Nobelova nagrada za mir beloruskemu, ruskim in ukrajinskim nevladnikom

Najprestižnejšo Nobelovo nagrado si bodo razdelili Ales Bjaljatski ter nevladni organizaciji Memorial in Center za državljanske svoboščine.
Fotografija: Med dobitniki letošnje Nobelove nagrade za mir je beloruski nevladni aktivist Ales Bjaljatski, ustanovitelj organizacije Vjasna (Pomlad). FOTO: Anders Wiklund/Reuters
Odpri galerijo
Med dobitniki letošnje Nobelove nagrade za mir je beloruski nevladni aktivist Ales Bjaljatski, ustanovitelj organizacije Vjasna (Pomlad). FOTO: Anders Wiklund/Reuters

V Oslu so razglasili dobitnike letošnje Nobelove nagrade za mir. To si bodo razdelili predstavnik beloruske civilne družbe Ales Bjaljatski, ruska nevladna organizacija Memorial in ukrajinska nevladna organizacija Center za državljanske svoboščine.

»Dobitniki nagrade predstavljajo civilno družbo v svojih državah. Že vrsto let spodbujajo pravico do kritike oblasti in zaščito temeljnih pravic državljanov. Izjemno si prizadevajo za dokumentiranje vojnih zločinov, kršitev človekovih pravic in zlorabe oblasti. Skupaj dokazujejo pomen civilne družbe za mir in demokracijo,« je svoj izbor utemeljil Nobelov odbor.

Ales Bjaljatski je bil eden od pobudnikov gibanja za demokracijo, ki je v Belorusiji nastal sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. Življenje je posvetil boju za demokracijo in miroljubno sožitje v svoji domovini. Med drugim je leta 1996 ustanovil skupino za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Od julija lani je v zaporu, in sicer zaradi obtožb o utaji davkov, ki pa jih njegovi podporniki in predstavniki beloruske opozicije zavračajo kot politično motivirane.

image_alt
Nobelovo nagrado za literaturo prejme Annie Ernaux

Najvidnejša in največja ruska organizacija za človekove pravice Memorial, ki so jo ruske oblasti decembra lani razpustile, njen dokumentacijski center pa zaprle, je znana zaradi zbiranja podatkov o političnem zatiranju in kršitvah človekovih pravic v Rusiji. Tretji dobitnik, ukrajinski Center za državljanske svoboščine, pa se od ustanovitve leta 2007 zavzema za krepitev civilne družbe in demokracije v Ukrajini. Po letošnjem ruskem napadu na Ukrajino dokumentira ruske vojne zločine nad civilnim prebivalstvom, piše na spletni strani Nobelovih nagrad.

Letošnji teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajenca za medicino ali fiziologijo, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Letošnji teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajenca za medicino ali fiziologijo, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Med nominiranci tudi Zelenski in papež Frančišek

Nobelova nagrada za mir velja za najprestižnejšo, lani sta jo prejela novinarja Maria Ressa s Filipinov in Dmitrij Muratov iz Rusije »za branjenje svobode izražanja, kar je predpogoj demokracije in trajnega miru«.

Seznam kandidatov je bil tako kot za vse nagrade skrivnost, znano pa je, da je za nagrado za mir prispelo 343 nominacij. Med njimi je bilo 251 posameznikov in 92 organizacij.

Med favoriti se je letos sicer omenjalo vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, ruskega disidenta Alekseja Navalnega ter Urad visokega komisarja ZN za begunce. Med bolj znanimi nominiranci so bili še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, britanski TV-voditelj in biolog David Attenborough, papež Frančišek, disidenta Julian Assange in Edward Snowden, pa tudi Meddržavno sodišče in Urad visokega komisarja ZN za begunce.

Lanska dobitnika Nobelove nagrade za mir Maria Ressa in Dmitrij Muratov med podelitveno slovesnostjo v Oslu. FOTO: Reuters
Lanska dobitnika Nobelove nagrade za mir Maria Ressa in Dmitrij Muratov med podelitveno slovesnostjo v Oslu. FOTO: Reuters

Letošnji teden Nobelovih nagrad se je sicer začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajenca za medicino ali fiziologijo, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra – na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega izumitelja in ustanovitelja Nobelove fundacije.

Razglasitev dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za mir si lahko ogledate prek spodnje povezave.

Preberite še:

Komentarji: