Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rdeča luč Bruslja slabo znamenje za Balkan

Predčasne parlamentarne volitve: V Skopju so razmere postale nepredvidljive.
21. 10. 2019 | 18:15
21. 10. 2019 | 18:15
3:51
Premier Severne Makedonije Zoran Zaev bo zaradi preložitve začetka pristopnih pogajanj z EU odstopil 3. januarja, predčasne parlamentarne volitve pa bodo 12. aprila. Tako so se v nedeljo zvečer dogovorili predstavniki političnih strank s predsednikom države Stevom Pendarovskim.

V regiji so z nelagodjem sprejeli odločitev evropskih voditeljev, da preložijo začetek pristopnih pogajanj EU s Skopjem. Zaradi rdeče luči Severni Makedoniji, ki je veljala za zgodbo o uspehu, se sprašujejo, ali se bo EU širila na Zahodni Balkan. Po oceni analitikov se francoski predsednik Emmanuel Macron ne zaveda, kakšno škodo lahko ta odločitev povzroči Severni Makedoniji, Balkanu in Evropi.


Kmalu pod Natovim dežnikom?


Severna Makedonija se je kljub verjetnosti, da se bodo pristopna pogajanja z EU začela prihodnje leto in da bo kmalu pod Natovim dežnikom, znašla na prelomnici. Grozi ji, da bo znova padla v otopelost, nedejavnost in mrtvilo, ki so prevladovali v desetletju nacionalistične faze, ko je razvoj nadomeščala z nacionalnim kičem in miti.

Čeprav so socialdemokrati (SDSM) z Zaevom na čelu predlagali, naj bodo volitve že 22. ali 29. decembra, je bila proti opozicija, ker je ocenila, da tehnična vlada ne bo imela dovolj časa za pripravo volitev. Prvak opozicijske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je poudaril, da bodo na volitvah zmagali nosilci obnove Makedonije, s katero bodo državi povrnili vse, kar je izgubila v Zaevovem mandatu, in postala članica EU.



Zaev je prevzel položaj predsednika vlade leta 2017, ves svoj politični kapital pa je stavil na članstvo Severne Makedonije v EU in Natu. Po njegovem je Skopje doživelo v Bruslju veliko krivico, ker EU ni izpolnila svojih obljub. Nad odločitvijo vrha EU je razočaran, saj da je naredil zgodovinsko napako, ker so v Skopju izpolnili obveznosti in naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Kljub temu je poudaril, da bo ravnal odgovorno, ker trenutni položaj zahteva resnost.

Spodbudnejši toni pa so prišli iz Nata. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je danes Zaevu zagotovil, da postopek teče po načrtih. Država bi tako lahko pristopila k severnoatlantski pogodbi in postala 30. članica zavezništva že na vrhu zavezništva v Londonu v začetku decembra.


EU in Nato nista ključna za oblast


V televizijskem nagovoru po bruseljski zaušnici je premier izrazil prepričanje, da se bodo državljani modro odločili. Zaev verjame, da lahko zmaga na predčasnih volitvah. Kot vsa leta doslej bo imela po volitvah ključno vlogo vladajoča albanska stranka Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija. Pod pritiskom od zunaj je na oblasti sodelovala tako z VMRO-DPMNE kot s SDSM.

»V zadnjih dveh desetletjih nobena vlada ni prišla na oblast samo zaradi EU in Nata in nobena ni izgubila volitev, ker nismo vstopili v eno ali drugo povezavo. Vlade prihajajo in odhajajo na podlagi ekonomsko-socialne agende ter boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji, je pred časom za Delo poudaril Pendarovski. »Če hoče Zaevova vlada dobiti volitve leta 2020, mora prepričati državljane, da je uspešna v boju proti kriminalu in da je zagotovila ljudem boljše življenje, kot so ga imeli pred njenim prihodom na oblast.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine