Španska vlada pomilostila zaprte katalonske politike

Ti so v zaporu zaradi poskusa odcepitve regije od države leta 2017. Premier je poudaril, da želi njegova vlada s tem odpreti dialog med Madridom in Barcelono.
Fotografija: »Španska vlada je to odločitev sprejela, ker je najboljša za Katalonijo in Španijo,« je povedal premier Pedro Sanchez. FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
»Španska vlada je to odločitev sprejela, ker je najboljša za Katalonijo in Španijo,« je povedal premier Pedro Sanchez. FOTO: Juan Medina/Reuters

Španska vlada je danes potrdila pomilostitev zagovornikov neodvisnosti španske regije Katalonija, ki so v zaporu zaradi poskusa odcepitve regije od države leta 2017. Premier Pedro Sanchez je poudaril, da želi njegova vlada s tem odpreti pot dialogu med Madridom in Barcelono. Katalonski predsednik Pere Aragones je pozdravil odločitev španske vlade.

»Pomilostitve so bile potrjene« med jutranjo sejo španske vlade, je na twitterju sporočil Sanchezov urad. »Španska vlada je to odločitev sprejela, ker je najboljša za Katalonijo in Španijo,« je povedal premier.

»S tem dejanjem želimo odpreti novo obdobje dialoga in sprave ter enkrat za vselej končati delitve in spore,« je še dejal španski premier po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Čeprav bo ta odločitev neposredno vplivala samo na življenja devetih zapornikov, pa bo po njegovih besedah posredno vplivala tudi »na več sto tisoč Kataloncev, ki čutijo solidarnost z njimi« in številne druge ljudi po Španiji, »ki niso podpirali njihovih dejanj, a menijo, da so v zaporu odsedeli dovolj časa«.

Zaprti politiki (z leve zgoraj) Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull (z leve spodaj) Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa in Jordi Sanchez. FOTO: Pau Barrena/AFP
Zaprti politiki (z leve zgoraj) Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull (z leve spodaj) Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa in Jordi Sanchez. FOTO: Pau Barrena/AFP


Med devetimi zaprtimi politiki so: nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, nekdanji tiskovni predstavnik Jordi Turull, nekdanji minister za zunanje zadeve Raül Romeva, nekdanji minister za trajnost Josep Rull, nekdanja ministrica za delo Dolors Bassa, nekdanji notranji minister Joaquim Forn, nekdanji predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell ter dva voditelja družbenocivilnih organizacij Jordi Sànchez in Jordi Cuixart.

Sanchez je pojasnil, da gre za delne pomilostitve. Devet zaprtih katalonskih voditeljev, ki prestajajo zaporne kazni v višini od devet do 13 let, namreč še naprej ne bodo smeli opravljati javnih funkcij. Pomilostitve so pogojne, kar pomeni, da v določenem obdobju ne bodo smeli zagrešiti »resnih zločinov«.

FOTO: Jon Nazca/Reuters
FOTO: Jon Nazca/Reuters


Katalonske politične in civilnodružbene voditelje bodo po navedbah vladnih in sodnih virov na prostost izpustili v sredo, poročajo španski mediji.

Katalonski predsednik Aragones je odločitev vlade v Madridu pozdravil kot »korak naprej«, ki kaže na to, da je mogoče s pogajanji rešiti politični konflikt. »Vse bomo storili, da bi v tem novem obdobju omogočili, da bi pogajanja predstavljala temelj za rešitev konflikta,« navajajo tuje tiskovne agencije.

Španske oblasti je pozval, naj s podporo amnestiji vseh ljudi, ki jih preganjajo zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve, »končajo represijo«. Aragones je Sancheza pozval, naj dovoli nov referendum o neodvisnosti, ki bo mednarodno priznan.
Španski premier je sicer že pred tem zavrnil možnost amnestije, ki pomeni spremembo zakona na državni ravni in izbris samega zločina, in novega referenduma.

Že pred sprejetjem odločitve na vladi so ostro nasprotovanje temu izrekli v španskih desnih opozicijskih strankah, s tem pa se prav tako ne strinja špansko vrhovno sodišče.

S pomilostitvami, ki pomenijo oprostitev, prav tako niso zadovoljni številni zagovorniki katalonske neodvisnosti, ki zahtevajo popolno amnestijo. Ta pomeni spremembo zakona na državni ravni in izbris samega zločina. Tako bi se lahko v domovino vrnili tudi vsi, ki so se pred pregonom zatekli v tujino.

Analitiki so posvarili, da bi lahko to tvegano politično kockanje pomagalo pri pomiritvi napetosti med Madridom in Barcelono. Ne bo pa rešilo več let trajajočega spora zaradi vprašanja katalonske neodvisnosti.

Ali bodo pomilostitve dejansko dale zagon pogovorom med špansko in katalonsko vlado, še ni gotovo. V prihodnjih tednih naj bi se sicer Sanchez srečal z novim katalonskim predsednikom Perejem Aragonesom.

Gibanje za katalonsko neodvisnost se po poročanju AFP najverjetneje ne bo odpovedalo svojima zahtevama po amnestiji in novem referendumu o neodvisnosti. Sanchez je danes obe zahtevi odločno zavrnil.

Preberite še:

Komentarji: