Prve aretacije po umoru Oliverja Ivanovića

Srbski predsednik je sklical izredno sejo vlade, Srbi pa se zbirajo na ulicah Kosovske Mitrovice.
Fotografija: Aleksandar Vučić je po umoru Oliverja Ivanovića izjavil, da gre za teroristično dejanje. FOTO: Darko Vojinovic/AP
Odpri galerijo
Aleksandar Vučić je po umoru Oliverja Ivanovića izjavil, da gre za teroristično dejanje. FOTO: Darko Vojinovic/AP

Specialne enote kosovske policije so danes v Kosovski Mitrovici aretirale štiri osebe, med katerimi so tri osumljene umora zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Kosovski premier je pojasnil, da so aretacije skladne z zakonom, Aleksadar Vučić je sklical izredno sejo srbske vlade, kosovski Srbi pa se zbirajo na ulicah severnega dela Kosovske Mitrovice.

Glasnik policije Daut Hoxhaj je pojasnil, da so racijo izvedli na štirih lokacijah v Kosovski Mitrovici. Med priprtimi je tudi policist Dragiša Marković, ki je sodeloval pri preiskavi umora. Poleg njega so priprli še Sašo Ćurčića, Marka Rošića in Nedeljka Spadojevića. Trojico so privedli v okviru preiskave umora, enega pa zaradi oviranja uradnih oseb.


Atentat na celoten srbski narod


Premier Ramush Haradinaj je pojasnil, da je policija izpeljala racijo, ki nima političnega ozadja in ni usmerjena proti nobeni etnični ali politični skupini, po nalogu posebnega tožilstva. Pozval je k miru in stabilnosti ter svetoval ljudem, naj ne nasedajo nepreverjenim informacijam.

Neznani napadalec je sredi januarja v Kosovski Mitrovici iz zasede streljal na vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica Oliverja Ivanovića, ki je v bolnišnici podlegel ranam. Ivanovića je neznani storilec zadel s petimi streli pred pisarno njegove stranke. Po poročanju lokalnih medijev je na Ivanovića najprej streljal od daleč, nato pa ga je ustrelil še iz neposredne bližine. Kosovska policija je nedaleč stran našla goreč avtomobil, kar je kazalo na to, da storilec po streljanju ni hotel pustiti sledi in je zato namerno zažgal vozilo.

Vučić je po umoru Ivanovića izjavil, da gre za teroristično dejanje. »Če storilcev ne bodo našli tisti, ki bi jih morali, jih bomo našli mi,« je poudaril Vučić. Ocenil je, da morilec ni Srb, čeprav ima srbsko ime, ker tisti, ki je to storil, je to storil proti Srbom na Kosovu in Srbiji ter srbskemu narodu.


Kritik politike Beograda do Kosova


Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga s kosovskimi oblastmi. Bil je eden redkih politikov kosovskih Srbov, ki je govoril albansko in ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom.

Vodja misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Kosovu Jan Braathu ga je označil za enega najopaznejših predstavnikov kosovskih Srbov v zadnjih dveh desetletjih, ki si je nenehno prizadeval za dobro svoje skupnosti in je bil dragocen sogovornik na Kosovu. Julija lani so neznanci zažgali njegov avtomobil v Kosovski Mitrovici. Napad je pripisal političnim vzrokom. Leta 2005 je bila pod njegov službeni avtomobil podtaknjena bomba.

Ivanović je tudi prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom. Leta 2016 ga je sodni svet misije EU na Kosovu Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, februarja lani je bila prvostopenjska sodba v prizivnem postopku razveljavljena, aprila pa so ga izpustili in mu dovolili, da se na ponovnem sojenju, ki se je začelo avgusta, brani s prostosti.

Komentarji: