Ryanairovi zaposleni v Nemčiji stavkajo

Glavna zahteva so višje plače in boljši delovni pogoji.
Fotografija: Ryanairovi zaposleni tokrat stavkajo v Nemčiji. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Ryanairovi zaposleni tokrat stavkajo v Nemčiji. FOTO: Susana Vera/Reuters

Stavka v Nemčiji nameščenih pilotov in kabinskega osebja irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair, ki poteka od tretje ure zjutraj, je povzročila več odpovedi in zamud letov. V družbi podrobnosti ne navajajo, sindikata pa sta sporočila, da prihaja do »precejšnjih zamud«. Ocenjujeta, da bo v času stavke odpovedanih do 70 odstotkov letov.

Nemški sindikat pilotov Vereinigung Cockpit je približno 400 v Nemčiji nameščenih pilotov in kopilotov irske letalske družbe pozval, naj delo prekinejo ob 3.01 ure danes pa do četrtka do 2.59. Stavka torej zajema vse lete, ki so v tem časovnem obdobju predvideni na in z nemških letališč.

Prav tako je za danes stavko napovedal tudi nemški sindikat Verdi, ki združuje Ryanairovo kabinsko osebje v Nemčiji. Gre za približno 1000 zaposlenih, ki imajo po navedbah sindikata za približno 1000 evrov nižje plače kot zaposleni pri primerljivih prevoznikih, kot je Easyjet.

»Stavka vpliva na vse naše baze v Nemčiji, predvsem na frankfurtska in berlinska letališča. Obetajo se precejšnje zamude,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil namestnik vodje sindikata Vereinigung Cockpit Markus Wahl.

Točno število stavkajočih še ni znano, prav tako ne uradno število doslej odpovedanih letov. Ryanair je v torek odpovedal 150 od 400 za danes predvidenih letov, sindikata pa ocenjujeta, da jih bo odpovedanih precej več; od 60 do 70 odstotkov.

Prvi mož prevoznika Michael O'Leary je na novinarski konferenci v Londonu poudaril, da Ryanair »ne bo pokleknil pred stavko«, ki jo je označil za neuspešno.

Na berlinskih letališčih Schönefeld in Tegel je bila po navedbah sindikata Verdi odpovedana več kot polovica jutranjih letov, na letališču Schönefeld se je zbralo tudi več deset zaposlenih s transparenti.

V Kölnu in Bonnu je bila odpovedana slaba tretjina letov, v mestu Weeze na severozahodu države pa slaba polovica. Na hamburškem letališču sta bila medtem odpovedana le dva od 14 načrtovanih letov, letališči v Münchnu in Memmingenu pa stavke nista občutili.

Kabinsko osebje bo tokrat stavkalo prvič, piloti pa so delo prekinili že v preteklosti, prvič tik pred lanskim božičem. Takrat je Ryanairu uspelo izvesti vse predvidene lete, saj je v Nemčijo za ta čas poslal svoja letala in posadke iz drugih držav.

Pri irski letalski družbi ocenjujejo, da stavka ni upravičena. Nemške pilote so pozvali, naj danes pridejo na delo. V primeru, da se bodo stavke nadaljevale, pa že omenjajo zapiranje delovnih mest tako za pilote kot tudi kabinsko osebje.

Irski letalski prevoznik ima na 11 nemških letališčih nameščenih več kot 40 letal, kar je približno desetina njegove celotne flote.

Komentarji: