Prva parada ponosa v Sarajevu se je začela mirno

Če se bo tudi končala mirno, bo to prvi tovrstni shod na območju nekdanje Jugoslavije, razen Ljubljane, ki se je končal brez nasilnih incidentov.
Fotografija: Množica je opremljena s transparenti, ki pozivajo k solidarnosti, strpnosti in večjim pravicam pripadnikov manjšin. FOTO: Novica Mihajlović
Odpri galerijo
Množica je opremljena s transparenti, ki pozivajo k solidarnosti, strpnosti in večjim pravicam pripadnikov manjšin. FOTO: Novica Mihajlović

Točno opoldne je več kot tisoč udeležencev prve bosanskohercegovske parade ponosa krenilo na dve uri dolg pohod po ulicah Sarajeva v podporo večjim pravicam pripadnikom LGBTQ skupnosti in večjim pravicam vseh drugim prikrajšanim manjšinam.

Parada, ki je v zahodnoevropskih mestih nekaj povsem običajnega, je v mestih držav nekdanje Jugoslavije pogosto naletela na nerazumevanje in na nasilne odzive nasprotnikov pravic manjšin. Tudi v Sarajevu je parada zaznamovana z velikim poudarkom na okrepljenih varnostnih ukrepih, zavaruje jo več kot 1.100 policistov, med njimi tudi posebna policijska proti ostrostrelska enota.

Družba, v kateri imajo verske skupnosti iz leta v leto večji vpliv, je parado pod geslom »Ima izać!«, težko sprejela. Včeraj in tik pred začetkom današnjega dogodka se je nekaj sto nasprotnikov parade zbralo v Sarajevu in mirno protestiralo proti temu dogodku. Vendar pa je odločna podpora evropskih držav in predvsem veleposlanika ZDA v Sarajevu dogodku dala težo in – kar je najpomembneje – zagotovilo varnosti. 

Družba, v kateri imajo verske skupnosti iz leta v leto večji vpliv, je parado pod geslom »Ima izać!«, težko sprejela. FOTO: Novica Mihajlović
Družba, v kateri imajo verske skupnosti iz leta v leto večji vpliv, je parado pod geslom »Ima izać!«, težko sprejela. FOTO: Novica Mihajlović


Parade pod geslom »Ima izać'!« se je poleg številnih domačih in tujih javnih osebnosti udeležil tudi ameriški veleposlanik v Sarajevu skupaj s svojim partnerjem. Množica je opremljena s transparenti, ki pozivajo k solidarnosti, strpnosti in večjim pravicam pripadnikov manjšin.

V nasprotju s prvimi paradami v Zagrebu in Beogradu v Sarajevu, kljub nekaterim pozivom skrajnih političnih in verskih voditeljev ni bilo nasilnih incidentov.

Preberite še:

Komentarji: