Severni Korejci znova predstavili nove balistične rakete

Vojaška parada je sklenila kongres Delavske stranke. Ocenjujejo, da je Pjongjang predstavil novo različico raket, ki jih lahko izstrelijo s podmornice.
Fotografija: Oktobra je Pjongjang na paradi predstavil tudi balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Glede na posnetke jih tokrat niso prikazali. FOTO: KCNA/AFP
Odpri galerijo
Oktobra je Pjongjang na paradi predstavil tudi balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Glede na posnetke jih tokrat niso prikazali. FOTO: KCNA/AFP

Severna Koreja je kongres vladajoče Delavske stranke včeraj zvečer sklenila z vojaško parado, na kateri so predstavili tudi najnovejše balistične rakete. Izstrelijo jih lahko s podmornice, poročajo severnokorejski mediji.

Na paradi dva dneva po zaključku kongresa stranke so vojaki korakali ob tankih, topništvu in raketnih sistemih. Na posnetkih je bilo videti tudi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Dogajanje je opazoval z odra.

image_alt
Kisel rojstni dan za Kim Džong Una


Strokovnjaki ocenjujejo, da je Pjongjang na paradi predstavil novo različico balističnih raket, ki jih lahko izstrelijo s podmornice (SLBM), ter balistične rakete kratkega dosega. Po njihovem mnenju so prikazane rakete SLBM daljše in gre najverjetneje za posodobitev tistih, ki so jih predstavili oktobra lani, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: KCNA/AFP
FOTO: KCNA/AFP


Na podobnem dogodku v oktobru je Pjongjang na paradi predstavil tudi balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Glede na posnetke jih tokrat niso prikazali.

FOTO: KCNA/AFP
FOTO: KCNA/AFP


Severna Koreja ostaja izolirana zaradi svojih jedrskih ambicij. Že leta testira različne balistične rakete, ki se jih izstreli z zemlje ali ladje. Rakete, ki se jih izstreli s podmornice, nasprotniki sicer težje prestrežejo.

FOTO: KCNA/AFP
FOTO: KCNA/AFP


Tokratni kongres Delavske stranke in parada sta potekala tik pred prisego novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna. Kljub dvema vrhoma med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trupom ni videti nobenega napredka ne v odnosih ne glede jedrskega dogovora. Kim je na zadnjem kongresu med drugim označil ZDA za največjega sovražnika Severne Koreje.

FOTO: KCNA/AFP<br />
<br />
<br />
 
FOTO: KCNA/AFP


 


FOTO: KCNA/AFP
FOTO: KCNA/AFP

Preberite še:

Komentarji: