Sodišče odobrilo rojstvo velikana

Zvezna vlada naj bi medijski združitvi nasprotovala zaradi političnih razlogov.
Fotografija: Donald Trump je združitvi nasprotval že kot predsedniški kandiat. FOTO: Manuel Balce Ceneta/AP
Odpri galerijo
Donald Trump je združitvi nasprotval že kot predsedniški kandiat. FOTO: Manuel Balce Ceneta/AP

Ameriško zvezno sodišče v Washingtonu je včeraj odobrilo združitev podjetij AT&T in Time Warner ter zavrnilo prizadevanja vlade, da ustavi 85,4 milijarde dolarjev vreden posel. Po pričakovanju analitikov naj bi odločitev sprožila val podobnih korporacijskih prevzemov.
 
Po besedah sodnika Richarda Leona pravosodno ministrstvo ni dokazalo, da bi telekomunikacijski velikan AT&T z nakupom medijskega konglomerata Time Warner povzročil manjšo izbiro za potrošnike in višje cene televizijskih in internetnih storitev. Združitev bo ustvarila medijskega in telekomunikacijskega giganta, ki bi spremenil krajino obeh panog. Enotno podjetje bo knjižnico uspešnic, kot je HBO-jeva televizijska serija Igra prestolov in televizijske postaje, na čelu s CNN, združilo s številnimi distribucijskimi kanali, ki vključujejo brezžična omrežja in satelitsko televizijo po vseh ZDA.
 
Vodstva medijskih hiš že nekaj časa ponavljajo, da morajo v boju za preživetje, ki ga bijejo s tehnološkimi velikani Amazon, Netflix in podobnimi, začeti združevati ustvarjanje vsebin in njihovo distribucijo. Tehnološka podjetja so se v zadnjih nekaj letih namreč lotila snemanja svojih lastnih filmov in nadaljevank, pri čemer zanje na letni ravni namenjajo že več milijard dolarjev. Uporabniki lahko te vsebine pretakajo prek aplikacij na številnih napravah doma ali na poti, kar ogroža tradicionalna medijska podjetja. Zato je bilo šesttedensko sodno odločanje o zakonu med AT&T in Time Warnerjem preizkusni kamen za celotno industrijo. Naslednji veliki met združevanj je tekma med družbama  Comcast in Walt Disney kdo bo prevzel podjetje 21st Century Fox.
 
Pritožbo zvezne vlade so mnogi ocenili kot politični pritisk Bele hiše, saj je Donald Trump v vojni s televizijsko hišo CNN. Na to je opozoril tudi tiskovni predstavnik Time Warnerja Gary Ginsberg, ki je v izjavi po razsodbi dejal, da je »odločna zavrnitev trditev vlade pokazala, da je bila tožba neutemeljena in politično motivirana ter je nikoli ne bi smeli vložiti«. Pravosodno ministrstvo je ves čas zanikalo tovrstne obtožbe. Pred in med sojenjem sta se vrhova obeh podjetij sicer previdno ogibala trditvam o posegu Trumpa. Namero o združevanju so najavili že oktobra 2016, ko je bil Trump še predsedniški kandidat, v kampanji pa se je nemudoma izrekel proti morebitnemu dogovoru. Od takrat je njegov prezir poročanja CNN le še narasel.

Komentarji: