajen odziv Evrope ne zdi znanstveno utemeljen, je nadaljeval.

Komentarji: