Putin, Merkel in Erdogan za nadaljnje spoštovanje jedrskega sporazuma

Poudarek pogovorov trojice je bil na pomenu ohranitve jedrskega sporazuma z vidika mednarodne in regionalne stabilnosti.
Fotografija: Trump je v torek uresničil svojo predvolilno obljubo in kljub pozivom zavezniških držav sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, ki so ga ZDA leta 2015 podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. FOTO: Vahid Salemi/AP
Odpri galerijo
Trump je v torek uresničil svojo predvolilno obljubo in kljub pozivom zavezniških držav sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, ki so ga ZDA leta 2015 podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. FOTO: Vahid Salemi/AP

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Trojica se je ponovno zavzela za nadaljnje spoštovanje dogovora, so danes sporočili iz Kremlja.

»Poudarjen je bil pomen ohranitve sporazuma z vidika mednarodne in regionalne stabilnosti,« so po telefonskemu pogovoru med Putinom in Merklovo sporočili iz Kremlja.

Voditelja sta se med pogovorom dotaknila tudi razmer v Siriji ter napovedanega delovnega obiska Merklove v Rusiji, ki naj bi ga ta načrtovala za prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Ruski predsednik zaskrbljen


Putin je pred pogovorom izrazil »globoko zaskrbljenost« glede poteze Trumpa, visoki ruski predstavniki pa so se ob tem zavezali k sodelovanju z evropskimi partnerji, z namenom ohranitve dogovora.

Da bo Nemčija skupaj z njimi naredila vse, da zagotovi, da se bo Teheran še naprej držal obvez, sprejetih v dogovoru, pa je pred pogovorom zagotovila Merklova.
Na fotografiji: predsednik Irana Hassan Rouhani, Erdogan  in Putin (na srečanju v Ankari aprila letos). FOTO: Umit Bektas/Reuters
Na fotografiji: predsednik Irana Hassan Rouhani, Erdogan  in Putin (na srečanju v Ankari aprila letos). FOTO: Umit Bektas/Reuters

Putin se je pogovarjal tudi s turškim kolegom Erdoganom, oba pa sta se strinjala, da je bila Trumpova poteza »napačna«, so sporočili iz Ankare.

Turški gospodarski minister Nihat Zeybekci je medtem napovedan umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma označil za »priložnost za Turčijo«. Kot je še povedal, bo Ankara »nadaljevala z gospodarskim sodelovanjem z Iranom«. Upoštevati sicer namerava tudi morebitne nove odločitve Združenih narodov glede tega dogovora, je še dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek uresničil svojo predvolilno obljubo in kljub pozivom zavezniških držav sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, ki so ga ZDA leta 2015 podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu.

Iz sveta so se nato vrstile pobude k spoštovanju sporazuma, ostale podpisnice pa so zagotovile svojo nadaljnjo zavezanost. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v sredo ponovno potrdila, da Iran izpolnjuje svoje zaveze.
 

Komentarji: