Puigdemont odklonil kandidaturo za predsednika

Zaradi, kot sam pravi, pritiskov Španije je odstavljeni katalonski predsednik zavrnil možnost ponovne kandidature.
Fotografija: Carles Puigdemont ne bo predsednik Katalonije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Carles Puigdemont ne bo predsednik Katalonije. FOTO: AFP

Barcelona –  »Nestrpnost in pomanjkanje spoštovanja države do volje prebivalcev Katalonije so se v očeh sveta jasno izkazale,« je dejal Carles Puigdemont v video nagovoru iz Nemčije, kjer čaka na odločitev sodišča, ali ga bodo na podlagi španskega pripornega naloga izročili.

Puigdemont je predlagal, da katalonski parlament namesto njega za predsednika izvoli Quima Torro, ki ga je tudi pozval, naj gradi neodvisno Katalonijo.

Katalonski parlament je prejšnji teden sprejel zakon, ki bi omogočil izvolitev novega predsednika regije tudi, če ta ni fizično prisoten v parlamentu, a španska vlada v Madridu je sprožila spor na stavnem sodišču, to pa je do končne odločitve zaustavilo izvajanje nove zakonodaje.

Izvolitev predsednika ali nove volitve?

Rok za prisego novega predsednika Katalonije je 22. maj, v nasprotnem primeru Katalonijo sredi julija čakajo nove volitve.
Volitve so v skladu z uveljavitvijo neposrednega nadzora s strani Madrida potekale že konec decembra.

Španska vlada je po neuspeli razglasitvi neodvisnosti 27. oktobra lani odstavila celotno vlado in razpustila tudi parlament. Puigdemont in več drugih ministrov se je pred kazenskim pregonom zateklo v tujino.

Neodvisnosti naklonjene stranke so na volitvah osvojile absolutno večino. Kljub temu ni uspela izvolitev nobenega kandidata za predsednika regije, saj so bili vsi bodisi v tujini, za njimi pa razpisan priporni nalog, bodisi v priporu zaradi obtožb upora.

Komentarji: