Savdska Arabija zavrača ameriško resolucijo o umoru novinarja Hašodžija

Ameriški senat je soglasno potrdil resolucijo, ki kronskemu princu pripisuje odgovornost za umor novinarja Washington Posta.
Fotografija: Kronski princ v pogovoru s kraljem. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
Kronski princ v pogovoru s kraljem. FOTO: Handout Reuters

Savdska Arabija je v nedeljo sporočila, da zavrača resoluciji ameriškega senata o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu in o umiku podpore savdskemu vojaškemu posredovanju v Jemnu. Trupla umorjenega novinarja še vedno niso našli. Umorili so ga takoj, ko je prestopil prag savdskega veleposlaništva v Istanbulu. 

»Kraljevina obsoja stališče ameriškega senata, ki temelji na neutemeljenih trditvah. Zavračamo očitno vmešavanje v svoje notranje zadeve,« so po poročanju BBC sporočili z zunanjega ministrstva v Rijadu.

Ob tem so opozorili, da Savdska Arabija ne bo trpela nikakršnega nespoštovanja svojih voditeljev. ​»To stališče ameriškega senata pošilja napačno sporočilo vsem tistim, ki želijo povzročiti razpoke v savdsko-ameriških odnosih,« so dodali.
Izrazili so upanje, da to ne bo povzročilo notranjepolitičnih debat v ZDA, ki bi znatno vplivale na pomembno strateško partnerstvo med Savdsko Arabijo in ZDA.

Ameriški senat je minuli četrtek soglasno potrdil resolucijo, ki savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu pripisuje odgovornost za umor novinarja Washington Posta Hašodžija. Večina senatorjev je glasovala tudi za resolucijo za odvzem podpore savdski vojni v Jemnu.

Savdska Arabija zavrača resolucijo ameriškega senata o umoru Džamala Hašodžija. FOTO: Nn
Savdska Arabija zavrača resolucijo ameriškega senata o umoru Džamala Hašodžija. FOTO: Nn


Hašodžija so pred dvema mesecema ubili v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Predsednik ZDA Donald Trump ne sprejema odgovornosti savdskega prestolonaslednika ne glede na ugotovitve njegove lastne obveščevalne agencije Cia, da je bin Salman v najmanjši meri vsaj vedel, da se umor pripravlja, če ga že ni naročil. Trump trdi, da je prodaja orožja Savdski Arabiji bolj pomembna skupaj z ohranitvijo pomembnega zavezništva na Bližnjem vzhodu, navaja STA.

Resolucijo za odvzem podpore savdskemu posredovanju v Jemnu sta predlagala neodvisni demokrat Bernie Sanders iz Vermonta in republikanec Mike Lee iz Utaha. Slednji je dejal, da je Hašodžijeva smrt usmerila pozornost senatorjev na dejstvo, da so bili zavedeni v vojno v Jemnu. ​»Hašodžijev primer je pokazal, da savdski režim morda ni režim, ki mu morajo ZDA navdušeno slediti v boj,« je dejal Lee.

Savdska Arabija vodi sunitsko koalicijo držav proti šiitskim upornikom v Jemnu, ki je v letih bombardiranja ustvarila trenutno največjo humanitarno krizo na svetu. Za resolucijo Sandersa in Leeja so glasovali vsi demokrati in nekaj republikancev za izid 56 proti 41.

Preberite še:

Komentarji: