Restavracija z mafijskim imenom sprožila val ogorčenja

Hči mafijca je odprla restavracijo v središču Pariza, zaradi številnih očitkov italijanske javnosti bo morala sprementiti njeno ime.
Fotografija: Med številnimi, ki so se zgražali zaradi odprtja nove restavracije, je bil tudi župan mesta Corleone Nicolo Nicolosi. FOTO: Tony Gentile/Reuters
Odpri galerijo
Med številnimi, ki so se zgražali zaradi odprtja nove restavracije, je bil tudi župan mesta Corleone Nicolo Nicolosi. FOTO: Tony Gentile/Reuters

Lucia Riina, slikarka in hči razvpitega sicilijanskega mafijskega botra Salvatoreja Riina, je napovedala, da bo zaradi pritiskov preimenovala restavracijo v Parizu, ki se za zdaj še imenuje po njej in po kraju, v katerem je rojena. Restavracijo Corleone by Lucia Riina so odprli prejšnji teden, kmalu zatem pa so se oglasili številni Italijani in obsodili slikarko in lastnike restavracije, češ da so zlorabili ime mesta Corleone in krvavo preteklost mafijskega botra za oglaševanje gostilne.

Ta prav tako uporablja grb mesta Corleone: rjovečega leva, ki med svojimi kremplji pestuje človeško srce.

Osemintridesetletna slikarka je pojasnila, da nikogar ni želela užaliti in da je v restavraciji zaposlena samo kot natakarica, vanjo pa da ni vložila denarja. »Zato, da ne bi v prihodnje povzročala prepirov, sporočam, da bom svoje ime umaknila, čeprav obžalujem, ker bom s tem zatrla svojo ženskost in slikarsko identiteto,« je povedala za francoski časnik Le Parisien.



Da je v restavraciji zaposlena samo kot vodja strežbe, poroča tudi italijanski časnik La Repubblica. Gostilno sta menda ustanovila francoska poslovneža.

Med številnimi, ki so se zgražali zaradi odprtja nove restavracije, je bil tudi župan mesta Corleone Nicolo Nicolosi. Napovedal je, da bo zahteval od italijanskega zunanjega ministrstva, da ukrepa proti lastnikoma restavracije, zaradi neustrezne rabe naziva mesta Corleone. »Ime zloglasne mafijske družine nima kaj iskati poleg besede Corleone,« je župan povedal za časnik La Sicilia.

Corleone je prav tako tako ime mafijske družine v Coppolovi trilogiji filmov Boter.

Restavracija, ki na svoji facebook strani obljublja gostom »avtentično italijansko kuhinjo v elegantnem in privlačnem okolju«, stoji v uličici Rue Daru nedaleč od Slavoloka zmage in kabareta Lido, prizorišča nastopov slavnih pariških akrobatov in balerin. Znotraj lokala so razobešeni potreti slikarke.


»Šef vseh šefov«


Lucia Riina je najmlajša hči italijanskega mafijskega šefa Salvatoreja Riina, imenovanega tudi kratki Toto (Toto u Curtu), Zver (La Belva) in šef vseh šefov (Il Capo dei Capi). V času svoje mafijske kariere je po podatkih italijanskih medijev dal umoriti več sto ljudi, kot opozorilo svojim nasprotnikom pa je naročil tudi umor 13-letnega dečka, čigar posmrtne ostanke so namočili v kislino.

Zagotovo pa je bila najbolj odmevna usmrtitev dveh sodnikov in članov protimafijske komisije, ki sta leta 1990 preiskovala Riino v zvezi z njegovimi mafijskimi posli. Giovanni Falcone, njegova žena in trije policisti so umrli v eksploziji med vožnjo na avtocesti v Palermu. Mafijski šef je dal postaviti 400 kilogramov streliva v enega izmed kanalov pod cesto, ki jih je nato njegov pomočnik detoniral, ko se je mimo pripeljal sodnikov avtomobil. Paolo Borsellino je umrl 57 dni pozneje v eksploziji na ulici Via D'Amelio v Palermu, poleg njega je življenje izgubila še peterica policistov.

Riina je umrl za rakom novembra 2017 v zaporu v Parmi. Kljub prestajanju kazni je ob smrti še vedno veljal za najvplivnejšega člana Cose Nostre.

Ime pokojnega mafijca je že poskusila tržiti njegova starejša hči Concetta Riina, ki je le mesec dni po njegovi smrti odprla spletno prodajalno kave z imenom Striček Toto (Uncle Totò). Zaradi pritiskov italijanske javnosti se je kmalu zatem odločila ukiniti blagovno znamko.

Preberite še:

Komentarji: