Putin pozval Turčijo in Iran, naj pomagata uničiti teroriste v Idlibu

Rusija, ki skupaj z Iranom podpira sirski režim, je lani s Turčijo dosegla dogovor o prekinitvi ognja, ki je preprečil ofenzivo sirskega režima na Idlib.
Fotografija: Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan na tiskovni konferenci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan na tiskovni konferenci. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na vrhu o Siriji v Sočiju pozval Turčijo in Iran, naj pomagata pri popolnem uničenju terorističnega žarišča v severozahodni sirski pokrajini Idlib, ki jo nadzorujejo uporniki.

»Predlagam, da premislimo o konkretnih, praktičnih ukrepih, ki jih lahko Rusija, Turčija in Iran sprejmejo skupaj za popolno uničenje terorističnega žarišča,« je dejal Putin.

Rusija, ki skupaj z Iranom podpira sirski režim, je lani s Turčijo dosegla dogovor o prekinitvi ognja, ki je preprečil ofenzivo sirskega režima na Idlib, ki meji s Turčijo. Ankara želi namreč preprečiti ofenzivo, saj se boji, da bo v državo pribežalo še več beguncev. Sedaj pa naj bi Rusija pritiskala na Turčijo, naj dovoli sirskim silam vstop na območje, ki ga nadzorujejo uporniki.

Dogovor o prekinitvi ognja ne izključuje ukrepov proti terorističnim skupinam, je dejal Putin na srečanju s predsednikoma Turčije in Irana Recepom Tayyipom Erdoganom in Hasanom Rohanijem.

Rusija, ki skupaj z Iranom podpira sirski režim, je lani s Turčijo dosegla dogovor o prekinitvi ognja, ki je preprečil ofenzivo sirskega režima na Idlib. FOTO: Reuters
Rusija, ki skupaj z Iranom podpira sirski režim, je lani s Turčijo dosegla dogovor o prekinitvi ognja, ki je preprečil ofenzivo sirskega režima na Idlib. FOTO: Reuters


Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že v sredo dejal, da Idlib v 90 odstotkih nadzoruje skrajne skupina al Nusra, ki je povezana z Al Kaido. »Jasno je, da se ne moremo pogovarjati s teroristi,« je povedal.

Na tristranskem srečanju v Sočiju nameravajo sicer premisliti nadaljnje skupne korake za dolgotrajen mir v Siriji. Erdogan je na vrhu dejal, da bo Turčija potrebovala pomoč Rusije, ko se bodo iz Sirije po napovedih umaknile ameriške sile. »Zelo pomembno je, da v luči novega razvoja sodelujemo,« je dejal.

Turčija, ki je zaveznica ZDA in podpira sirsko opozicijo, skuša ustvariti t. i. varno območje ob sirsko-turški meji, da bi se tako ognili morebitnim varnostnim grožnjam.

Komentarji: