Serena Williams se je pridružila boju proti raku na dojkah

V Sloveniji letno zboli skoraj 1300 žensk ter okoli deset moških.
Fotografija: Serena je z video posnetkom, v katerem je zgoraj brez, želela opozoriti na pomen samopregledovajna. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Serena je z video posnetkom, v katerem je zgoraj brez, želela opozoriti na pomen samopregledovajna. FOTO: Instagram

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Po podatkih raziskave, ki jo je za leto 2016 opravil Statistični urad Slovenije (SURS), so rakava obolenja drugi najpogostejši vzrok smrti, med ženskami pa je na prvem mestu prav rak dojke.  



V Sloveniji je po podatkih Registra raka RS (RRS) leta 2016 za rakom dojke zbolelo 1242 žensk ter 10 moških. Število obolelih se povečuje od leta 1950, po podatkih Registra pa se več novih bolnic pojavi v osrednji in zahodni Sloveniji kot v vzhodni.
 

Kontroverzno osveščanje javnosti


Ameriška teniška zvezdnica Serena Wiliams je posnela priredbo skladbe »Dotikam se« (»I Touch Myself«) avstralske skupine Divinyls. Priredba pesmi iz leta 1991 se je najprej pojavila na Instagram profilu teniške ikone, nato pa je zaokrožila po družabnih omrežjih.

»Glasbeni video je del projekta Dotikam se (I Touch Myself), ki je bil ustanovljen v spomin spoštovani divi Chrissy Amphlett, ki je umrla za posledicami raka dojke in je s svojo pesmijo pustila veliko zapuščino, ki ženske spominja, naj dajo svoje zdravje na prvo mesto,« je pod objavo zapisala dobitnica 23 turnirjev za veliki slam.  



Chrissy je bila sicer vodilna pevka v skupini Divinyls, za rakom pa je umrla leta 2013 v starosti 53 let.

»Seveda me je to postavilo iz cone udobja, vendar sem to želela storiti, saj gre za problematiko, ki zadeva ženske vseh barv po vsem svetu. Zgodnje odkritje je ključ – reši številna življenja. Upam, da bo to ženskam služilo kot opomin.«

Na neodobravanje javnosti pa so v preteklosti naletele tudi druge kampanje, ki so želele prikazati pogosto razširjenost in nevarnost bolezni. Kampanja švedske nevladne organizacije za boj proti raku (Cancerfonden), ki je luč dneva ugledala leta 2016, je bila tako zaradi domnevno žaljivih podob odstranjena s Facebooka. V posnetku so s pomočjo animiranih figur pokazali, kako naj se pravilno izvaja samopregledovnaje dojk.



»Vaš oglas ne sme tržiti produktov s seksualno vsebino,« so v odgovor prejeli na švedski organizaciji Cancerfonden. Odgovorne so poskušali kontaktirati, vendar dokler na Facebook niso naslovili javnega pisma, odgovora niso prejeli.

»Da lahko nekdo zdravstvene informacije dojema žaljivo, se nam zdi nerazumljivo in čudno,« je od takratnem dogodku povedala Lena Biornstad, predstavnica odnosov z javnostmi švedske organizacije, ter dodala: »Tovrstne informacije rešujejo življenja, kar je nadvse pomembno, Facebook pa slednje onemogoča.«

Facebook je kasneje izdal opravičilo. »Zelo nam je žal. Naša ekipa tedensko pregleduje milijone oglaševalskih podob, zato v osamljenih primerih pomotoma prepovemo oglase brez sporne vsebine. Ta podoba ne krši naše oglasne zakonodaje. Za zmoto se opravičujemo, oglaševalcu pa smo sporočilo, da objavo dovoljujemo, že posredovali,« so zapisali v uradni izjavi.

Če bolezen odkrijete pravočasno, je možnost za ozdravitev velika. Med pomembne preiskave za zgodnje odkrivanje raka sodi mamografija, ki lahko raka zasledi, ko je še netipen. Ključnega pomena pa je tudi samopregledovanje, saj ženske veliko zatrdlin odkrijejo same. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Če bolezen odkrijete pravočasno, je možnost za ozdravitev velika. Med pomembne preiskave za zgodnje odkrivanje raka sodi mamografija, ki lahko raka zasledi, ko je še netipen. Ključnega pomena pa je tudi samopregledovanje, saj ženske veliko zatrdlin odkrijejo same. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Za rakom dojke ne zbolijo le ženske


Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj se med obolelimi pojavi tudi eden do dva odstotka moških. Leta 2016 so na novo opredelili deset pacientov, leto prej šest, leta 2014 pa je za rakom dojk v Sloveniji zbolelo kar 14 moških.

Med najpomembnejše dejavnike, ki povečujejo tveganje za nastanek raka dojk, sodijo starost, rak dojke v družini, starost ob prvi in zadnji menstruaciji, rodnost, starost ob prvem porodu in število porodov, jemanje kontracepcijskih tablet in hormonskih nadomestkov za lajšanje menopavznih težav, debelost ter alkohol, so v drugi dopolnjeni izdaji publikacije o raku dojk zapisali na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Bolj ogrožene so ženske, ki dnevno popijejo 30 do 60 g alkohola, ki niso nikoli rodile oziroma so prvič rodile po 30. letu starosti. Ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pred 11. letom ter so jo izgubile po 50. letu starosti. Ženske, ki so v preteklosti že zbolele in se zdravile zaradi raka dojke ter tiste, pri katerih je sorodnica v prvem kolenu zbolela za rakom dojke. »Nevarnost je večja, če sta mati ali sestra zboleli mladi in/ali na obeh dojkah. Sorodnica bolnice, ki je pred menopavzo zbolela za rakom obeh dojk, je kar devetkrat bolj ogrožena, da bo zbolela za to boleznijo,« so zapisali v publikaciji.

Vsaka ženska bi se morala zavedati, da lahko zboli za rakom dojke. FOTO: shutterstock.com
Vsaka ženska bi se morala zavedati, da lahko zboli za rakom dojke. FOTO: shutterstock.com


V slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna so ob začetku rožnatega oktobra pripravili različne dogodke, športne aktivnosti in izobraževalne dejavnosti. »Vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo. To pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke,« so zapisali na začetku meseca, posvečenega osveščanju javnosti o raku dojk. Na bolezen bodo opozarjali z rožnatimi pentljami, ki jih bodo delili na dogodkih, ter s pleteninami, s katerimi bodo ovili drevesa v parkih. 

Za zgodnje odkrivanje raka dojke skrbi tudi presejalni program Dora, kjer so v desetih letih delovanja opravil pregled in slikanje pri več kot 190.000 ženskah. Pri tem so pri več kot 2100 ženskah odkrili raka dojke, večinoma v omejenem stadiju bolezni, ko je zdravljenje lahko še zelo uspešno.

Letos je bila udeležba žensk v programu DORA zgolj 72-odstotna. FOTO: Blaž Samec/Delo
Letos je bila udeležba žensk v programu DORA zgolj 72-odstotna. FOTO: Blaž Samec/Delo


 

Preberite še:

Komentarji: