Ukrajina pozvala Rusijo k spoštovanju sporazuma o izvozu žita

Rusija je obtožila Veliko Britanijo vpletenosti v napade na črnomorsko floto in eksplozije, ki so uničile Severni tok 1 in 2. V Londonu trditve zavračajo.
Fotografija: Ukrajina je pojasnilo Moskve, da se iz sporazuma umika zaradi napadov z brezpilotnimi letalniki na rusko črnomosko floto, označila za »lažni izgovor«. FOTO: Yoruk Isik/Reuters
Odpri galerijo
Ukrajina je pojasnilo Moskve, da se iz sporazuma umika zaradi napadov z brezpilotnimi letalniki na rusko črnomosko floto, označila za »lažni izgovor«. FOTO: Yoruk Isik/Reuters

21.32 ZDA: Rusija z odstopom od sporazuma hrano uporablja kot orožje

Bela hiša se je na ruski odstop od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita odzvala z izjavo, da Rusija s tem »hrano uporablja kot orožje«, poroča AFP. 

»Rusija znova poskuša uporabiti vojno, ki jo je začela, kot izgovor za izrabo hrane kot orožja, s čimer neposredno vpliva na države, ki potrebujo pomoč, in na globalne cene hrane ter zaostruje že tako resne humanitarne krize in prehransko negotovost,« je izjavila Adrienne Watson, predstavnica za odnose z javnostmi pri Svetu za nacionalno varnost.

18.41 Ukrajina poziva Rusijo k spoštovanju obveznosti iz sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

Ukrajina je krizitirala odločitev Rusije za umik iz sporazuma o izvozu ukrajinskega žita. Utemeljitev Moskve, da se iz sporazuma umika zaradi napadov z brezpilotnimi letalniki na rusko črnomosko floto, je Ukrajina označila za »lažni izgovor«. »Moskva pod lažno pretvezo blokira žitni koridor, ki zagotavlja prehransko varnost milijonov ljudi. Pozivam države, naj od Rusije zahtevajo končanje iger lakote in ponovno zavezo k izpolnjevanju njenih obveznosti,« je po poročanju AFP na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

17.22 Rusija po napadih na črnomorsko floto ustavila izvajanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ustavlja sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ki je bil dogovorjen ob posredovanju Združenih narodov. Odgovornost za to so v Moskvi pripisali Ukrajini, ker da je z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

»V luči terorističnega napada, ki ga je režim v Kijevu izvedel s pomočjo britanskih strokovnjakov na ladje črnomorske flote in civilna plovila, ki sodelujejo pri varovanju žitnih koridorjev, Rusija ustavlja svoje sodelovanje pri izvajanju sporazuma o izvozu kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč,« je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni narodi so Rusijo pozvali k ohranitvi sodelovanja v sporazumu. »Življenjskega pomena je, da se vse strani vzdržijo kakršnih koli dejanj, ki bi ogrozile pobudo za prevoz žita prek Črnega morja,« je sporočil Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN. Poudaril je, da ima zaradi tega sporazuma dostop do hrane na milijone ljudi po vsem svetu.

Sporazum je bil dosežen julija ob posredovanju ZN in Turčije. Je bistvenega pomena za lajšanje globalne prehranske krize, ki jo je sprožila ruska agresija na Ukrajino, eno glavnih svetovnih izvoznic žita. Rusija je namreč dotlej blokirala ukrajinska pristanišča in s tem tudi izvoz žita.

Ladja z žitom v pristanišču Črnomorsk. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Ladja z žitom v pristanišču Črnomorsk. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

16.00 Rusija za napad na črnomorsko floto okrivila Ukrajino in Veliko Britanijo

Rusija je za današnji napad z brezpilotnimi letalniki na črnomorsko floto v Sevastopolu na okupiranem Krimu okrivila Ukrajino, pa tudi Veliko Britanijo. Ta naj bi bila odgovorna tudi za sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Britansko obrambno ministrstvo je ruske trditve zavrnilo. 

Proruske oblasti na Krimu so danes poročale o napadu z več letalniki na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu. Kot je sporočil guverner Mihail Razvožajev, je šlo za največji napad z brezpilotnimi letalniki in celo daljinsko upravljanimi pomorskimi vozili v vodah Sevastopola doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno naj bi bilo v napadu uporabljenih 16 daljinsko vodenih vozil, devet zračnih in sedem morskih, ruska vojska pa trdi, da je uničila vse.

»Priprave tega terorističnega dejanja in urjenje vojakov ukrajinskega 73. specialnega centra za pomorske operacije je bilo izvedeno pod vodstvom britanskih specialistov, nameščenih v mestu Očakiv v ukrajinski pokrajini Mikolajiv,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo v Moskvi.

Poleg tega je Rusija obtožila Veliko Britanijo, da je »vpletena« tudi v eksplozije, ki so uničile plinovoda Severni tok 1 in 2. Tudi pri tem naj bi sodelovali isti »specialisti«, ki naj bi zdaj izvedli napad na Sevastopol, je še sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

V Moskvi so tudi dejali, da so bile med napadenimi ladjami v Sevastopolu tudi tiste, ki »sodelujejo« pri izvozu ukrajinskega žita v skladu z dogovorom, ki sta ga strani sklenili ob posredovanju Združenih narodov. Glede na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva naj bi šlo za vojaške ladje, ki so skrbele »za varnost žitnega koridorja«, še poroča AFP.

Rusija je že večkrat zagrozila, da bo odpovedala ta sporazum, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže.

Proruski guverner Krima Ražnjajev je sicer pred tem sporočil, da so se napadi z daljinsko vodenimi vozili začeli zjutraj okoli 4.30, da pa jih je ruska mornarica odbila. Zatrdil je, da »civilna infrastruktura« ni bila poškodovana.

Poročil o vojaški škodi je zaenkrat malo. Po ruskih navedbah je bila v tokratnem napadu poškodovana vojaška ladja, minolovec Ivan Golubec ter nekaj drugih naprav v zalivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija: Izmišljena zgodba epskih razsežnosti

Britansko obrambno ministrstvo je zavrnilo trditve Rusije, da naj bi bila britanska mornarica vpletena v septembrske eksplozije, ki so poškodovale plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju. Označili so jih za povsem izmišljeno zgodbo »epskih razsežnosti«.

»Da bi preusmerili pozornost s katastrofalnega vodenja nezakonite invazije na Ukrajino, se rusko obrambno ministrstvo zateka k uporabi bednih lažnih trditev epskih razsežnosti,« je tvitnilo britansko ministrstvo za obrambo.

»Ta izmišljena zgodba govori več o tem, kaj se dogaja znotraj ruske vlade kot pa o Zahodu,« so še dodali v Londonu.

Krivdo za poškodovanje plinovoda so pripisali Rusiji. »To je čista laž in vsi vemo, da so bili Rusi tisti, ki so to storili,« je za Sky News povedal nekdanji britanski admiral Chris Parry. »Sedanja ruska propaganda vedno obtožuje druge tistega, kar so v resnici sami naredili«. Zatrdil je, da britanska mornarica ni sposobna razstreliti teh plinovodov. 

Preberite še:

Komentarji: