Slovenci derejo v Banjaluko na zabavo, ne na protest

V Banjaluki tik pred največjim protestnim shodom doslej stotine Slovencev že čaka na silvestrovanje.
Fotografija: V soboto se bodo na ulicah Banjaluke najverjetneje ponovili božični prizori s protestniki, nasilja pa le ni pričakovati, množicam gostov iz Slovenije pred silvestrovanjem obljubljajo mestne oblasti. FOTO: AP
Odpri galerijo
V soboto se bodo na ulicah Banjaluke najverjetneje ponovili božični prizori s protestniki, nasilja pa le ni pričakovati, množicam gostov iz Slovenije pred silvestrovanjem obljubljajo mestne oblasti. FOTO: AP

Ljubljana – Gibanje »Pravica za Davida« za soboto napoveduje največji protest doslej, na katerem bodo vladajočemu režimu predstavili nove zahteve. Mestne oblasti prav te dni pričakujejo več kot tisoč Slovencev na silvestrovanju in zagotavljajo, da tokrat ne bo policijskega nasilja na ulicah, kot smo mu bili priča prejšnji teden.

Davor Dragičević, oče spomladi letos v nepojasnjenih okoliščinah ubitega mladega Banjalučana Davida Dragičevića, je dobil dovoljenje za organizacijo množičnega shoda na osrednjem trgu v soboto v Banjaluki. Mož, ki že od spomladi vsak dan v središču mesta od oblasti srbske entitete Bosne in Hercegovine zahteva jasne odgovore in resnico o tem, kdo je ubil njegovega sina in kakšna je bila vloga policije pri tem umoru, doslej ni bil uspešen, prejšnji konec tedna ga je policija celo pridržala, protestnike pa nasilno razgnala. Prav vztrajnost in neustrašnost v svojih zahtevah sta okoli Dragičevića oblikovala celo gibanje »Pravica za Davida«, ki mu sledi več deset tisoč ljudi. Sobotni protesti bi po nedavnem krvavem obračunu s protestniki utegnili biti največji doslej, napovedujejo številni mediji v Bosni in Hercegovini.
 

Za božič je tekla kri, na silvestrovo bo tekel alkohol


Tokratno dogajanje v Banjaluki je za slovensko javnost toliko bolj zanimivo, ker v mestu ob reki Vrbas na velikem silvestrovanju na prostem pričakujejo več kot tisoč Slovencev. »Uradno imamo v mestu 1900 hotelskih postelj in še okoli tisoč postelj v zasebnih apartmajih. Vse to je stoodstotno zasedeno. Če k temu dodamo še približno tisoč postelj, ki se oddajajo na sivem trgu, imamo okoli štiri tisoč postelj. Glavnino gostov iz tujine pri nas predstavljate Slovenci, vas je celo več kot Srbov iz Srbije,« nam je povedal Dragan Risojević iz mestne uprave Banjaluke.



»Kako pomembni gostje so za nas Slovenci, kaže že dejstvo, da jih v nedeljo zgolj v eni skupini, ki jo organizirata dve agenciji, pričakujemo petsto,« pravi Risojević. Skrb, da bodo obiskovalci iz Slovenije priča policijskemu nasilju, ki so ga na svoji koži konec prejšnjega tedna občutili Banjalučani, je po Risojevićevih zagotovilih odveč. Dragičević ima tokrat vsa uradna dovoljenja, »gostje dobre volje« pa so v Banjaluki vedno varni, nam je zagotovil Risojević.
 

Bojkota ne bo, program ostaja nespremenjen


Javni pozivi vplivnih osebnosti iz regije, naj balkanski zvezdniki, ki so predvideni za nastop na silvestrovanju na prostem, zaradi nasilja odpovedo nastop v Banjaluki, ne bodo vplivali na program, nam je zagotovil sogovornik iz kabineta župana. Glavni zvezdniki tridnevnega slavja tako ostajajo Željko Samardžić, Haris Džinović in Željko Joksimović. Koliko je mesto odštelo za tridnevno slavje, nam Risojević ni želel razkriti, je pa zagotovil, da zgolj manjši del stroškov bremeni mestno blagajno, večino pa krijejo sponzorji. »Lahko zagotovim le, da se vsak vložen evro na takšni prireditvi potroji,« je dejal Risojević. Tudi zato, ker ima balkanski trio zvezdnikov pogodbe z zasebnimi sponzorji praznovanja, je malo verjetno, da bi kdo med njimi prisluhnil pozivom k bojkotu zaradi državnega nasilja nad meščani.

Preberite še:

Komentarji: