Savdijke prvič po več desetletjih lahko sedejo za volan

Odprava prepovedi vožnje avtomobila za ženske je del reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski princ Mohamed bin Salman.
Fotografija: Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama s strani konservativnih klerikov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama s strani konservativnih klerikov. FOTO: AFP

Rijad - Ženske v Savdski Arabiji bodo lahko z današnjim dnem prvič po desetletjih sedle za volan. Gre za najbolj pozornost zbujajoč ukrep v nizu reform, katerih cilj je modernizacija konservativne kraljevine. Zgodovinski korak je sicer v zadnjih tednih pokvarilo ostro ukrepanje oblasti proti aktivistkam za pravice žensk.

Odprava prepovedi vožnje avtomobila za ženske je del velikega reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. Za volan bi lahko že danes sedlo več tisoč žensk, ukrep pa bi lahko po pričakovanjih mnogih pomenil začetek nove dobe družbene mobilnosti.Prva vozniška dovoljenja so v Savdski Arabiji ženskam začeli izdajati v začetku meseca. FOTO: AFP
Prva vozniška dovoljenja so v Savdski Arabiji ženskam začeli izdajati v začetku meseca. FOTO: AFP

 

Okoli tri milijone žensk za volan


Prva vozniška dovoljenja so v Savdski Arabiji ženskam začeli izdajati v začetku meseca. Nekatere so lahko do njih prišle tako, da so vozniško dovoljenje, ki so ga pridobile v tujini, po praktičnem preizkusu zamenjale za domače.

Po ocenah svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers bi lahko do leta 2020 vozniško dovoljenje pridobilo in aktivno začelo voziti okoli tri milijone žensk v kraljevini. V ta namen so v večjih mestih, kot sta Džeda in Rijad, odprli nekaj vozniških šol za ženske, kjer se je moč naučiti voziti avtomobil, a tudi motor - kar je bilo v Savdski Arabiji še pred letom dni nepredstavljivo.

Številne Savdijske so na družbenih omrežjih napovedale, da bodo danes z avtomobilom odpeljale mamo na kavo ali sladoled - kar je v večini sveta nekaj povsem vsakdanjega, v Savdski Arabiji pa je to vznemirljiva novost.
 

Vožnja bi lahko vodila v promiskuiteto


Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama s strani konservativnih klerikov, po kateri ženske niso bile dovolj inteligentne za vožnjo, prav tako pa naj bi vožnja lahko vodila v promiskuiteto.

Odločitvi za odpravo prepovedi vožnje za ženske so sicer po mnenju poznavalcev v veliki meri botrovale skrbi glede gospodarstva v Savdski Arabiji zaradi padanja cen nafte. Ukrep bo namreč po pričakovanjih povečal zaposlovanje žensk in do leta 2030 po ocenah portala Bloomberg v gospodarstvo prispeval 90 milijard dolarjev.

Za volan bi lahko že danes sedlo več tisoč žensk, ukrep pa bi lahko po pričakovanjih mnogih pomenil začetek nove dobe družbene mobilnosti. FOTO: AFP
Za volan bi lahko že danes sedlo več tisoč žensk, ukrep pa bi lahko po pričakovanjih mnogih pomenil začetek nove dobe družbene mobilnosti. FOTO: AFP

 

Nekatere so še vedno v zaporu


A optimizem spričo vozniških dovoljenj za ženske je v zadnjih tednih močno skalilo obsežno ukrepanje oblasti proti aktivistkam za pravice žensk, tudi tistim, ki so leta nasprotovala prepovedi vožnje za ženske. Oblasti so se aktivistk lotile maja in odtlej so jih najmanj 19 aretirale, nekatere med njimi so še vedno v zaporu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so jih obtožile spodkopavanja varnosti v kraljevini in pomoči sovražnikom države, časopisi pa so na naslovnicah objavili fotografije nekaterih aktivistk, čez katerih obraz so v redečem natisnili napis izdajalke.

Komentarji: