Še eno učinkovito cepivo proti novemu koronavirusu

Po Pfizerju in Biontechu tudi Moderna iz Cambridgea naznanja visokoučinkovito cepivo za preprečevanje okužbe s covidom-19.
Fotografija: Tudi cepivo Moderne premaguje vse časovne rekorde. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Tudi cepivo Moderne premaguje vse časovne rekorde. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Washington – Po newyorškem Pfizerju v sodelovanju z nemškim Biontechom zdaj tudi Moderna iz Cambridgea naznanja visoko učinkovitost svojega cepiva proti novemu koronavirusu. Po dosedanjih testiranjih kar 95 odstotkov cepljenih razvije zaščito pred morilskim covidom 19, so sporočili iz Massachusettsa. ZDA bodo tako imele že konec leta na voljo kar dve učinkoviti cepivi za obračun z morilsko pandemijo.

Sedež Moderne v Cambridgeu, Massachusetts FOTO: Brian Snyder/Reuters
Sedež Moderne v Cambridgeu, Massachusetts FOTO: Brian Snyder/Reuters


Novica ni mogla priti ob primernejšem času, saj tudi ZDA prizadeva hudo poslabšanje zdravstvenega položaja. V nedeljo so potrdili enajst milijonov primerov okužb, in čeprav so v primerjavi s spomladanskimi statistikami močno zmanjšali število žrtev, je pandemija vendarle zahtevala že več kot 246.000 ameriških življenj.

Politična žrtev pandemije, ki se je v začetku leta iz kitajskega Wuhana razširila po vsem svetu, je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki bi brez nje skoraj zagotovo gladko zmagal na volitvah. Republikanski prvak še ne priznava poraza, z obema najdlje razvitima cepivoma in drugimi, ki jima bodo sledili, pa se potrjuje vsaj njegova agresivna podpora razvoju terapij in zdravil. Operacija Warp Speed, ki so jo vodili iz Bele hiše in ki je finančno podprla tako razvoj kot proizvodnjo številnih cepiv in zdravil, prinaša zgodovinsko hitre rezultate.

Dr. Anthony Fauci in predsednik Donald Trump na eni od spomladanskih tiskovnih konferenc o pandemiji. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Dr. Anthony Fauci in predsednik Donald Trump na eni od spomladanskih tiskovnih konferenc o pandemiji. FOTO: Yuri Gripas/Reuters


O izjemno dobri novici govori tudi dr. Anthony Fauci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni NIAID, ki je pri razvoju cepiva sodeloval z Moderno. Tako kot pri Pfizerju in Biontechu so tudi tega preizkusili na 15.000 prostovoljcih ob enakem številu takšnih, ki so prejeli le placebo. 95 se jih je nalezlo covida-19, a je bilo več kot devetdeset odstotkov teh v kontrolni skupini, pa tudi vseh enajst resnih primerov bolezni.

Kljub veselju zaradi odličnih zdravstvenih novic pa se bodo morali tudi Američani še nekaj časa sprijazniti z resnimi omejitvami življenja in dela. Skorajšnji zahvalni dan in decembrske božične praznike bodo lahko praznovali le zelo okrnjeno, dr. Fauci pa je v intervjuju za CNN napovedal, da se bo zaščita vseh Američanov pred virusom najverjetneje zavlekla globoko v leto 2021. Pogoja sta dovolj veliko število ljudi, ki se bodo odločili za cepljenje, ter tehnična izvedba zahtevnega procesa množičnega cepljenja.

Cepivo na aprilski fotografiji. Foto Dado Ruvic/Reuters
Cepivo na aprilski fotografiji. Foto Dado Ruvic/Reuters


Operacija Warp Speet pa je hkrati z raziskavami organizirala tudi proizvodnjo in razdeljevanje in mnogi Američani upajo, da bodo tudi pri zadnjem potolkli vse rekorde, še posebej, ker Modernino cepivo obljublja dovolj preprost transport in hranjenje. Pfizerjevo in Biontechovo zahteva hranjenje pri zelo nizkih temperaturah, pri Moderninem pa več tednov zadostuje hranjenje v običajnih hladilnikih. To je običajno pri številnih drugih zdravilih in cepivih, s katerimi imajo zdravstvene službe po vsem svetu bogate izkušnje. 

»Verjamemo, da nam bodo naše naložbe v tehnologijo dostave mRNA in razvoj proizvodnega procesa omogočile shranjevanje in pošiljanje našega kandidata za cepivo proti covidu-19 pri temperaturah, ki jih običajno najdemo v že obstoječih farmacevtskih zamrzovalnikih in hladilnikih,« je za javnost povedal Juan Andres, glavni tehnični direktor in direktor za kakovost na Moderni.

Komentarji: