Sodišče Ghosnu odobrilo večmilijonsko varščino

Očitajo mu finančno goljufijo.
Fotografija: Carlos Ghosn FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Carlos Ghosn FOTO: Charles Platiau/Reuters

Japonsko sodišče je odobrilo varščino za Carlosa Ghosna v višini 500 milijonov jenov (štiri milijone evrov), kar pomeni, da se bo lahko nekdanji prvi mož Nissana in Renaulta na sojenje pripravljal s prostosti. Proti Ghosnu je tožilstvo vložilo več obtožnic, med drugim mu očitajo domnevne finančne goljufije.

Tokijsko tožilstvo se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na odločitev sodišča že pritožilo, s čimer je zamaknilo Ghosnovo izpustitev iz pripora. Sodišče je zaradi pritožbe namreč postopek izpustitve začasno ustavilo.

Ob odobritvi varščine je sodišče v Tokiu nekdanjemu avtomobilskemu mogotcu postavilo vrsto pogojev, med drugim ne sme zapustiti Japonske.

Tokijsko tožilstvo je sicer zoper Ghosna najnovejšo, že četrto obtožnico vložilo v začetku tega tedna. Obtožnica je povezana s plačili podružnice Nissana v višini 15 milijonov dolarjev družbi iz Omana, ki naj bi bila namenjena za njegovo osebno uporabo, zaradi česar je proizvajalec avtomobilov izgubil približno pet milijonov dolarjev.
Po mnenju poznavalcev je zadnja v vrsti obtožb tudi najhujša, odkar je bil Ghosn aretiran 19. novembra, ko je z zasebnim letalom pristal na tokijskem letališču. Ghosn je bil sicer priprt zaradi domnevnih finančnih malverzacij v Nissanu, ki ga je vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors.

Ghosn obtožbe ves čas zavrača, pri čemer s prstom kaže v »zahrbtne« vodilne v Nissanu, ki so se po njegovem prepričanju zarotili proti njemu.

Komentarji: