V vodilni severnoirski stranki bi omejili dostop do splava

V stranki DUP nasprotujejo možnosti opravljanja splava do konca nosečnosti v primeru hudih razvojnih nepravilnosti ploda.
Fotografija: Podpornikipravice do izbire na Severnem Irskem na shodu v Londonu leta 2019. FOTO:Niklas Halle'n/AFP
Odpri galerijo
Podpornikipravice do izbire na Severnem Irskem na shodu v Londonu leta 2019. FOTO:Niklas Halle'n/AFP

Največja stranka v severnoirskem parlamentu Demokratska unionistična stranka (DUP) je danes vložila amandma na zakonodajo o umetni prekinitvi nosečnosti. V stranki nasprotujejo določilu, ki omogoča splav na Severnem Irskem do konca nosečnosti v primeru hudih razvojnih nepravilnosti ploda. 

Umetna prekinitev nosečnosti je bila na Severnem Irskem prepovedan do leta 2019, ko so bistveno razrahljanje zakonodaje podprli poslanci v Londonu. Severnoirska skupščina je bila takrat namreč razpuščena zaradi politične krize. Severnoirska zakonodaja trenutno dovoljuje prekinitev nosečnosti v vseh okoliščinah do 12. tedna nosečnosti ter do 24. tedna, če je ogroženo fizično ali psihično zdravje nosečnice. Časovna omejitev umetne prekinitve nosečnosti ne velja v primeru ogroženega življenja nosečnice ter telesne ali duševne okvare ploda, ki bi povzročila hude razvojne nepravilnosti.

Voditeljica sranke DUP Arlene Foster. FOTO: Paul Faith/AFP
Voditeljica sranke DUP Arlene Foster. FOTO: Paul Faith/AFP


Temu nekateri nasprotujejo, saj da sedanja zakonodaja dopušča splav v primeru, če ima plod Downov sindrom, piše britanski BBC. Na Irskem, denimo, je zakonodaja strožja in je umetna prekinitev nosečnosti po 12. tednu dovoljena le v primeru poškodb zarodka oziroma ploda, zaradi katerih ne bi preživel, ter, enako kot na Severnem Irskem, ko je ogroženo življenje nosečnice.

V primeru, da bo večina severnoirskih poslancev amandma podprla tudi v drugem branju, ga bo obravnaval pristojni odbor, ki bo podal stališče glede spremembe zakonodaje.

Preberite še:

Komentarji: