Ruanda ponovno odprla mejo

V zadnjem letu je bilo v DR Kongo potrjenih več kot 2600 primerov okužbe, skoraj tretjina obolelih je otrok.
Fotografija: FOTO: Isaac Kasamani/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Isaac Kasamani/AFP

V Demokratični republiki Kongo so danes obravnavali že tretji smrtni primer zaradi okužbe s tem virusom v zadnjem tednu, so potrdile tamkajšnje pristojne službe. Sosednja Ruanda je zaradi novega izbruha danes za nekaj ur zaprla mejo z DR Kongo. Meja je zdaj ponovno odprta.

V Gomi je v sredo za posledicami okužbe z virusom ebole umrl moški, danes pa je umrla tudi njegova enoletna hčerka. To je v tem tednu že tretja žrtev okužbe s tem virusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Goma, mesto z dvema milijonoma prebivalcev, meji z ruandskim mestom Gisenyi, ki ima več kot 85.000 prebivalcev. Čezmejne povezave so intenzivne. Številni ljudje imajo zaposlitve na drugi strani meje, veliko otrok obiskuje šole v sosednjem mestu oziroma čez mejo, poroča DPA.

Prav danes sicer mineva leto dni od začetka epidemije ebole, ki jo je v provinci Severni Kivu razglasila vlada DR Kongo in ki je zahtevala več kot 1800 smrtnih žrtev. Pred dvema tednoma so ebolo razglasili za javno zdravstveno krizo, ki predstavlja mednarodno grožnjo.FOTO: Pamela Tulizo/AFP
FOTO: Pamela Tulizo/AFP


V zadnjem letu je bilo v DR Kongo potrjenih več kot 2600 primerov okužbe, skoraj tretjina obolelih je otrok, so danes sporočili iz Unicefa Slovenija.

Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO), Unicef, Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) in Svetovni program za prehrano (WFP) so v skupni izjavi opozorili na žrtve in poudarili, da je omejitev nadaljnjega prenosa virusa velik izziv, ki pa ni neuresničljiv. Poudarjajo, da se izbruh ebole pojavlja na območju oboroženih spopadov, kjer je zagotavljanje učinkovitega odziva precej bolj zapleteno zaradi negotovosti in napadov na zdravstvene delavce in ustanove.

Vpletene v konflikt zato omenjene organizacije pozivajo, naj humanitarnim delavcem na terenu omogočijo varno in nemoteno zagotavljanje pomoči, obolelim pa dostop do oskrbe.

Kot še poudarjajo v skupni izjavi, so te organizacije doslej skupaj zagotovile in omogočile cepljenje več kot 170.000 ljudi, zdravljenje s posebnimi zdravili za 1300 ljudi v 14 posebnih centrih, 77 milijonov pregledov domačih in mednarodnih potnikov, 20.000 obiskov in pregledov potencialno okuženih dnevno, testiranje 3000 vzorcev v osmih laboratorijih vsak teden ter namestitev 10.000 prostorov za umivanje rok.

Lokalne skupnosti, kjer ozaveščajo prebivalce in spodbujajo higienske ukrepe, vsakodnevno obišče več kot 2000 delavcev, zagotovili pa so tudi hrano za 440.000 obolelih in dnevne obroke hrane za 25.000 šolarjev na kritičnih območjih.

Preberite še:

Komentarji: