Sodelavci Zdravnikov brez meja v Afriki najemali prostitutke

Nekateri starejši dolgoletni sodelavci so izkoriščali svoj položaj in oblast.
Fotografija: Uporaba spolnih uslug lokalnih prostitutk je v Afriki razširjen pojav. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uporaba spolnih uslug lokalnih prostitutk je v Afriki razširjen pojav. FOTO: Reuters

London - Delavci Zdravnikov brez meja so v Keniji, Liberiji in srednji Afriki najemali lokalne prostitutke in nekatere celo »plačevali« z zdravili, je poročal britanski BBC na podlagi podatkov več žvižgačk. Gre sicer za delavce, ki so skrbeli za logistiko, in ne zdravnike ali medicinske sestre in zdravstvene tehnike.

Mednarodna nevladna humanitarna organizacija zdravnikov, ki nudi nujno medicinsko pomoč ogroženim ljudem po celem svetu, je sporočila, da obtožbe anonimnih žvižgačk jemljejo zelo resno, a jih ne morejo potrditi. Vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije, so pozvali, naj jim jih sporočijo preko njihovih zaupnih mehanizmov za žvižgače, tako da bodo lahko ukrepali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


 

Uporaba spolnih uslug razširjen pojav


Po njenih besedah so nekateri starejši dolgoletni sodelavci izkoriščali svoj položaj in oblast. »Tam so bili že dolgo in so izkoriščali svoj povzdignjen položaj zahodnega človekoljubnega delavca,« je dejala. Na vprašanje, ali je organizacije vedela za te zlorabe, pa je dejala, da je bilo čutiti, da so bili nekateri »preveč pomembni, da bi lahko padli«.

Druga sodelavka, ki je delala s pacienti, okuženimi z virusom hiv, v srednji Afriki, pa je dejala, da je bila uporaba spolnih uslug lokalnih prostitutk razširjen pojav. Tako so jih nekateri starejši delavci preselili k sebi in trdili, da gre za njihova dekleta, čeprav je bilo očitno, da to niso bile.Zdravniki brez meja so v odzivu sporočili, da »ne tolerirajo zlorab, nadlegovanja ali izkoriščanja«. FOTO: AFP
Zdravniki brez meja so v odzivu sporočili, da »ne tolerirajo zlorab, nadlegovanja ali izkoriščanja«. FOTO: AFP

 

Najemanje prostitutk prepovedano


Zdravniki brez meja so v odzivu sporočili, da »ne tolerirajo zlorab, nadlegovanja ali izkoriščanja« in da jim je žal, če je do česa podobnega prihajalo in/ali če so ljudje menili, da z njimi niso ustrezno ravnali. »Zavedamo se, da nismo imuni glede teh vprašanj in vsa poročila jemljemo resno,« so poudarili.

Dodali so, da imajo vzpostavljen postopek za pritožbe, da pa se zavedajo, da morajo narediti več, da bo bolj znan, da mu bodo zaupali in da ga bodo v primeru potrebe tudi uporabili. Najemanje prostitutk je sicer v strogem kodeksu obnašanja organizacije prepovedano.

Komentarji: