Razcvet afere s podeljevanji azila

Na zatožni klopi bremenska podružnica BAMF, a tudi kanclerka. V AfD in FDP zahtevajo parlamentarno preiskavo.
Fotografija: V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi povečanja beguncev na balkanski poti, saj jih je v Bosno in Hercegovino menda prišlo dvanajstkrat več kot v istem obdobju lani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi povečanja beguncev na balkanski poti, saj jih je v Bosno in Hercegovino menda prišlo dvanajstkrat več kot v istem obdobju lani. FOTO: Jure Eržen/Delo

Berlin – Nemško javnost že nekaj časa pretresa odkritje velikih nepravilnosti pri podeljevanju azila v bremenski podružnici Zveznega urada za migracije in begunce (BAMF), zdaj pa sta se morala njena voditeljica Jutta Cordt in zvezni notranji minister Horst Seehofer zagovarjati pred pristojnim odborom bundestaga. Gre za najmanj 1200 neupravičenih podelitev azila samo v Bremnu, nepravilnosti pa odkrivajo tudi v Berlinu in drugod.

Notranji minister Horst Seehofer se ne čuti odgovornega za škandal, ki že več tednov pretresa Nemčijo, saj je svoj položaj nastopil šele pred dvema mesecema, večina nepravilnosti se je dogajala med letoma 2013 in 2016. Bremensko podružnico Zveznega urada za migracije in begunce je takrat vodila Ulrike B., proti kateri že poteka preiskava skupaj z več njenimi sodelavci.

Eden od njih, ki je deloval kot prevajalec, naj bi od prosilcev prejemal podkupnine, sumijo pa tudi nekaj odvetnikov in opazovalci se bojijo, da je 1200 do zdaj odkritih neupravičenih podelitev azila le vrh ledene gore. V Bremnu, kjer ne smejo več odločati o azilu, nadzorniki pregledujejo 18.000 drugih primerov, poročila o nepravilnostih pa je mogoče slišati tudi iz Berlina.
Sedanji notranji minister in nekdanji bavarski premier Seehofer se kljub kratkemu stažu ne bo tako hitro znebil odgovornosti. Pod bolj vročim žarometom je vendarle prejšnji notranji minister Thomas de Maizière, ki se je moral z novo koalicijo umakniti iz vlade.
 

Sum o neupravičenem uničenju dokumentov


»Bil sem velik nasprotnik begunske politike in pri tem se ni nič spremenilo,« je na svoje spore s kanclerko spomnil Horst Seehofer. Torkovo zaslišanje pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve je potekalo za zaprtimi vrati, a se bo afera morda še bolj razširila, saj v AfD in liberalni FDP zahtevajo parlamentarno preiskavo. Pojavljajo se sumi, da so v BAMF neupravičeno uničili več dokumentov, potem ko naj bi sirskim in iraškim prosilcem pomanjkljivo preiskovali identiteto, »čeprav so prejeli obvestila, da gre za turške državljane oziroma znane člane klanov«, piše v poročilu o bremenskih nepravilnostih.
 

Zaskrbljenost zaradi vse več prebežnikov


To se dogaja v času, ko so tudi v Nemčiji zaskrbljeni zaradi povečanja števila prebežnikov na balkanski poti, saj jih je iz Turčije samo v Bosno in Hercegovino prišlo dvanajstkrat več kot v istem obdobju lani. Mnogi od njih bodo verjetno poskušali priti do Nemčije, kjer so že dosedanji povzročili velike politične in druge pretrese.

Nacionalistična AfD se je iz nič povzpela na mesto tretje največje parlamentarne stranke, prišleki pa so zakrivili tudi več terorističnih dejanj in številne zločine. Nasprotovanje javnosti je vse večje in prinaša tudi tragedije. V protest proti zavrnitvi azila se je v Göppingnu 35-letni Iranec poskusil zažgati, s težkimi poškodbami so ga prepeljali v bolnišnico.

Komentarji: