Referendum o ustavni prepovedi istospolnih porok ni uspel

Svoj glas je oddala le petina vseh upravičencev.
Fotografija: Rezultat je za nevladnike in člane kolektiva LGBT+ veliko presenečenje. Foto: Daniel Mihailescu/Afp
Odpri galerijo
Rezultat je za nevladnike in člane kolektiva LGBT+ veliko presenečenje. Foto: Daniel Mihailescu/Afp

Referendum o ustavni prepovedi istospolnih porok v Romuniji zaradi prenizke udeležbe ni uspel. Svoj glas je oddala le petina volilnih upravičencev. Da bi referendumski rezultati obveljali, bi moralo glasovati vsaj 30 odstotkov oziroma dobrih pet milijonov volivcev.

Konservativna Koalicija za družino (Coaliția pentru Familie), ki je imela podporo vplivne Romunske pravoslavne cerkve in večine parlamentarnih strank, je želela redefinirati člen ustave, ki zakon opredeljuje kot svobodno zvezo med »zakoncema«, v zvezo med »moškim in žensko«.

Nasprotniki referenduma so pozvali k bojkotu. Oblasti so, da bi na volišča pritegnili čim več ljudi, glasovanje precedenčno podaljšale na dva dni.

Rezultat je za nevladnike in člane kolektiva LGBT+ veliko presenečenje. »Vsi smo pozitivno šokirani. Veseli smo, da so Romuni prepoznali, da je bila kampanja velika manipulacija in da so nas podprli ter bojkotirali referendum,« je za Delo dejala Oana Ungureanu iz nevladne organizacije za pravice LGBT+ MozaiQ v Bukarešti. »Ljudje so vendarle bolj odprti, kot smo mislili. Borili se bomo naprej.«

V Romuniji, ki je homoseksualnost dekriminalizirala šele leta 2001, se istospolni pari ne morejo poročati oziroma sklepati civilnih zvez.

Preberite še:

Komentarji: