Različica omikron se je razvijala izolirano več kot leto dni

Glede na pričakovano slabšo nevtralizacijo omikrona s protitelesi bi bilo smiselno, da se cepljeni z vektorskimi cepivi dodatno zaščitijo z mRNA cepivom.
Fotografija: Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu, Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Češkem. FOTO: William West/Afp
Odpri galerijo
Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu, Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Češkem. FOTO: William West/Afp

Novo različico omikron je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za zaskrbljujočo, saj naj bi bila bolj prenosljiva od prevladujoče delte. Veliko število mutacij te različice bi lahko znatno zmanjšalo učinkovitost cepiv proti covidu-19 in povečalo tveganje za ponovno okužbo s koronavirusom.

Za zdaj o omikronu še ni znanega prav veliko, so pa države ukrepale precej hitreje kot v prejšnjih primerih. The Guardian poroča, da je globalno širjenje omikrona – če je v resnici veliko bolj nalezljiv kot različica delta – do neke mere sicer neizogibno, a upočasnila ga bodo precej verjetno cepiva in omejitev potovanj. 

Kot je na družbenem omrežju twitter pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta, »genomska analiza različice omikron kaže, da se je razvijala in nabirala mutacije izolirano več kot leto dni, možno v imunokompromitirani osebi, in se najbolj verjetno začetek oktobra začela širiti s podvojitvenim časom 4.8 dni«. Podvojitveni čas, je še pojasnil dr. Jerala, pomeni, da je na vsakih 4.8 dni dvakrat več okuženih.

AstraZeneca je pokazala slabo zaščito proti različici beta, ki vsebuje nekaj podobnih mutacij kot omikron. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
AstraZeneca je pokazala slabo zaščito proti različici beta, ki vsebuje nekaj podobnih mutacij kot omikron. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Smiselno cepljenje

Glede na pričakovano slabšo nevtralizacijo različice omikron s protitelesi bi bilo smiselno, da se cepljeni z vektorskimi cepivi (predvsem AstraZeneco) dodatno zaščitijo z mRNA cepivom. AstraZeneca je pokazala slabo zaščito proti različici beta, ki vsebuje nekaj podobnih mutacij kot omikron (na primer E484K), je še zapisal Roman Jerala.

Iz podjetja BioNTech so sicer sporočili, da lahko v šestih tednih adaptirajo cepivo in pošljejo prve količine v 100 dneh. V dveh tednih naj bi bilo jasno, kako učinkovita so proti omikronu dosedanja cepiva. 

Bolniki, ki so se v Južni Afriki doslej okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj niso resneje zboleli, je sporočilo južnoafriško zdravniško združenje. Simptomi so neobičajni, a blažji, bolniki predvsem poročajo o ekstremni utrujenosti, je po poročanju STA za britanski BBC povedala predsednica združenja Angelique Coetzee.

»Bolniki povečini tožijo zaradi bolečin v telesu in utrujenosti, in sicer ekstremne utrujenosti. To opažamo pri mlajši generaciji, ne pri starejših ljudeh,« je pojasnila Coetzeejeva. Skrbi jo sicer, kakšen bo potek bolezni ob okužbi z novo različico pri starejših, sploh tistih s kroničnimi srčnimi boleznimi ali diabetesom.

Zunanje ministrstvo pozvalo državljane k vrnitvi iz JAR

Prav Coetzeejeva je prva posumila, da se je pojavila nova različica koronavirusa. V njeno ordinacijo v Pretorii so namreč v začetku novembra začeli prihajati bolniki z omenjenimi neobičajnimi simptomi covida-19. O svoji domnevi je južnoafriške zdravstvene oblasti obvestila 18. novembra. Za različice koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu, Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Češkem ter v Avstraliji. Sum na prvo okužbo z novo različico so odkrili tudi na Tirolskem. Gre za človeka, ki se je prejšnji teden vrnil iz Južne Afrike. 

V Sloveniji omikrona za zdaj še niso potrdili. So pa s slovenskega zunanjega ministrstva državljane, ki se nahajajo v Južni Afriki, že pozvali, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere. Vse več držav bo namreč najverjetneje zapiralo meje oziroma omejilo letalski promet čez svoja ozemlja.

Komentarji: