»Sorodniki še vedno upajo, da bodo svoje bližnje našli žive«

Reševalci in svojci v upanju, da bodo našli preživele, pregledujejo uničene hiše
Fotografija: Požar je povzročil največ škode v mestu Mati, žarišču naravne katastrofe. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Odpri galerijo
Požar je povzročil največ škode v mestu Mati, žarišču naravne katastrofe. FOTO: Costas Baltas/Reuters

Ena izmed najbolj smrtonosnih naravnih nesreč v novejši grški zgodovini še ni izdala končnega računa. Požari so pod nadzorom, iskanje pogrešanih se nadaljuje. Gasilci, reševalci in svojci v upanju, da bodo našli preživele, prečesavajo zoglenele domove, kampe in avtomobile. Možnosti, da bi pogrešane našli žive, skorajda ni, a kot je za Delo povedal eden izmed gasilcev, ki se od ponedeljka bori z ognjem: »Upanje umira zadnje.«

Po zadnjih vladnih podatkih je v požarih ob vzhodni obali Atike blizu Aten umrlo 81 ljudi, 187 je ranjenih, 64 jih ostaja v bolniški oskrbi – 11 v kritičnem stanju. Število mrtvih, med katerimi so dojenčki, otroci in družine, bo najverjetneje še višje, saj je po neuradnih informacijah pogrešanih okoli 50 oseb. »Sorodniki še vedno upajo, da bodo svoje bližnje našli žive. Če smo realistični, so možnosti zelo majhne, ampak upanje umira zadnje,« je za Delo povedal gasilec Kostas Ciudzios, ki je na terenu od izbruha največjih požarov v Grčiji po letu 2007. Hkrati z iskanjem na kopnem in morju poteka identifikacija žrtev, med katerimi bi lahko bile tudi osebe, ki jih svojci pogrešajo. Strokovnjaki opozarjajo, da bo prepoznavanje žrtev zelo zahtevno.

Večino mrtvih so gasilci in reševalci našli v zoglenelih hišah in počitniških kampih – obala med pristaniščem Rafina in mestom Nea Makri je priljubljena med domačimi in tujimi gosti – trupla so bila tudi na ulicah blizu morja. »Poskušali so pobegniti k vodi, a so ostali ujeti,« je povedal Ciudzios.
 

Kot ognjena pištola, uperjena proti naselju


Zaradi vetra, ki je v sunkih dosegal hitrost do 130 kilometrov na uro in neprestano spreminjal smer, se je požar širil zelo hitro in brez milosti uničeval domove, avtomobile, drevesa ... V primerjavi s požari na Peloponezu pred dobrim desetletjem so bili zadnji krajši, a intenzivnejši. »Tokrat je bilo drugače. V naseljenem delu je požar uničil mesta v le pol ure,« je dogajanje opisal Ciudzios. Ker se je veter obrnil »vsako sekundo«, je bilo gašenje zahtevno in nevarno. »Pomagalo ne bi niti tisoč letal. V tej prekleti uri je požar postal ognjena pištola, uperjena proti naselju,« je za Reuters dejal vodja združenja gasilskih delavcev Dimitris Statopulos.

Požar je povzročil največ škode v mestu Mati, žarišču naravne katastrofe. V priljubljenem letovišču je uničena četrtina hiš, je včeraj sporočil obrambni minister Panos Kamenos. Oblasti so na celotnem prizadetem območju po zadnjih podatkih pregledale dve tretjini oziroma 2500 poškodovanih objektov, od katerih je polovica uničenih.

Območja požarov v Grčiji. FOTO: Delo
Območja požarov v Grčiji. FOTO: Delo


Tragične zgodbe in stiska so povezali Grke, pravi Ciudzios. Od prvega dne ljudje iz bližnje in daljne okolice ponujajo pomoč. »Solidarnost se še krepi. Kljub ekonomskim in finančnim težavam, ki jih imajo Grki v zadnjem času, vsak pomaga po svojih močeh,« je poudaril. Ljudje zbirajo zdravila, hrano in druge nujne potrebščine. Neformalna koordinacija pomoči se je preselila na družbena omrežja, na katerih svojci objavljajo tudi fotografije pogrešanih in prosijo za kakršnekoli informacije.

Vzrok za požare ostaja neznan. Oblasti preiskujejo možnost, da so bili podtaknjeni.

Preberite še:

Komentarji: