Španski parlament uzakonil evtanazijo in pomoč pri samomoru

Za sprejetje zakona, ki prav tako predvideva ugovor vesti zdravnikov, si je prizadeval tudi španski premier Pedro Sánchez.
Fotografija: Podporniki zakona o evtanaziji. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Podporniki zakona o evtanaziji. FOTO: Susana Vera/Reuters

Španski parlament je danes potrdil zakon, ki omogoča evtanazijo in pomoč pri samomoru. Španski premier Pedro Sánchez in zagovorniki evtanazije so podprli odločitev parlamenta, v Katoliški cerkvi pa so izrazili nasprotovanje. 

V 350-članskem španskem parlamentu sta za zakon glasovala 202 poslanca, 141 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Danes smo postali država, ki je bolj človeška, pravična in svobodna. Zakon o evtanaziji, ki ga je zahteval večji del družbe, je končno postal resničnost,« je nekaj minut po glasovanju na twitterju zapisal španski premier Sánchez. 

Zakonodaja bo omogočila evtanazijo, pri kateri zdravniško osebje namenoma konča življenje nekoga, da bi se končalo trpljenje te osebe. Poleg tega je po novem v Španiji dovoljena še pomoč pri samomoru, kar pomeni, da bolnik sam izvede postopek. Za pomoč pri smrti, da bi se izognili neznosnemu trpljenju, bodo lahko zaprosili ljudje z resno ali neozdravljivo boleznijo ali kroničnimi bolečinami. Oseba mora biti španski državljan ali imeti dovoljenje za bivanje v Španiji. Ko se odloči za zahtevo, mora biti pri polni zavesti. Oddati jo mora dvakrat v pisni obliki v časovnem razmiku 15 dni. Zdravnik lahko zahtevo zavrne, če pogoji niso izpolnjeni. Odobriti jo morata še en zdravnik in tudi posebna komisija. Zdravniki imajo sicer možnost ugovora vesti.
 

Španija četrta država EU z uzakonjeno evtanazijo


Bolniki in zagovorniki evtanazije so izrazili zadovoljstvo z današnjo odločitvijo španskega parlamenta, ki so jo podprle leve in sredinske stranke. Med zagovorniki je tudi Ramona Maneiro, ki je svojemu prijatelju tetraplegiku Ramónu Sampderu leta 1998 pomagala pri smrti. To je eden najbolj odmevnih primerov pomoči pri smrti v Španiji, ki so ga upodobili tudi v z oskarjem nagrajenem filmu Morje v meni.

»Moje življenje je moje,« so poudarili podporniki pravice do izbire. FOTO: Javier Soriano/AFP
»Moje življenje je moje,« so poudarili podporniki pravice do izbire. FOTO: Javier Soriano/AFP


Novemu zakonu pa nasprotujejo desne stranke in Katoliška cerkev. Evtanazija »je vedno oblika samomora, saj ena oseba povzroči smrt druge«, so zapisali v Španski škofovski konferenci. Poslanka skrajno desne stranke Vox Lourdes Mendez Monasterio pa je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Španija je sicer četrta evropska država, ki je legalizirala evtanazijo. Pred njo so to storile Belgija, Luksemburg in Nizozemska. Podobno zakonodajo je januarja sprejel tudi portugalski parlament, a jo je portugalsko ustavno sodišče ta teden zavrnilo.

Komentarji: