Putin ošvrknil voditelje G7: Čas je, da se blebetanje ustavi

Ruski predsednik se je pripravljen srečati z ameriškim kolegom. Kot možen kraj srečanja je ruski predsednik omenil Dunaj.
Fotografija: Putin je ošvrknil voditelje skupine G7. FOTO: Greg Baker/AFP
Odpri galerijo
Putin je ošvrknil voditelje skupine G7. FOTO: Greg Baker/AFP

Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da se je pripravljen srečati s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in da bi do srečanja lahko prišlo takoj, ko bo Washington na to pripravljen. Dodal je še, da bi do srečanja lahko prišlo na Dunaju in da ZDA že razmišljajo o tej možnosti.

»Predsednik ZDA je sam večkrat dejal, da bi bilo tovrstno srečanje koristno. To lahko potrdim. Res je,« je Putin dejal novinarjem v kitajskem mestu Qingdao, kjer se udeležuje dvodnevnega vrha Šanghajske skupine. Kot je še povedal, o morebitnem kraju srečanja sicer še ni razpravljal s Trumpom, da pa je »veliko« držav, med njimi tudi Avstrija, pripravljenih organizirati vrh. Washington po navedbah Putina že razmišlja o tej možnosti.

Putin sicer meni, da glede morebitnega vrha obstajajo tudi določene tehnične težave. Če do srečanja pride, je namreč pomembno, da ima »konkretno vsebino«.


»Čas, da se kreativno blebetanje ustavi«


Ruski predsednik se je dotaknil tudi vrha voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v Kanadi, ki se je zaključil v soboto. »Verjamem, da je čas, da se to kreativno blebetanje ustavi in preide h konkretnim problemom, povezanim s pravim sodelovanjem,« je dejal v odzivu na skupno izjavo G7. Ob tem je dodal tudi, da je skupini znova spodletelo dokazati, da je bila Rusija vpletena v zastrupitev nekdanjega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v Veliki Britaniji.

Skupina G7 v skupni izjavi sicer ni omenila pobude Trumpa za ponovno priključitev Rusije k elitni skupini, iz katere je bila izključena leta 2014 zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Putin se je kljub temu dotaknil tudi te teme in dejal, da se Rusija ni sama odločila za izstop, da pa bi rad videl sedmerico predstavnikov te skupine v Rusiji.

Putin je priložnost izkoristil tudi za to, da je malo ošvrknil klub najrazvitejših demokracij. Dejal je namreč, da skupna kupna moč Šanghajske skupine prekaša kupno moč skupine G7.

Komentarji: