Španija bo migrante z ladje Aquarius predala tudi Franciji

Ladja je nameravala migrante prepeljati v Italijo, a jo je ta zavrnila, prav tako pa jo je zavrnila Malta.
Fotografija: FOTO: Salvatore Cavalli/AP
Odpri galerijo
FOTO: Salvatore Cavalli/AP

Madrid - Španija je danes sporočila, da je sprejela ponudbo Pariza, da tudi Francija sprejme del migrantov z reševalne ladje Aquarius, ki naj bi v nedeljo pristala v Valencii.

»Francoska vlada bo glede predvidenega prihoda migrantov sodelovala skupaj s špansko vlado,« je sporočila podpredsednica španske vlade Carmen Calvo in dodala, da bo Francija sprejela tiste migrante, ki bodo izrazili željo, da tja odidejo.

Ladja Aquarius, ki jo vodi posadka francoske humanitarne organizacije, je ena izmed ključnih ladij pri reševanju migrantov. Minuli konec tedna je pred libijsko obalo rešila 629 migrantov, med njimi veliko otrok in nosečnic.

Ladja je nameravala migrante prepeljati v Italijo, a jo je ta zavrnila, prav tako pa jo je zavrnila Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

V prepir je posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela ladjo. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, pa je ponudila sprejetje migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila.

Primer je med drugim izpostavil nesoglasja znotraj EU glede migracijskih politik in v luči prihodnjega vrha Evropskega sveta obudil pozive k reformi migracijskega in azilnega sistema EU.

Komentarji: